På Nørrebro besøger sundhedsplejen udsatte familier

SOCIALSTAFET: I Haraldsgadekvarteret besøger sundhedsplejen socialt udsatte familier og tilbyder gruppeaktiviteter som en del af en forebyggende indsats, der skal sikre, at kvarterets børn får en god start på livet.

Sundhedsplejen arbejder sundhedsfremmende og ser barnet som en del af en familie. Projektet henvender sig især til børn fra socialt udsatte familier. Indsatsen starter fra den alder, hvor den ordinære sundhedsplejeindsats normalt stopper og fortsætter, frem til at børnene starter i skole. 

Susanne Uggerly og Signe borgwardt
Sundhedsplejersker
Fakta

Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012. 

Foreløbige modtager af stafetten:
Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren
Youth Explore - Et Eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen
Daghøjskolen FOKUS
Råd og Dåd
Hertha
Sidegadeprojektet
Områdefornyelsen Centrale Vesterbro
 

Af Susanne Uggerly og Signe borgwardt
Sundhedsplejersker

På Nørrebro i København ligger Haraldsgadekvarteret. Der bor omkring 9.300 mennesker fra mere end 30 forskellige nationaliteter. I kvarteret bor der cirka 2.000 børn og unge, og i et stort socialt boligbyggeri på Aldersrogade regner man med, at 2/3 af børnene vokser op i en risikofamilie.

”En god start på livet” er et 3-årigt projekt, der er forankret i sundhedsplejen på Nørrebro. Det bliver finansieret af Haraldsgadekvarterets Områdeløft og Social- og Integrationsministeriet.

Allerede fra start gav denne samarbejdsrelation god mening. Sundhedsplejen kunne drage stor nytte af de kontakter, som Områdeløftet havde i området og kom hurtigt og sikkert i gang med projektet.

Formål med projektet
Det overordnede formål med projektet er at sikre, at alle børn i Haraldsgadekvarteret får en god start på livet ved at understøtte de forældre, der har behov for hjælp. Projektets fokus er på det enkelte menneskes ressourcer og en tidlig indsats, inden eventuelle sociale problemer opstår.

Projektets grundlag er en forebyggende indsats i forhold til børn i 2-5 års alderen og deres nære familie. Projektets to sundhedsplejersker er tovholdere for det tværfaglige arbejde med børn og deres forældre, hvor de tilbyder hjemmebesøg og gruppeaktiviteter for forældrene.

Hele familien er i fokus
Sundhedsplejen arbejder sundhedsfremmende og ser barnet som en del af en familie. Projektet henvender sig især til børn fra socialt udsatte familier. Indsatsen starter fra den alder, hvor den ordinære sundhedsplejeindsats normalt stopper og fortsætter, frem til at børnene starter i skole.

De relevante børn og familier identificeres i et tæt samarbejde med den ordinære sundhedspleje, med de lokale institutioner og andre lokale aktører, herunder helhedsplaner og boligsociale indsatser i området.

Det er intentionen, at flere børn skal have et godt børneliv, blandt andet ved tidligt at opspore problemer med for eksempel sociale, sproglige, motoriske kompetencer mv., således at der sættes ind med den rette støtte, inden barnet starter i skole.

Derudover skal forældrene til børnene opnå en større indsigt i de udfordringer, deres børn kan have og få redskaber til, hvordan de kan løse dem. Projektet skal sikre, at familierne får den bedst mulige hjælp og støtte ved at styrke en koordinering af de forskellige støttefunktioner.

”En god start på livet” arbejder med primært tre indsatsområder: Hjemmebesøg i familierne, relevante gruppeaktiviteter, som projektet styrer i samarbejde med relevante samarbejdspartnere og opbygge et tæt og vedholdende samarbejde med institutionerne i området.

En særlig succeshistorie
Et tæt samarbejde mellem Helhedsplanen i Aldersrogade og projektet har betydet, at sundhedsplejerskerne har kunnet oprette en lokal kvindegruppe meget hurtigt. Både de boligsociale medarbejdere og sundhedsplejerskerne har rekrutteret til gruppen, hvilket har fungeret særdeles godt.

Der har været en stor synergieffekt. Dels fordi det var oplagt for sundhedsplejerskerne at lave en lokal forankret indsats i forhold til kvinderne, og dels fordi det har vist sig, at de boligsociale medarbejdere gennem sundhedsplejens pædagogik når bredere ud, og kvinderne bliver mere aktive i lokalområdet og benytter de tilbud, de arrangerer i aktivitetshuset.
 
Gruppen rummer godt 30 kvinder med forskellige nationaliteter, og kvinderne er begyndt at tage naboer, familie m.m. med til gruppen.

Sundhedspædagogikken i gruppen
Vores pædagogik tager udgangspunkt i en teoretisk viden om, hvordan et menneske ved hjælp af en forståelse for sammenhæng i sit liv bliver motiveret til at ændre på sin adfærd, altså til at udvikle nye handlekompetencer.

0:000:00