Rødt flertal vil give Mette Frederiksen næse i minksagen

Socialdemokratiet er blandt de røde partier, der ifølge Altingets oplysninger ventes at give to centrale ministre både næser og hård kritik for deres rolle i minksagen. 

Minkkommissionen har i sin beretning skrevet, at Mette Frederiksens udmeldning på minkpressemødet i november 2020 ”objektivt set var groft vildledende”.
Minkkommissionen har i sin beretning skrevet, at Mette Frederiksens udmeldning på minkpressemødet i november 2020 ”objektivt set var groft vildledende”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Minksagen får nu konsekvenser for den socialdemokratiske regering. 

To af de mest centrale ministre bag den ulovlige beslutning om at aflive mink i november 2020 står nemlig til at få hård kritik af et rødt flertal i Folketinget. Det oplyser flere kilder uafhængigt af hinanden over for Altinget. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) står til en såkaldt næse og kritik. Også tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S), som måtte trække sig efter minksagen, vil få en næse og kritik. 

Læs også

Det vil ske, når Folketingets Granskningsudvalg samles for at drøfte den videre proces i minksagen tirsdag formiddag oven på at Minkkommissionen afleverede sin beretning om sagen torsdag.

Men allerede på forhånd er der et flertal bag at uddele næser og kritik, erfarer Altinget. Det består af Enhedslisten, SF, Radikale og Socialdemokratiet selv.

På den måde lægger Mogens Jensen og Mette Frederiksen selv mandat til kritikken og til næserne.

Ingen ministre vil afgive høringssvar på beretningen

Minkkommissionen skriver i sin beretning, at Mette Frederiksens udmeldinger på et pressemøde om aflivning af alle mink 4. november "objektivt set var groft vildledende", men at statsministeren "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil".

Læs også

Samme konklusion når kommissionen frem til i gennemgangen af Mogens Jensens handlinger. Samtidig har den daværende minister talt usandt over for Folketinget, fremgår det af beretningen.

I alt fire nuværende og forhenværende ministre har modtaget kritik af Minkkommissionen. De har af granskningsudvalget fået en måned til at komme med høringssvar oven på offentliggørelsen.

Men ifølge Altingets oplysninger har ingen af dem ønsket at indgive høringssvar. Dermed kan udvalget allerede tirsdag blive enige om en kritik af to af ministrene.

R kræver valg og truer med at vælte regeringen

Minkkommissionen blev nedsat af et flertal i Folketinget i december 2020 for at undersøge forløbet op til og efter nedslagtningen af samtlige danske mink.

Med tirsdagens uddeling af næser nærmer den parlamentariske proces omkring sagen sig sin foreløbige afslutning.

Læs også

Men det betyder langtfra, at det sidste punktum er sat. For Radikale Venstre har krævet, at Mette Frederiksen senest inden Folketingets åbning i oktober udskriver valg. Ellers trækker partiet støtten.

Hvorvidt statsministeren vil tage konsekvensen af Radikales trussel om mistillid, har hun endnu ikke løftet sløret for.

"Jeg lytter selvsagt til, hvad partierne i Folketinget siger og ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men når det kommer til, hvornår der udskrives valg, har jeg ingen kommentar," lød det søndag i et interview med TV 2.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Fungerende statsminister, MF, partiformand (S), kongelig undersøger
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand, forsvarsordfører, Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)