"Bekymret" EU-Kommission vil granske ny lov om modtagecentre: Det er "ikke muligt" under EU-regler

EU-Kommissionen skal nu "analysere den juridiske situation i dybden", efter at Danmark har vedtaget en ny lov, der danner det juridiske grundlag for at sende asylansøgere til centre uden for Europas grænser.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

EU-Kommissionen kritiserer skarpt en ny lov, der skal gøre det muligt for Danmark at flytte asylansøgere til modtagecentre i lande uden for Europas grænser.

En idé, der er et af de helt store udlændingepolitiske prestigeprojekter for regeringen, som dog indtil videre mangler at sætte navn på et land, der vil huse et center.

"Vi deler den bekymring, som FN's Flygtningehøjkommissariat har udtrykt omkring overensstemmelsen mellem loven og Danmarks internationale forpligtelser samt risikoen for at underminere det internationale beskyttelsessystem for verdens flygtninge," siger Adalbert Jahnz, der er talsmand for Kommissionen, på en pressebriefing torsdag.

Det rejser "grundlæggende spørgsmål om både adgangen til asylprocedurer og effektiv adgang til beskyttelse", siger talsmanden, der fortsætter:

"Det er ikke muligt under de eksisterende EU-regler eller forslaget om en ny migrations- og asylpagt."

Hvorvidt Danmark alligevel på grund af sit retsforbehold kan gennemføre sine planer, har Kommissionen endnu ikke færdiganalyseret.

Den vil nu "med stor omhu" gennemgå den danske lov, før den beslutter sig for, om der skal tages yderligere skridt, lyder det.

Idéen om at rykke størstedelen af asylbehandlingen – og dermed asylansøgerne – ud af Danmark blev lanceret af Socialdemokratiet i partiets store udlændingepolitiske udspil "Retfærdig og Realistisk" tilbage i 2018.

Dengang lød det, at "Danmark, helst sammen med øvrige EU-lande, [skal] oprette et modtagecenter udenfor Europa". 

0:000:00