Ung K-kandidat dropper Facebook: Vil møde vælgerne ansigt til ansigt

UNG POLITIK: Konservative i Lejre har en ung kandidat på listen til kommunalvalget, der ikke er som de fleste unge. Thor Lykke Sørensen (K) bruger nemlig ikke sociale medier i sin valgkamp. Men det forhindrer ham ikke i at nå ud til sine vælgere, fortæller han i dette interview med 15-årige Jakob Terp-Hansen.

 Af Jakob Terp-Hansen

Thor Lykke Sørensen er 18 år gammel og kandidat til kommunalvalget i Lejre Kommune for Konservative. Thor er dog en ung mand, der adskiller sig fra mange andre – han bruger nemlig ikke sociale medier. I dette interview med Altinget fortæller han om, hvorfor han ikke gør det, og hvorfor han valgte at gå ind i politik som 18-årig.

Thor, du har valgt at stille op til kommunalvalget i Lejre for Konservative. Hvorfor har du gjort det, og hvorfor blev det Konservative?

"Jeg har altid været politisk interesseret, så længe jeg kan huske. Jeg har svinget mellem Liberal Alliance og Konservative og været fascineret af den hårde liberalistiske tankegang, men gennem årene er jeg måske blevet mere afrundet i mine holdninger. Min far er også konservativ, så det kan være, det har haft en betydning. Min far har siddet i kommunalbestyrelsen, og jeg har hørt om det indefra på den måde. Selvom jeg kun er 18, syntes jeg, det var rigtig fint, hvis jeg kunne præge kommunen i en god retning og få nogle af mine værdier ind i kommunalbestyrelsesarbejdet."

Måske vil mange tænke, hvorfor skal du skal ind og sidde i byrådet, når du ikke har lavet så meget andet end uddannelse?

"Det spørgsmål har jeg da også stillet mig selv. Jeg er de unges stemme, hvis jeg bliver valgt, fordi alle dem, der sidder der nu, er 40+ eller sådan noget, og så kan det godt være, at min aldersgruppe måske bliver lidt overhørt."

"Jeg tror, at de unge helst vil stemme på unge, fordi de kan spejle sig i sådan en som mig," siger Thor, der dog slår fast, at han ikke kun har rettet sin kampagne mod unge, men har forsøgt at appellere bredt.

Bruger ikke sociale medier
Du bruger ingen sociale medier i din kampagne. Hvordan skal du så kunne nå de unge?

"Det er også et spørgsmål, jeg får tit, men jeg sætter min lid til, at jeg snakker meget med dem. Jeg har fået fat i valgplakater, og nogle af dem, jeg kender fra folkeskolen, møder jeg ret ofte og får i den forbindelse en snak med dem ved toget. Så tror jeg egentlig ikke, det bliver et problem at nå ud til alle dem, jeg kender."

Hvorfor har du valgt ikke at bruge sociale medier?

"Jeg vil ikke sige, det er et fravalg. Jeg har bare aldrig haft det, men nu kan jeg godt se, at man bliver nødt til at forsvare det, fordi alle har det, men jeg synes bare ikke rigtig, jeg har et behov for det. Jeg ved jo dårligt nok, hvad det går ud på."

Intet problem uden
Men er det om ikke andet et sted, du kunne bruge til at nå endnu bredere ud, end du allerede gør?

"Jo, det kan man jo også godt sige. Jeg synes bare, det strider lidt mod mine principper, og jeg synes, de sociale medier er hule. Jeg vil helst gøre det ansigt til ansigt og nå ud til dem på den måde."

Hvordan har det virket for dig?

"Alle, jeg har snakket med, synes, det er rigtig fint, jeg stiller op – og rigtig mange har sagt, de gerne vil stemme på mig."

Du føler derfor ikke, at det er problem, at du ikke er på de sociale medier?

"Nej, det synes jeg egentlig ikke. Jeg har også skrevet en klumme i lokalavisen, og den har mange læst. Jeg når ud til dem ad omveje, kan man sige."

Hvorfor skal jeg stemme på dig?

"Jeg synes selv, at jeg har nogle gode mærkesager. Der er to, som er de vigtigste. Det ene er kortere skoledage. Det bunder i, at jeg selv har prøvet de lange skoledage med heldagsskolen, og det fungerede jo bare ikke. Man læser, at tilliden til heldagsskolen daler hele tiden."

"Ganske vist er skoledagens længde ikke noget, man som udgangspunkt kan ændre særligt meget på fra kommunes side, men i foråret åbnede undervisningsministeren faktisk op for, at de enkelte skoler kunne deltage i en forsøgsordning med kortere skoledage, hvis de så sørgede for, at der eksempelvis er to lærere til stede i nogle af timerne. 50 skoler fordelt på 29 kommuner fik godkendt deres ansøgning, men desværre ligger ingen af disse i Lejre Kommune."

"Den anden er, at jeg gerne vil have mere differentieret idrætstilbud. Man har ikke mulighed for at dyrke så mange forskellige sportsgrene i Lejre Kommune."

Forrige artikel Mand med hund vinder Altingets plakatkonkurrence Mand med hund vinder Altingets plakatkonkurrence Næste artikel I dag stemmer 1.892 umyndiggjorte danskere for første gang I dag stemmer 1.892 umyndiggjorte danskere for første gang
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.