Valgforsker vil have alder og job på stemmesedlen

DEMOKRATI: Hvis stemmesedlen til kommunalvalget indeholder oplysninger om kandidaternes alder, job og uddannelse kan det give byråd, der er mere repræsentative. Det mener Kasper Møller Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Lise-Lotte Skjoldan

Skal stemmesedlen indeholde flere informationer om kandidaterne, når danskerne går til kommunalvalg?

Ja, mener valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, der konkret foreslår, at de enkelte kandidaters alder, beskæftigelse og uddannelse skal fremgå af stemmesedlen.

Det skriver Jyllands-Posten.

I dag fremgår kun kommunalkandidatens navn og parti af stemmesedlen – og herudover også geografisk område i kommunen, hvis partiet selv har ønsket at få den oplysning med.

Men Kasper Møller Hansen mener, at oplysninger om alder, job og uddannelse kan få vælgerne til at stemme på kandidater, der ligner dem selv mere. På den måde bliver demokratiet mere repræsentativt, mener valgforskeren.

"Vi har en grundlæggende antagelse om, at vi gerne vil have, at de folkevalgte ligner vælgerne, og derfor er man nødt til fortælle vælgerne mest muligt om, hvem politikerne er," siger Kasper Møller Hansen til Jyllands-Posten og fortsætter:

"Så hvorfor skal kandidaternes alder, uddannelse og beskæftigelse ikke stå på stemmesedlen? Hvorfor ikke skrive, at en kandidat er 37 år, uddannet civiløkonom og salgschef? Det vil være en hjælp for vælgerne, når de står i stemmeboksen og skal sætte deres kryds. Og der er plads nok på stemmesedlen."

Spredt opbakning i Folketinget
I Norge og Sverige er forslaget allerede en realitet. I Sverige fremgår alder og uddannelse af stemmesedlen, mens Norge også oplyser erhverv.

Flere kommunalordførere i Folketinget er positivt stemt over for forslaget. Venstres Carl Holst er en af dem.

"Vælgerne skal have det bedst mulige grundlag og flest mulige informationer på valgsedlen for at kunne vurdere, hvor de vil sætte deres kryds. Jeg er villig til at diskutere og prøve alt for at sikre et så repræsentativt demokrati som muligt," siger Carl Holst til Jyllands-Posten.

Alternativet, SF og Dansk Folkeparti bakker op om forslaget, mens Socialdemokratiet og KL-formand Martin Damm (V) er skeptiske.

Kasper Møller Hansens forslag kan ikke nå at blive indført til det kommende kommunalvalg i november i år, men vil kunne blive indført fra 2021, hvis Folketinget ønsker det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00