Støttepartier vil presse regeringen på cigaretpriser

TOBAKSAFGIFT: SF, Radikale og Enhedslisten vil kæmpe for markant prisstigning på cigaretter ved de kommende finanslovsforhandlinger. Hvis regeringen ikke lytter til sine støttepartier, vil Sophie Løhde (V) forsøge at samle et alternativt flertal.

Regeringens tre støttepartier vil have prisen på cigaretter op på mindst 60 kroner. Det er udgangspunktet op til de kommende finanslovsforhandlinger. 

"Vi går efter 70 kroner, men 60 kroner er bedre end ingenting. Og det burde der være mulighed for at opnå et flertal for i finanslovsforhandlingerne," siger forebyggelsesordfører Nils Sjøberg (R).

Han understreger, at sagen er for vigtig for De Radikale til, at der må gå kassetænkning i den:

"For os drejer det sig ikke om penge, men om at få knækket kurven, så færre unge begynder at ryge. Og det kræver, at man kommer op på minimum 60 kroner for en pakke," siger han.

Samme melding lyder fra Enhedslisten og SF:

"Vi ønsker en fordobling af afgiften, så vi kommer op på en pris på 60 kroner," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

"SF mener stadig, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner. Det synspunkt forfølger vi også i forhandlinger," siger Kirsten Normann Andersen (SF).

Alternativt flertal
Meldingerne kommer, efter at Altinget mandag kunne fortælle, at regeringen ifølge et internt notat har en forhøjelse af tobaksafgiften på tegnebrættet, der højst vil give en prisstigning på cirka 10 kroner.

Her fremgår det, at regeringen forventer at øge indtægterne fra tobaksafgifterne med 400 millioner kroner i 2020 og 600 millioner kroner i 2023. Det svarer ifølge beregninger fra Skatteministeriet til en gradvis prisstigning på cirka 3,50 kroner i 2020 og op til 10 kroner i 2023. 

Sundhedsordfører Sophie Løhde (V) gik tirsdag på Twitter til angreb på regeringens planer og melder sig parat til at stille forslag om en pris på 60 kroner og samle et flertal uden om regeringen.

Afventer konkret forslag
Hos regeringens støttepartier afventer man et konkret forslag fra regeringen, før man vil kommentere, om man vil støtte et eventuelt alternativt flertal:

"Det er noget, vi vi vil diskutere, når vi har set et finanslovsudspil," siger Nils Sjøberg.

"Jeg har en forventning om, at regeringen kan se, at tre ud af tre af deres støttepartier ønsker en markant og umiddelbar stigning. Så lad os se, om ikke det afspejles i regeringens forslag, inden vi begynder at samle flertal uden om regeringen," siger Peder Hvelplund.

Læs hele artiklen på Altinget Sundhed. Her kan du læse flere kommentarer fra støttepartiernes sundhedsordførere og en uddybning fra Sophie Løhde. 

 

Forrige artikel Ursulas udfordringer: Er Europas nye topchef i gang med at love for meget? Ursulas udfordringer: Er Europas nye topchef i gang med at love for meget? Næste artikel Dagens overblik: Partier vil presse tobakspriser op, og Dan Jørgensen får kendt taleskriver Dagens overblik: Partier vil presse tobakspriser op, og Dan Jørgensen får kendt taleskriver
Roadtrip gennem mistillidens USA

Roadtrip gennem mistillidens USA

REPORTAGE: Peter-Christian Brøndum tager til rustbæltet i USA for at lave et undervisningsmateriale til danske unge om verdens vigtigste demokrati frem mod præsidentvalget. Han bliver smidt ud af republikanernes partikontor, fordi medarbejderne tror, han vil lave fake news. Hvor meget paranoia, splittelse og mistillid kan et demokrati holde til?