Venstre støtter rigsretssag, men ni V-medlemmer vil stemme imod

INSTRUKSSAG: Inger Støjbergs eget parti vil støtte en rigsret imod hende i sagen om den ulovlige instruks. "Det er den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand," siger Støjberg. Ni V-medlemmer vil stemme imod Jakob Ellemann-Jensens linje.

Efter Socialdemokratiets melding om at støtte en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg (V), melder Jakob Ellemann-Jensen nu, at også Venstre bakker op om en rigsretssag.

"Der er nogle voldsomme anklager, der hænger over først og fremmest Inger Støjberg, men også Venstre som parti. Jeg havde ønsket, at de her anklager kunne gå væk. Jeg havde ønsket, at de kunne forsvinde på anden måde end ved en rigsret. Det kan de ikke, og derfor støtter Venstre en rigsretssag mod Inger Støjberg," sagde V-formanden til pressen umiddelbart efter et gruppemøde torsdag formiddag.

Ellemann har dog besluttet, at medlemmerne i gruppen stilles frit, så de ikke behøver at følge partilinjen.

Han oplyste, at ni ud af gruppens 41 medlemmer forventer at stemme imod en rigsretssag og dermed gå imod formandens linje.

Ifølge TV 2 stemmer følgende Venstre-folk imod:

  • Inger Støjberg
  • Preben Bang Henriksen
  • Britt Bager
  • Thomas Danielsen
  • Peter Juel-Jensen
  • Mads Fuglede
  • Kristian Pihl Lorentzen
  • Hans Christian Schmidt
  • Michael Aastrup Jensen

Jakob Ellemann forklarede, at medlemmerne stilles frit, fordi sagen er så følsom for partiet.

"Det her handler om en kollega, en kær kollega. Nogle har været kolleger i tyve år, og derfor er der mange følelser på spil også," sagde Ellemann.

Støjberg: Det er en mistillidserklæring
Hovedpersonen selv, Inger Støjberg, har ikke meget tilovers for formandens argumenter om, at formålet med en rigsretssag er at få frikendt og dermed renset Støjberg og partiet.

"Den største mistillidserklæring, man kan give til en kollega i Folketinget, det er at støtte en rigsretssag imod vedkommende. Dermed er det her også den største mistillidserklæring, jeg kan få fra min egen formand, at han inviterer folketingsgruppen til at rejse en rigsretssag imod mig," sagde Støjberg til pressen efter gruppemødet og udtrykte "skuffelse" over formandens beslutning.

På et spørgsmål, om hun har tænkt sig at forlade Venstre, svarede hun:

"Jeg vender jo lige skråen. Det er da en tid, hvor man lige reflekterer lidt over fremtiden. Det tror jeg, alle kan forstå".

V-medlem: Jeg tror ikke, sagen holder
En af dem, der vil gå imod partiformandens linje i spørgsmålet, er formand for Folketingets Retsudvalg Preben Bang Henriksen, som selv er advokat.

"Jeg tror ikke, sagen holder, og derfor vil jeg stemme imod en rigsretssag," forklarer han til Tv 2 News.

Selv om Instrukskommissionen er kommet med en særdeles kritisk beretning om sagen om de adskilte asylsøgende par, som sagen handler om, og selv om to advokater over for Folketinget har vurderet, at der er grundlag for en rigsretssag, vurderer Preben Bang Henriksen altså, at sagen vil ende med frifindelse.

"Det baserer jeg på 300-400 sager, jeg har ført som forsvarsadvokat og den viden, jeg har om bevisførelse," siger han til TV 2.

Onsdag aften meldte også tidligere V-formand Lars Løkke Rasmussen (også jurist, red.), som nu er løsgænger, at han ikke føler sig overbevist om, at en rigsretssag vil føre til dom over Inger Støjberg. Derfor vil han stemme imod.

Læs mere om Løkkes argumenter her: Lars Løkke vil ikke stemme for rigsretssag mod Inger Støjberg 

Forrige artikel Socialdemokratiet stemmer for: Flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg Socialdemokratiet stemmer for: Flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg Næste artikel Markant erhvervsprofil går med i Løkkes netværk Markant erhvervsprofil går med i Løkkes netværk