Her er årets bedste politiske bøger - og én du bør undgå

2021 har budt på et væld af politiske bøger. Altinget guider dig til nogle af de bedst anmeldte - og den, du skal gå udenom.

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Er du i tvivl om, hvad du skal læse i din juleferie? Eller mangler du inspiration til julegaverne? Fortvivl ikke. Her har du et overblik over de bøger, Altingets anmeldere har syntes bedst om i 2021.

I vilkårlig rækkefølge:

 

Foto: Gads Forlag

Hanne Rasmussen: 30 mænd og en kvinde - Folketingets formænd fra 1850

Tidligere folketingsbibliotekar Hanne Rasmussen er gået grundigt til værks i bogen om Folketingets formænd, der giver en spændende vinkel på den politiske historie. Formandsposten er desværre blevet et led i regeringsdannelsen. Hvis Folketinget insisterede på at vælge formand uafhængigt, ville posten få langt større autoritet, skrev Bertel Haarder i sin anmeldelse.

Foto: Djøf Forlag

Michael Jarlner og Kim Escherich: Fra velfærdsstat til overvågningsstat - Algoritmernes magt i den offentlige forvaltning

Truslen mod vores demokrati kommer ikke nødvendigvis fra de store techgiganter, men fra staten, regionerne og kommunernes egen digitalisering. Bogen Fra velfærdsstat til overvågningsstat zoomer ind på digitaliseringens skyggesider og en offentlig sektor besat af digitalisering. Et godt udgangspunkt for en debat, der kun lige er begyndt, skrev Peter Svarre i sin anmeldelse.

Foto: Samfundslitteratur

Tim Knudsen: Statsministeren – De folkelige statsministre, 1970 til 2001, bind fire

Tim Knudsen fortsætter sin odyssé igennem dansk politisk historie med fjerde bind af storværket 'Statsministeren'. Denne gang tager han os med på en fængende rejse fra jordskredsvalget i 70'erne, til de store økonomiske reformer i 80'erne frem mod en modernisering af statsapparatet i 90'erne, skrev Nicolai Søndergård Kjær i sin anmeldelse.

Foto: Informations Forlag

Michael J. Sandel: Meritokratiets tyranni – hvad blev der af det fælles bedste?

Opadgående social mobilitet er blevet den målestok, hvormed vi udmåler såvel vores personlige som samfundets moralske succes. Og det er roden til Vestens politiske krise, siger Michael Sandel i sin fremragende bog, Meritokratiets tyranni. Sådan skrev Esben Schjørring i sin anmeldelse.

Foto: Forlaget 28B

Helle Thorning-Schmidt: Blondinens betragtninger

Helle Thorning-Schmidt skriver sig ind i ligestillingshistorien med sin modige, tilgængelige og begavede bog. Det er en kraftpræstation fra en tidligere statsminister, som både giver af sig selv og deler håndmadder ud, skrev Søs Marie Serup i sin anmeldelse.

Foto: Momenta

Holger K. Nielsen: Det var det værd

Det begynder som en mild og letlæst erindringsbog – men Holger K. Nielsens politiske afskedsbog udvikler sig til en skarp analyse af dansk EU- og udenrigspolitik, som alle kan blive klogere af at læse, skrev Jakob Nielsen i sin anmeldelse.

Foto: Simon & Schuster

Bob Woodward & Robert Costa: Peril

Alle, som gerne vil forstå, hvad der skete i Donald Trumps sidste vilde tid i Det Hvide Hus, bør virkelig læse Bob Woodwards nye bog Peril. Vi kommer aldrig tættere på, skrev David Trads og kvitterede med seks A'er i sin anmeldelse

Foto: Gyldendal

Jakob Sheikh: Vi tabte – Hvordan jihadismen besejrede Vesten, og hvordan vi kommer videre som tabere

Jakob Sheikhs tankevækkende og grundige bog ” Vi tabte – Hvordan jihadismen besejrede Vesten, og hvordan vi kommer videre” er en helt nødvendig bog, hvis man vil beskæftige sig med radikaliseringen og måden at bekæmpe den på, skrev Per Stig Møller i sin anmeldelse.

Foto: Viking

Reign of Terror. How 9/11 Era Destabilized America and Produced Trump

Krigen mod terror, som Vesten indledte i kølvandet på 9/11 for 20 år siden, er en af de afgørende årsager til, at Trump kunne vinde præsidentvalget i 2016, skriver journalist Spencer Ackerman i sin formidabelt veldokumenterede bog Reign of Terror. Sådan skrev David Trads i sin anmeldelse.

Foto: Informations Forlag

Thomas Piketty: Mod en ny socialisme

Thomas Pikettys essaysamling 'Mod en ny socialisme' tager os på en rejse igennem fire års udvikling mod et større internationalt fokus på ulighed og forståelse for klimaforandringernes presserende karakter, skrev Birthe Larsen i sin anmeldelse.

Foto: Politikens Forlag

Ritt Bjerregaard: Ovenpå

Sidste bind i Ritt Bjerregaards erindringer, 'Ovenpå', emmer af overskud og energi, skrev Samira Nawa (R) i sin anmeldelse, hvori hun beskriver Bjerregaard som et "fyrtårn" for mange unge kvinder i kampen mod sexisme og #metoo-kultur.

Foto: Politikens Forlag

Anne Sofie Kragh: Det første år

Det første år giver et unikt indblik i Mette Frederiksens verden og i de konflikter og opgør, der har præget hendes håndtering af coronakrisen, skrev Jakob Nielsen i sin anmeldelse. 

Foto: Gads Forlag

Sigge Winther Nielsen: Entreprenørstaten

Entreprenørstaten er et af de bedste indspil i demokratidebatten længe. Den forsøger at vise en vej ud af et absurd politisk teater, hvor journalister og politikere lever godt sammen i en boble - med embedsmændene tvunget med i baghånd, skrev Per Okkels i sin anmeldelse. Læs interview med Sigge Winther her.

Foto: Gyldendal

Pelle Dragsted: Nordisk socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi

I Pelle Dragsteds meget læseværdige debatbog ’Nordisk socialisme’ fornemmer man, at hans mission er at socialdemokratisere sine partifæller og støtterne på venstrefløjen. Bogen fortjener både uforbeholden ros, men også spiddende kritik, skrev Peter Hummelgaard i sin anmeldelse.

Foto: Forlaget 28B

Anders Langballe i samarbejde med Martin Flink: ’Forfra’

Anders Langballes nye bog 'Forfra' er et vidnesbyrd om 25 år i centrum af politik. Langballe fortæller uhyre reflekteret om sin egen drivkraft, den politiske journalistiks udfordringer, og hvordan TV 2’s ledelse og han selv svigtede, da han til sidst knækkede sammen af stress, skrev David Trads i sin anmeldelse.

Foto: Gyldendal

Lars Olsen mfl.: Rige børn leger bedst - et portræt af det danske klassesamfund

Forfatterkollektivet bag den nye debatbog ’Rige børn leger bedst’ tegner en skitse til et sammenbrud i vores velfærdsmodel, hvor samhørigheden svækkes, pengeeliten tager gevinsten, og uddannelseseliten sætter sig tungt på prioriteterne i den offentlige sektor. Og taberen? Det er arbejderklassen, skrev Kaare Dybvad i sin anmeldelse. Læs også Altingets interview med Lars Olsen her.

Foto: Gads Forlag

Michael Böss: Liberalismens vildfarelser - Forsvar for folkestyret

Historiker Michael Böss’ debatbog om "Liberalismens vildfarelser" er et engageret, vidende og overbevisende forsvar for en folkeligt orienteret liberalisme, skrev Christian Egander Skov i sin anmeldelse

Foto: Gyldendal

Bill Gates: Sådan undgår vi klimakatastrofen

Der er ikke meget ros til politikerne i ny bog fra Microsoft-stifteren. Men den er interessant, fordi han langt henad vejen peger på en samarbejdsmodel, som ligner det, der tilstræbes i Danmark for at løse klimakrisen, skrev Connie Hedegaard i sin anmeldelse

Foto: Forlaget 28B

Aske Munck: Den rystede republik. Hvad i alverden er der galt med Frankrig?

Sociale problemer, politikerlede, arbejdsløshed, terrorisme og en falmet selvforståelse er alt sammen problemer, der martrer Frankrig. Journalist Aske Munck kommer omkring det hele i ny indsigtsfuld bog om ”den rystede republik”, skrev Christina Egelund i sin anmeldelse

 

Og til sidst. Bogen du bør undgå, der som den kun anden bog i Altingets historie fik nul A'er ud af seks mulige.

Foto: Karnov Group

Rigsret? – en debatbog

Stavefejl, sjuskefejl og sludrende sprog gennemsyrer Leif Donbæk Thomsens bog om Rigsretten. Forlaget må sidde tilbage med røde ører over at udgive en så gennemført elendig bog, skrev Jakob Nielsen i sin anmeldelse. Læs den her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Rasmussen

Fhv. chef, Folketingets Bibliotek
cand.mag i historie (Københavns Uni. 1979)

Michael Jarlner

International kommentator, Politiken
cand.polit., Københavns Universitet

Kim Escherich

Executive Innovation Arcitecht, IBM
cand.polit

0:000:00