5. december: Mød Marianne Bredal

JULEKALENDER: Marianne Bredal (V) er et nyt ansigt på Christiansborgs gange. Til juleaften i Struer ligger gaverne ikke under juletræet. Læs hvor de bliver gemt i dagens låge. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg som mange andre i mine teenage-gymnasieår, hvor man skal finde ud af, hvor man hører til henne, og for mig blev ungdomspolitik også en stor del af det. Så det var interessen for at blande sig i det samfund, man er en del af.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg har svært ved at sætte et specifikt navn på. Men jeg synes altid, at de personer, som er værdipolitikere, og som er klar til at stå på mål for det, de selv tror på, er inspirerende. Det er det værdifulde i politik. Respekten er egentlig uafhængig af partifarven, men det er selvfølgelig klart, at dem man sympatiserer med politisk, også er dem, man måske kan have som forbillede.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Her er svaret måske i virkeligheden det samme. Altså dem, som står på mål for det, de selv tror på, på en god og ordentlig måde. Det er dem, der indgyder til respekt. Det er måden, man bestrider et hverv som politiker på, jeg får respekt for.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja det tror jeg. Nu er jeg i hvert fald lige blevet genvalgt til kommunalbestyrelsen i Struer, så de næste fire er jeg da i hvert fald. Og jeg håber, at det fortsætter.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Nu har jeg jo ikke været på Christiansborg mere end halvanden måneds tid, så det er ret begrænset. Jeg har været med til at lave nogle ret brede budgetforlig i Struer, hvor vi bredt i byrådet har formået at gå sammen om nogle svære ting, og det er man selvfølgelig tilfreds med som politiker. Når det kan lande, så alle kan bakke op, selvom det er svært.

Hvad er din bedste juletradition?

I vores familie har vi en lille tradition om næsten hver eneste lille detalje i vores jul. Så vi er meget fokuserede på juletraditioner. Det bedste ved det er måske, at hele familien er helt enige om, hvordan det hele skal gøres, så det bliver ens hvert eneste år. Og så er det allerbedste jo, at man har nogle dage, hvor man fuldstændig kan koble af fra alting og være sammen med hinanden.

Vores jul er meget klassisk gammeldags. Vi har en sød lille tradition, som min farmor har båret ind i vores familie fra sit barndomshjem, hvor vi ikke har gaver under træet. Vi har gaver på spisebordet under tæpper, så ingen kan se, hvad der er. Og så er det altid den ældste, der skal starte med at trække en gave. Hver gang en har fået en gave, skal vedkommende så trække den næste. Så det er en meget rolig juleaften, vi holder. Det er hyggeligt at tænke på, at det er blevet gjort på den måde i flere generationer.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg nyder at sidde hjemme i sofaen med benene oppe og snakke med mine venner og veninder og være mig selv uden nogen form for yderligere opmærksomhed. Altså ikke altid at skulle være politikeren Marianne, men også bare få lov til at snakke om nogle helt almindelige ting. Det er skønt. Og så kan jeg godt lide at styrketræne lidt.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er 'Kvinderne fra Thy' af Maria Helleberg. Den gav mig både et meget kulturelt indblik i en egn, der ligger meget tæt på, hvor jeg kommer fra. Men også et historisk aspekt om kvinders rolle i samfundet. Den gav mig virkelig stof til eftertanke.

Har du en yndlings tv-serie?

Generelt sluger jeg alle DR's dramaserier råt, men lige for tiden er jeg ikke synderligt imponeret. Jeg kan også godt lide at se ‘Game of Thrones’ og ‘House of Cards’ og sådan nogle serier.

Har du et motto?

Ikke sådan et dybsindigt motto, men jeg synes på alle parametre i livet – og måske især fordi man er politiker – at det er vigtigt ikke at blive alt for selvhøjtidelig. Så mit lille private motto hedder 'hellere udlevere sig selv én gang for meget end at lade en god historie gå til spilde'. Men det er mere i venners lag, kan man sige.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Det mærkeligste og det mest spændende, der er sket, er at jeg lige pludselig skulle en tur herind (imens Thomas Danielsen (V) er på barsel, red.). Jeg er jo faktisk tredjesuppleant til Folketinget i Vestjyllands Storkreds for Venstre, så det lå ikke ligefrem i kortene, at jeg lige skulle en tur på Christiansborg. Derudover er jeg lige blevet moster, og det er på den private front meget stort.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

At have nogle dage, hvor man har helt fri, og hvor resten af landet også har helt fri. Så der er ikke nogen, der forventer noget af en. Man kan alle sammen koble af på samme tid. Det er dejligt.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

Jeg ser rigtig meget frem til at starte på mine nye udfordringer i byrådet hjemme i Struer, hvor jeg har fået formandsposten i Teknik- og Miljøudvalget. Det bliver selvfølgelig en ny og meget spændende opgave for mig, som jeg glæder mig rigtig meget til at tage hul på.  

Forrige artikel Her er knasterne i forhandlingerne om finansloven Her er knasterne i forhandlingerne om finansloven Næste artikel Theresa Mays nordirske venner blokerer Brexit-plan Theresa Mays nordirske venner blokerer Brexit-plan