Julekalender: Magni Arge går på 40 dages genopretningskur efter jul

8. DECEMBER: Magni Arge (T) betegner færingerne som meget familiekære, og det har præget hans juletraditioner hjemme på Færøerne. Læs om det og meget mere i dagens julekalender.

Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi jeg mener, at Færøerne og færinger skal tage fuldt ansvar for deres egen fremtid. Det vil give vores folk og vores land det bedste udgangspunkt for at skabe en spændende og rig fremtid.

Vores vilje til at skabe og kæmpe for vores egen identitet og fremskridt er brændstoffet til en fantastisk dynamik, som har ført os op i en liga, hvor vi har langt højere mål, end vores størrelse tilsiger internationalt.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har ikke et bestemt forbillede, men jeg lader mig gerne inspirere af andre. På den hjemlige front har Jóanes Patursson, Torstein Petersen, Erlendur Patursson og Finnbogi Ísakson inspireret mig. Islandsk gåpåmod er også dybt inspirerende. Clinton, som jeg ledte rundt i Tórshavns gader, var en sjældent dygtig inspirator. Og jeg har ikke helt glemt Preben Wilhjelm og Gert Petersen fra mine unge dage.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg tager egentlig ikke parti i kampen mellem blokkene i dansk politik. Mit formål er først og fremmest at tale Færøernes sag, og det er der ikke så forfærdelig mange, der har en dybdegående mening om – det kører mest på den statsretslige rygrad. Men som opponent til den statslige danske magtudøvelse over Færøerne er statsministeren vel en modstander. 

Han har både oratorisk skarphed, taktisk snilde og kampvilje for at holde fast i den stol. Det har jeg respekt for, samt hans kloge valg af færøske Sólrun som ægtefælle. Men jeg vil da gerne også udtrykke stor respekt for Bertel Haarders og Christian Juhls engagement i det nordiske samarbejde.

Er du stadig i politik om fem år?

Første gang jeg forsøgte mig for snart 30 år siden, syntes jeg, det var rædselsfuldt i politik, og det første år i denne omgang var svært. Det er stor forskel på en stilling som direktør i et børsnoteret flyselskab til turbulensen i politik, som er så uforudsigelig.

Men jeg har valgt at se det som en gave at få den her oplevelse med på min livs rejse, og jeg nyder den – i nogle perioder mere end andre – og jeg agter også at stå på mål for færøsk selvstændighed ved næste valg.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg blander mig ikke i interne danske anliggender og holder mig væk fra sagsområder, som Færøerne har overtaget. Men jeg bruger tid og kræfter på at skabe forståelse for færøske synspunkter. Det handler om alt fra forfatning til fisk.

Forståelsen for færingernes og det arktiske folks ret til bæredygtigt at udnytte havets ressourcer er øget, og måske kan jeg tilskrive mig selv en del af æren for det. Jeg har i hvert fald ført det budskab frem i mange forskellige sammenhænge og været med til at arrangere to høringer, der handlede om det.

Hvad er din bedste juletradition?

Vi er alle sammen meget familiekære hjemme på Færøerne, og det har også præget mine juletraditioner. Men de ændrer sig jo en del fra man får børn til de nu alle er voksne.

De sidste mange år har ét af højdepunkterne været en tur op i fjeldene sammen med nogle venner anden julemorgen uanset vejr og så nyde en kop kaffe med cognac avec. Det har vi gjort i storm, sne, regn, tåge og solskin, og det har været livsbekræftende hver gang.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kan godt lide at svømme, spille fodbold, læse romaner, gå en tur og nyde et godt glas vin eller to i gode venners lag.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

De fortabte spillemænd af William Heinesen. Han er en fabelagtig forfatter og multikunstner. Han er for Tórshavn og Færøerne, hvad H.C. Andersen er for Odense og Danmark.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg er ikke så meget til tv-serier, men Yes hr. Minister var fabelagtig.

Har du et motto?

"Lad ikke modet falde", for er modet mistet, så er alt mistet. Det har jeg lært af min 95-årige mor. Hun venter stadigvæk på løsrivelsen, som hun stemte for 14. september 1946.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Mine to besøg i Japan i september og oktober har gjort et uudsletteligt indtryk. Jeg havde aldrig været der før, og jeg var dybt fascineret og særdeles taknemmelig for den flotte modtagelse, som Lagtingets erhvervsudvalg fik i Tokyo – ikke færre end fire ministre i regeringen kom og hilste på. Jeg arbejder nu på at give mit bidrag til at udvikle økonomiske, politiske, kulturelle og sociale bånd mellem Japan og Færøerne.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig mest til at være sammen med familien og gode venner – og til det er slut 1. januar, så jeg kan komme i gang med mine 40 dage med genopretning af den fysiske overlast, mit legeme har været udsat for i december.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

At Færøerne får en forfatning, at vi opnår en større handlefrihed i udenrigspolitik, og at man finder en fredelig sameksistens mellem Catalonien og Spanien, hvor grundlæggende demokratiske rettigheder bliver respekteret.

Forrige artikel Tusindvis af cataloniere på gaden i Bruxelles for spansk uafhængighed Tusindvis af cataloniere på gaden i Bruxelles for spansk uafhængighed Næste artikel Altinget på vej med politisk medie for unge Altinget på vej med politisk medie for unge