Anbringelser, nej til profitforbud og endeløs debat om retssikkerhed: Sådan gik det socialpolitiske forår

Aftalen om den stort anlagte anbringelsesreform faldt på plads, forarbejdet til tiårsplanen for psykiatrien blev endnu en gang udskudt, og så indeholdt økonomiaftalen mellem regeringen og KL ikke de milliarder til socialområdet, som kommunerne havde håbet på. Altinget guider dig til de største begivenheder på socialområdet siden årsskiftet.

Der var brede smil, da regeringen landede en bred aftale om anbringelsesreformen 'Børnene Først'. Men socialminister Astrid Krag måtte se forgæves efter en aftale om et profitforbud på socialområdet. Det ville Radikale ikke være med til.
Der var brede smil, da regeringen landede en bred aftale om anbringelsesreformen 'Børnene Først'. Men socialminister Astrid Krag måtte se forgæves efter en aftale om et profitforbud på socialområdet. Det ville Radikale ikke være med til.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Foråret på socialområdet har været præget af store diskussioner om fremtiden for udsatte børn og unge, samt hvordan indretningen af det specialiserede socialområde skal skrues sammen i fremtiden.

Det lykkedes social- og ældreminister Astrid Krag (S) at lande en bred aftale om den anbringelsesreform, der løbende har taget overskrifter siden statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale i 2020.

Derudover har foråret budt på en række intense politiske diskussioner om retssikkerheden for personer med handicap. Her har blandt andet et borgerforslag om at fratage kommunerne ansvaret for området, en ny opgørelse over fejlraterne på området samt årets økonomiforhandlinger konstant bidraget til diskussionen om, hvem der skal have ansvaret for det specialiserede socialområde i fremtiden.

Og så nåede Ydelseskommissionen også at præsentere deres anbefalinger til, hvordan fremtidens kontanthjælpssystem skal se ud, og også her venter der svære forhandlinger efter sommerferien.

Altinget har set tilbage på et intensivt forår på socialområdet og giver dig overblikket over de største højdepunkter her.

Anbringelsesudspil præsenteres, Astrid Krag får ny titel og punktum i konsulentsag 

Socialminister Astrid Krag præsenterer regeringens anbringelsesudspil 'Børnene Først'. Med udspillet vil regeringen blandt andet gøre det muligt for kommunerne at træffe afgørelser om bortadoption, allerede før barnet er født. Samtidig vil regeringen forpligte kommunerne til at overveje anbringelser af søskende til børn, hvor der allerede er truffet afgørelse om en anbringelse.
Socialminister Astrid Krag præsenterer regeringens anbringelsesudspil 'Børnene Først'. Med udspillet vil regeringen blandt andet gøre det muligt for kommunerne at træffe afgørelser om bortadoption, allerede før barnet er født. Samtidig vil regeringen forpligte kommunerne til at overveje anbringelser af søskende til børn, hvor der allerede er truffet afgørelse om en anbringelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Regeringen bruger årets første måned til at præsentere det længe ventede anbringelsesudspil 'Børnene Først'. I udspillet lancerer socialminister Astrid Krag i alt 43 initiativer, der skal bidrage til at realisere statsministerens ambitioner fra nytårstalen om flere og tidligere anbringelser og bortadoptioner.

Udspillet kickstarter de forhandlinger, der ender med at strække sig helt ind i slutningen af foråret, hvor især støttepartierne undervejs kæmper for at trække regeringen i retning af mere fokus på forebyggelse og mindre fokus på anbringelser.

Statsminister Mette Frederiksen bruger også januar til at ruske lidt op i regeringssammensætningen. Med ønsket om et mere sammenhængende Danmark bliver Kaare Dybvad Bek (S) gjort til indenrigs- og boligminister, og det betyder også en ny hverdag for Astrid Krag, der nu kan kalde sig social- og ældreminister.

I årets første måned sættes der også endegyldigt punktum i Altingets afdækning af kommunernes brug af resultatlønnede konsulenter til at finde besparelser i udsatte borgeres sager. Her slår Ankestyrelsen fast, at i alt 12 kommuner ulovligt har fået hjælp fra konsulenterne til at finde besparelser på, og derfor skal de genbehandle borgernes sager.

Profitnederlag til Astrid Krag og endnu et år med høje fejlrater på handicapområdet

Radikale og vikarierende socialordfører Henrik Vinther afviser fortsat gennem foråret at indgå en aftale, der forbyder private aktører at høste profit på at drive sociale tilbud. Astrid Krag og de resterende støttepartier indgår sammen med V, K, R og ALT i stedet en aftale, der styrker socialtilsynenes muligheder for at kigge de private tilbud efter i sømmene.
Radikale og vikarierende socialordfører Henrik Vinther afviser fortsat gennem foråret at indgå en aftale, der forbyder private aktører at høste profit på at drive sociale tilbud. Astrid Krag og de resterende støttepartier indgår sammen med V, K, R og ALT i stedet en aftale, der styrker socialtilsynenes muligheder for at kigge de private tilbud efter i sømmene.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Forhandlingerne om et forbud mod at høste profit på at drive sociale tilbud dukker igen op til overfladen med anbringelsesudspillet 'Børnene Først'.

Her gør den nyudnævnte social- og ældreminister et sidste forsøg på at overbevise særligt Radikale om, at et profitforbud er den rette vej at gå for at bekæmpe de børnehjemsbaroner, der er blevet ansigtet på regeringens ideologiske kamp for at sætte en stopper for at drive sociale tilbud på kommercielle vilkår.

Men endnu en gang vender Radikale tommelfingeren ned til en af regeringens største værdipolitiske ambitioner på socialområdet. Kompromisset bliver en aftale – der også får deltagelse af Venstre og Konservative – som styrker socialtilsynenes økonomiske muskler til at føre kontrol med tilbuddenes forvaltning af økonomien. 

April måned indvarsler også en ny status på handicapområdets fejlrater. En opgørelse fra Advokatsamfundet viser, at de høje fejlrater fortsætter i samme stil som året forinden med fejl i mere end hver tredje sag om handicapkompenserende ydelser. Det får både regeringens støttepartier og flere partier i blå blok til at kræve, at ministeren sætter gang i forhandlinger om, hvordan retssikkerheden for udsatte borgere kan forbedres.

Sideløbende behandles et borgerforslag om helt at fratage kommunerne ansvaret for handicapområdet, og debatten om ansvaret for handicapområdet i fremtiden skal vise sig at fortsætte med ufortrøden styrke helt frem til sommerferien.

Borgerforslag stemmes ned og efterfølges af "en fuckfinger til os med handicap"

KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), måtte tage hjem fra økonomiforhandlingerne med regeringen uden tasken fyldt med de milliarder, som kommunerne havde krævet til et løft af socialområdet.
KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), måtte tage hjem fra økonomiforhandlingerne med regeringen uden tasken fyldt med de milliarder, som kommunerne havde krævet til et løft af socialområdet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Da kalenderen viser maj, er det blevet tid til, at et af de mest diskuterede borgerforslag skal til debat i Folketingssalen.

Forslaget om at fratage kommunerne ansvaret for handicapområdet, der er båret frem af bevægelsen #Enmillionstemmer, resulterer i en 2,5 timer lang debat om retssikkerhed, fejlrater og ønsker til den fremtidige specialeplanlægning på området.

Partierne bekender kulør og blandt andet Venstre og Socialdemokratiet vender tommelfingeren nedad til forslaget og afviser at tage stilling til eventuelle ændringer af ansvarsfordelingen på området, før den igangværende og omfattende evaluering af det specialiserede socialområde ligger klar.

Derfor vækker det også opsigt, da regeringen og KL i årets økonomiaftale erklærer sig enige om, at rammerne for indsatsen på socialområdet "forankres bedst" i kommunerne.

Social- og ældreminister Astrid Krag må derfor kort efter, at aftalen er indgået, berolige støttepartierne og understrege, at formuleringen ikke skal tolkes som, at regeringen allerede har lagt sig fast på, hvordan og hvem der i fremtiden skal have ansvaret for handicapområdet.

Det er dog ikke det eneste element i økonomiaftalen, der vækker frustration. Det er også det, der ikke er at finde i aftalen: Nemlig en stor pose penge til området. KL havde forud for forhandlingerne fremlagt en plan, der involverede, at regeringen skulle finde fem milliarder kroner til at hæve kvaliteten på socialområdet.

Men i den endelige aftale er de økonomiske krav vekslet til et løft af området på 150 millioner kroner udover det beløb, der er sat af til at dække det demografiske træk. Det afføder hård kritik fra flere borgmestre, der på grund af aftalen lægger an til besparelser.

Og på Twitter leverer Danske Handicaporganisationers formand, Thorkild Olesen, en hård anmeldelse af aftalen, som han kalder en "fuckfinger til os med handicap".

En færdig anbringelsesaftale, en udskudt psykiatriplan og enklere ydelser

Professor Torben Tranæs præsenterer på sidste dag i maj Ydelseskommissionens anbefalinger til et mere enkelt kontanthjælpssystem. Forude venter svære politiske forhandlinger. 
Professor Torben Tranæs præsenterer på sidste dag i maj Ydelseskommissionens anbefalinger til et mere enkelt kontanthjælpssystem. Forude venter svære politiske forhandlinger.  Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

En begivenhedsrig maj måned byder også på en aftale, et sæt anbefalinger og en udskydelse med relevans for socialområdet.

Regeringen lander efter et langstrakt forhandlingsforløb i midten af maj en bred aftale om anbringelsesreformen 'Børnene Først', og kan dermed sætte flueben ved en af topprioriteterne i masterplanen for regeringsperioden.

Aftalen er dog ikke uden kompromisser. I den endelige aftale er retorikken omkring flere og tidligere anbringelser skruet ned og erstattet af et større fokus på tidlige og forebyggende indsatser.

To uger senere præsenterer Ydelseskommissionen de anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem, som de har arbejdet på i halvandet år.

Kommissionen anbefaler blandt andet at afskaffe kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen. Samtidig anbefaler eksperterne at indføre et mere enkelt ydelsessystem bestående af bare to satser i form af en grundsats og en forhøjet sats, der kan indkasseres enten via uddannelseskompetencer eller ved at indfri beskæftigelseskrav.

Tilbage udestår svære politiske forhandlinger, hvor Enhedslisten allerede har truet med at udløse valg, såfremt regeringen enten laver en aftale med de borgerlige partier eller ikke lander en aftale, der mindsker børnefattigdommen.

Aktører på psykiatriområdet måtte dette forår endnu en gang spejde forgæves efter en tiårsplan for psykiatrien. Den rapport, der skal udgøre fundamentet for psykiatriplanen, blev i maj endnu en gang udskudt, så den nu forventes færdig ved udgangen af 2021. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00