3. december: Mød Kirsten Normann Andersen

JULEKALENDER: Kirsten Normann Andersen (SF) elsker at bruge kvalitetstid med familien, kan ikke få nok ris a la mande, og så har hun stor respekt for sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Læs det og meget mere i dagens julekalender-interview.

Hvorfor gik du ind i politik?
Det gjorde jeg, fordi jeg har arbejdet på velfærdsområdet. Det er mit fag, eftersom jeg tidligere har repræsenteret FOA-medlemmer, og det er dem, der udfører arbejdet i praksis. Jeg var nødt til at gøre noget ved deres elendige arbejdsvilkår og deres mulighed for at levere en ordentlig ældrepleje. Det er grunden til, at jeg er i politik i dag.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?
Det har Pia Olsen Dyhr (SF). Det var, da hun trådte til som formand, at jeg bare vidste, at jeg ville være med til at hjælpe med for at få skuden på ret køl igen for SF. Jeg synes, at Pia repræsenterede den overgang på en sej måde. Derudover kan jeg godt lide hendes måde at involvere andre. Hun er hamrende dygtig til at være opmærksom på alle dem, som er med til at trække det store læs. Det skal hun virkelig have kredit for.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?
Jeg kunne nævne et par stykker, jeg har været glad for. Men hvis jeg skal fremhæve en enkelt, så er det Ellen Trane Nørby. Hun er en fair minister, hun respekterer oppositionen og uenigheder. Og så er hun dygtig.

Er du stadig i politik om fem år?
Det kommer jo an på, om vælgerne mener, at jeg skal være det. Jeg er kommet ind på en suppleantpost efter Jonas Dahl. Jeg vil dog lige tilføje, at jeg håber det. Jeg håber det faktisk meget. Jeg har jo kun siddet i Folketinget et år. Og nu har jeg lige fundet ud af, hvad det er for et system, jeg skal arbejde i, og hvordan jeg også kan gøre min indflydelse gældende. Det håber jeg, at der er nogen der sætter pris på.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?
Der er flere. Den, jeg er allermest glad for lige nu, er faktisk aftalen om en kørselsordning for borgere med psykiske handicap såsom demens, så de får ret til en kørselsordning på lige fod med borgere med fysisk handicap. Men jeg er også super glad for aftalen om psykologhjælp til unge, og at vi har fået fjernet brugerbetalingen for unge op til 20 år, og så er jeg også rigtig glad for den nye konkurs-pakke. De tre aftaler er rigtig vigtige for mig, og som ubetinget er SF-aftryk.

Hvad er din bedste juletradition?
Helt klart kvalitetstid med familien. Jeg er ikke ret god til at holde i hævd, at der skal julepyntes. Det er ofte noget, der sker i sidste øjeblik. Men det er vigtigt for mig, at når vi når til juleaften, så er der hyggeligt, hvilket for mig indebærer juletræ, andesteg i ovnen og at familien er samlet. Det elsker jeg virkelig ved julen.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg er jo ikke akademiker, så jeg er en af de erhvervsuddannede, som skal arbejde virkeligt hårdt for at gøre min indflydelse gældende. Så jeg bruger enormt meget tid på politik. Men i den begrænsede fritid, jeg har, elsker jeg at læse og strikke, og jeg holder virkelig meget af at have tid til min familie. En god middag med familien, hvor jeg har tid til at samle dem alle sammen, er det bedste, jeg ved.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Jeg er blevet glad for at læse Svend Brinkmanns bøger. Det er jo ikke skønlitteratur, som jeg ellers også godt kan lide, men jeg holder meget af den evne, han har til at vende tingene lidt på hovedet og se dem fra den modsatte side. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, hvis man skal lykkes med at omtænke især den offentlige sektor.

Så jeg bliver inspireret og glad, når der er nogen, der giver mig idéer til at vende tingene lidt på hovedet. Det er altså okay at stå af udviklingstoget og sige nej, når det ikke giver mening at lave tingene om.

Har du en yndlings tv-serie?
Nej, det har jeg faktisk ikke. Jeg ser nemlig ikke ret meget fjernsyn. Men hvis jeg skal fremhæve en type af serier, jeg nyder, så må det blive engelske krimier. De er så tilpas nørdede, at jeg synes det er hyggeligt.

Har du et motto?
Jeg er opdraget til, at de bredeste skuldre skal bære de tungeste byrder. Og det bærer mit arbejde også præg af. Jeg føler mig enormt privilegeret, med alt det jeg selv kan, og jeg synes, at jeg skylder dem, der ikke er lige så privilegerede, at gøre en indsats. Det er også derfor, at det er så vigtigt for mig at kæmpe for, at vi har så lige muligheder som muligt. Vi er for rigt et samfund til bare at se igennem fingre med, at der er mennesker, som ikke har de samme muligheder.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?
Jeg ærgrede mig helt vildt over, at der ikke blev valg i 2016. Det smittede selvfølgelig af på den måde, vi blev nødt til at arbejde på. Vi fik i stedet en ny regering, og jeg syntes virkelig, det var mærkeligt, at man valgte en ældreminister, som sidder med standardsvar og aldrig svarer på det, vi spørger om. Det er virkelig en underlig politisk situation, når vi taler om ældrepleje, som jo er en af mine mærkesager.  

Hvad glæder du dig mest til ved jul?
Samværet med familien. Alt det andet er egentlig ligegyldigt. Ej, jeg er faktisk fuldstændig tosset med ris a la mande. Men bortset fra det, ser jeg bare frem til at have tid til at være sammen med min familie. Jeg synes faktisk, at det er blevet ekstraordinært hyggeligt, nu hvor mine børn er blevet voksne. Nu er der ikke længere nogen, der sidder med store forventninger til gaver. I stedet har vi bare lyst til at være sammen. Det er dejligt.

Hvad ser du mest frem til i 2018?
Jeg håber, at der snart kommer et valg. Det vil ikke overraske mig, hvis der kom et om et års tid. Og det betyder jo, at vi får endnu bedre muligheder for at kigge på nogle af de vigtige områder, som vi synes er væsentlige. Jeg er spændt på at se, om det gode resultat fra kommunalvalget, set med SFs øjne, også smitter af på et kommende folketingsvalg.

Forrige artikel Kommuner tjener penge, når arbejdsløse flytter væk Kommuner tjener penge, når arbejdsløse flytter væk Næste artikel Open Society Foundations: Migranter er her for at blive – de bliver en ny business Open Society Foundations: Migranter er her for at blive – de bliver en ny business