Minister kalder forslag om at droppe vaccinepatenter for ”meget vidtgående”

Ingen er sikre, før alle er sikre, lød det fra både støttepartier og regeringen på samråd om vaccinehjælp til fattige lande. Men der var ikke enighed om, hvordan det skal ske.

I forbindelse med en vaccinationskampagne modtager lederen af det ghanesiske sundhedsvæsen, Patrick Kuma-Aboagye, et stik mod coronavirus.
I forbindelse med en vaccinationskampagne modtager lederen af det ghanesiske sundhedsvæsen, Patrick Kuma-Aboagye, et stik mod coronavirus.Foto: Francis Kokoroko/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

En ny og potentielt farlig coronamutation hang i luften under onsdagens samråd om Danmarks rolle i den internationale bekæmpelse af covid-19-pandemien.

Mens vi er gået i gang med at give tredje vaccinestik til voksne og det første til små børn, ser det noget anderledes ud i andre dele af verden, hvor vaccinationsraten er meget lav. Fælles for alle er dog, at Omikron – den seneste såkaldt "bekymrende" variant – er ved at gøre sit indtog.

Derfor er der behov for, at den danske regering gør mere, mente støttepartierne SF og Enhedslisten, der stod bag indkaldelsen til samrådet, hvor både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) var mødt op foran Epidemiudvalget. 

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

”Der opstår nye varianter. De nye varianter kan både have en øget smitsomhed, de kan også potentielt have en øget farlighed, og de kan i hvert fald – som måske er den største risiko – have en nedsat følsomhed over for vacciner,” lød det fra Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, der tilføjede:

”Det understreger bare budskabet om, at ingen er sikre, før alle er sikre.”

Vacciner er et centralt element i den internationale bekæmpelse af pandemien. Mange smittede på én gang øger nemlig risikoen for nye mutationer, der kan resultere i nye og måske mere skadelige varianter – sådan som eksperterne frygter er tilfældet med Omikron, der også er ved at finde sig til rette her i Danmark.

Over halvdelen af verdens befolkning – 4,3 milliarder mennesker – har da også modtaget mindst én dosis.

Men tallene dækker over enorme uligheder. Langt størstedelen af vaccinerne er endt i armene på mennesker fra øvre mellem- og højindkomstlande, mens bare 0,7 procent af vaccinerne indtil videre er blevet givet i lavindkomstlande. Og hver dag bliver der sprøjtet seks gange så mange booster-stik ind i færdigvaccinerede arme globalt set, som der bliver givet første og andet stik i lavindkomstlande.

Derfor er der blandt andet brug for flere vacciner i de fattige og sårbare lande. 

Ingen er sikre, før alle er sikre.

Peder Hvelplund (EL)
Sundhedsordfører for Enhedslisten









0:000:00