Danmarks giftigste byråd er et arnested for løsgængere: "Det er så uværdigt, hvad der foregår i byrådet"

Tre politikere er blevet løsgængere i Slagelse Byråd siden sidste valg. En samarbejdsaftale blev opsagt, og en af borgmesterens partifæller er blevet smidt ud af partiet. Borgmesteren afviser, at byrådet kæmper med et giftigt arbejdsklima.

John Dyrby Paulsen (S) er borgmester i Slagelse, som ifølge kommunalforsker bejler om titlen som kommunen med "mest bøvl og ballade".
John Dyrby Paulsen (S) er borgmester i Slagelse, som ifølge kommunalforsker bejler om titlen som kommunen med "mest bøvl og ballade".Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Hele Danmark fulgte dramaet i Slagelse ved valget i 2017. 

Og konflikterne er fortsat gennem hele valgperioden. Siden sidste valg har tre af kommunens mest markante politikere forladt deres partier – en af dem blev oven i købet ekskluderet.  

Altinget har talt med dem for at høre, hvad der fik dem til at gå – og hvorfor de ikke genopstiller ved valget 16. november. 

Helle Blak har siddet i byrådet siden 2005, først som SF'er og siden som løsgænger, men hun har som følge af "ondskaben i byrådet" taget konsekvensen: Hun genopstiller ikke til kommunalvalget.

"Der er et giftigt klima i byrådet. Jeg har haft et perfekt samarbejde i Børne- og Ungeudvalget, hvor der sidder glimrende børnepolitikere – også fra Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Men når jeg sidder i byrådssalen, er det horribelt at se, hvordan folk håner hinanden, taler grimt eller griner, hvis nogen bliver svitset," siger hun.

Jeg gider ikke at diskutere det. Det ender altid i noget pis og noget lort. For vi kommer aldrig til at diskutere det generelle

John Dyrby Paulsen (S)
Borgmester i Slagelse Kommune

Hun nævner som eksempel byrådsmødet fra 4. oktober i år, hvor en af hendes byrådskolleger, den ekskluderede socialdemokrat Steen Olsen, beskrev forvaltningens inddragelse af politikerne som "nordkoreansk" og "stramt censureret".

Det førte ifølge Helle Blak til, at medlemmer af Venstres gruppe brød ud i latter, alt imens Steen Olsen kritiserede den socialdemokratiske borgmester.

"Det er så uværdigt, hvad der foregår i byrådet. Det er heller ikke fair, at borgmesteren bliver udpeget som bandit. Vi bærer alle sammen et ansvar for, at kulturen har udviklet sig til at være sindssyg giftig," siger hun.

Vælgerne mister tilliden til byrådet

Slagelse er af medierne blevet udråbt som det "giftigste byråd".

Byrådet blev før kommunalvalget i 2017 landskendt for giftige beskyldninger om magtmisbrug, kupforsøg og knive i ryggen. De kaotiske tilstande opstod, mens venstremanden Stén Knuth var borgmester.

Helle Blak krammer sin praktikant på valgnatten i 2017, hvor hun blev valgt ind for SF. Hun er i dag løsgænger og siger, at 
Helle Blak krammer sin praktikant på valgnatten i 2017, hvor hun blev valgt ind for SF. Hun er i dag løsgænger og siger, at "der er ikke nogen tillid mellem vælgerne og vores byråd". Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Efter kommunalvalget endte Slagelse med at være den sidste kommune, der fandt en borgmester. Det skete først, da John Dyrby Paulsen fra Socialdemokratiet og Villum Christensen fra Liberal Alliance indgik en usædvanlig aftale om, at de skulle dele borgmesterposten. Men Villum Christensen valgte siden at droppe aftalen.

Kort efter valget i 2017, brød samarbejdet mellem blokkene helt  sammen. Efter to måneder som borgmester valgte John Dyrby Paulsen sammen med det snævre flertal, der bakkede ham op, at fratage oppositionen formandsposter i byrådets udvalg.

Det førte til et sagsanlæg, som dog senere blev opgivet, da partierne indgik en ny aftale om samarbejdet i byrådet. 

For Helle Blak har historikken påvirket vælgernes tillid til byrådet op til kommunalvalget, hvor John Dyrby Paulsen fra Socialdemokratiet og Knud Vincents fra Venstre kæmper om borgmesterposten – med den radikale Troels Brandt som dark horse.

"Der er ikke nogen tillid mellem vælgerne og vores byråd," siger hun.

Slagelse er endt i skyttegravskrig

Helle Blak er langt fra den eneste løsgænger i Slagelse Byråd, hvor hele tre ud af de 31 byrådsmedlemmer er løsgængere.

Det springer i øjnene, vurderer kommunalforsker Roger Buch, som er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"Det typisk tal for folk, der skifter parti, er syv procent i en valgperiode. Da mange netop skifter parti – og ikke bliver løsgængere – så er næsten ti procent løsgængere i Slagelse meget," siger han.

Slagelse har sammen med Randers konkurreret om titlen som kommunen med "mest bøvl og ballade," forklarer Roger Buch.

Han tilføjer, at et dårligt arbejdsklima med lange og slidsomme møder i sidste ende fører til, at politikere forlader kommunalpolitik.

Og det er vel ikke hensigtsmæssigt for demokratiet?

"Der skal selvfølgelig være konflikt i politik. For det modsatte billede, hvor byrådsmøder varer en halv time, er også et dårligt tegn. Hvis der er så meget konsensus og så få konflikter, er det heller ikke hensigtsmæssig for demokratiet. Det handler om at have en balance, hvor der er sund uenighed og sunde konflikter, men hvor det ikke ender i skyttegravskrig, som vi ser i kommunerne i Randers og Slagelse," siger Roger Buch.

Ann Sibbern blev valgt ind for Dansk Folkeparti, men er i dag løsgænger. Hun mener, at brede løsninger har manglet under borgmestrene Stén Knuth (V) og John Dyrby Paulsen (S).
Ann Sibbern blev valgt ind for Dansk Folkeparti, men er i dag løsgænger. Hun mener, at brede løsninger har manglet under borgmestrene Stén Knuth (V) og John Dyrby Paulsen (S). Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Viceborgmester har fået nok

Ann Sibbern var med næsten 1.800 personlige stemmer den store stemmesluger for Dansk Folkeparti i Slagelse ved valget i 2017, men i begyndelsen af 2021 meldte hun sig ud af partiet og blev løsgænger. Heller ikke hun genopstiller.

Ann Sibbern begrunder det med manglende tid til et deltidsstudie, et fuldtidsjob og det politiske arbejde, men også med det "vanskelige" arbejdsklima i Slagelses byråd.

"Vi kunne have brugt meget mere tid på at have fokus på politik, borgere og udviklingen af vores kommune end på konflikthåndtering og det svære klima i byrådet," siger Ann Sibbern, som er kommunens andenviceborgmester.

De brede løsninger har ifølge Ann Sibbern manglet både i forrige byrådsperiode under V-borgmester Stén Knuth og i den nuværende byrådsperiode under S-borgmester John Dyrby Paulsen, fordi byrådet har været styret af snævre flertal.

"Det ville gøre det meget smidigere, hvis man havde en borgmester, der rent faktisk evnede at favne bredt i et samarbejde – og ikke kun i et snævert flertal. Det er ikke kun den siddende borgmester – sådan var det også i sidste byrådsperiode," siger hun.

Alt blev taget fra os

Knud Vincents (V)
Borgmesterkandidat og byrådsmedlem i Slagelse Kommune

Håber, at borgmesteren bliver væltet 

Socialdemokraten og byrådsmedlemmet gennem 40 år, Steen Olsen, blev smidt ud af Socialdemokratiet i år og genopstiller heller ikke til valget.

Konflikten mellem Steen Olsen og John Dyrby Paulsen kulminerede, da Steen Olsen kritiserede processen omkring budgetforhandlingerne og fremsatte forslag på egen hånd. Borgmesteren beskyldte ham for at være illoyal. Steen Olsen havde også klaget til Ankestyrelsen over såvel borgmesteren som forvaltningen i en vandløbssag.

Til sidst blev han ekskluderet af partiforeningen og siden af partiet. 

"Arbejdskulturen er skabt gennem mistillid og brudte aftaler. Man siger – og det er ikke mit citat: "Husk altid at tælle fingrene, når du har trykket John Dyrby i hånden". Det er nogle hårde udtalelser, men det er den bekymring, der er i byrådet. Vi har et betændt og beskidt miljø," siger Steen Olsen.

På et byrådsmøde beskrev du inddragelsen af politikerne som "nordkoreansk" og "stramt censureret". Bidrager du med beskrivelserne til byrådets giftige kultur?

"Jo, det kan du selvfølgelig sige, men på den anden side skal man ikke forputte virkeligheden".

"Jeg kan ikke tvinge folk til at lade være med at være hånlige under byrådsmøderne," siger borgmester John Dyrby Paulsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Borgmesterkandidater oplever ikke giftigt miljø

Borgmester John Dyrby Paulsen oplever ikke, at miljøet i byrådet er giftigt.

"Vi snakker godt sammen og har det sjovt sammen, men selvfølgelig er vi også uenige på nogle punkter. De folk, som, jeg synes, har hånlighed og latter over sig, snakker jeg ikke med," siger borgmesteren og tilføjer, at "et par enkelte venstremedlemmer skal ikke have lov til at ødelægge det, som, jeg ellers synes, er en god stemning".

Du siger, at der er enkeltpersoner, som står bag hånlighed i byrådet. Er nogle af dem fra Socialdemokratiet?

"Ikke længere – hehe. Ikke længere".

Du taler om Steen Olsen?

"Problemet er, hvis man begynder at sætte navne på, bliver det en kalkunjagt. Jeg gider ikke at diskutere det. Det ender altid i noget pis og noget lort. For vi kommer aldrig til at diskutere det generelle".

Læs også

"Alt blev taget fra os"

Venstres borgmesterkandidat, Knud Vincents, har svært ved at se, at hans medlemmer af partiet skulle ødelægge stemningen i byrådet. Knud Vincents køber heller ikke præmissen om, at Slagelse er "Danmarks giftigste byråd".

"Men med den historik, der var sidste gang, var der meget fokus på Slagelse i konstitueringen. Da John Dyrby var valgt, gik jeg ind og lavede et bredt samarbejde, som desværre blev opsagt efter 65 dage. Alt blev taget fra os. Vi mistede formandsposterne uden noget forvarsel," siger han.

Det er klart, siger Knud Vincents, at fratagelsen af formandsposterne påvirkede byrådets arbejdsklima, eftersom  Slagelse Byråd allerede havde oplevet et "kaotisk" forløb op til konstitueringen af John Dyrby Paulsen som borgmester.

Steen Olsen sagde på et byrådsmøde, at inddragelsen af politikerne var "nordkoreansk" og "stramt censureret". Det fik ifølge Helle Blak flere venstremedlemmer til at grine. Er det godt for miljøet og klimaet i byrådet? 

"Jeg husker ikke episoden i detaljer. Steen Olsen må stå til regnskab for sine udtalelser".

Men du kan vel godt stå til regnskab for, om I sidder og griner?

"Det er ikke det, som jeg husker. Men det kan jeg slet, slet ikke huske i detaljer".

Bredt samarbejde er ikke altafgørende for borgmesteren

John Dyrby Paulsen anerkender som borgmester, at "et godt klima er selvfølgelig også mit ansvar".

Hvis John Dyrby siger, at væggen skal være rød, kan du være helt sikker på, at Knud Vincents vil sige, at den skal være blå

Helle Blak
Løsgænger og byrådsmedlem i Slagelse Kommune

"Men jeg kan ikke påtage mig hele ansvaret for det, og jeg kan ikke tvinge folk til at være med i aftaler. Jeg kan ikke tvinge folk til at lade være med at være hånlige under byrådsmøderne. Jeg synes, at det er meget uklædeligt, men mon ikke, vælgerne, når vi kommer frem til valgdagen, siger, at det vil de ikke finde sig i," siger han.

John Dyrby Paulsen forsikrer, at han ikke er imod  bredt samarbejde.

"Men for nogen er det vigtigste et bredt samarbejde og derefter, hvad det er for en opgave, man løser. Det er omvendt for mig. Det vigtigste er, at jeg får en god aftale, der løser de udfordringer, vi har. Den må meget gerne være bred, men det er i den rækkefølge," siger han.

Du var sammen med dit flertal med til at fratage formandsposter fra oppositionen. Hvad gør det ved samarbejdsklimaet og arbejdsklimaet?

"Det er oplagt, at dem, som vi tager det fra, bliver sure og synes, at det er skidt. Men for mig har det været en af de bedste beslutninger, som jeg har truffet. Det var helt umuligt at få noget som helst igennem. Det var helt umuligt at have med at gøre. Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det var de værste to måneder i mit politiske liv".

For Helle Blak, som ikke genopstiller, står det klart, at kommunen lider under uenigheden mellem Socialdemokratiet og Venstre. Som hun siger:

"Hvis John Dyrby siger, at væggen skal være rød, kan du være helt sikker på, at Knud Vincents vil sige, at den skal være blå. Det giver mening for dem at være uenige, men det slider på tilliden til byrådet".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Blak

Byrådsmedlem (Løsgænger), Slagelse, formand for Børn- og Ungeudvalget
pædagog

Steen Olsen

Byrådsmedlem, Slagelse Kommune
finansiel (Sparekassen SDS, Danske Bank og Realkredit Danmark)

Ann Sibbern

2. viceborgmester (løsgænger), Slagelse Kommune, tilsynskonsulent, Socialtilsyn Øst, stud.jur.
pædagog og master i specialpædagogik









0:000:00