De højtuddannede kvinder forlader Radikale

VÆLGERPROFILER: Radikales andel af kvindelige og højtuddannede vælgere er faldet siden oktober. Partiet skal nu fokusere på klar kommunikation, så vælgernes opfattelse ikke sætter sig fast, siger tidligere radikal pressechef.

I kølvandet på efterårets krise i Radikale er det ikke blot partimedlemmer, der har vendt partiet ryggen. Partiet har også mistet kvindelige vælgere.
I kølvandet på efterårets krise i Radikale er det ikke blot partimedlemmer, der har vendt partiet ryggen. Partiet har også mistet kvindelige vælgere.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Fredag sagde Ida Auken farvel og tak til Radikale, som hun har været medlem af siden 2014. 

Og hun lader ikke til at være den eneste kvinde, der vender partiet ryggen. 

Det viser en ny analyse af partiernes vælgere, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion fra oktober, november og december. 

Tidligere var mere end hver anden R-vælger kvinde. Men siden oktober har Radikale tabt indtil flere af sine kvindelige vælgere, og partiet har nu fået en overvægt af mandlige vælgere.  

Ifølge analysen udgør de kvindelige vælgere nu 46 procent af den samlede radikale vælgerbase. Det er et fald på 7,8 procentpoint i forhold til niveauet før oktober, hvor tallet var 53,8 procent. 

“Der er ikke noget andet parti i undersøgelsen, der oplever et lignende spring på køn,” siger Kasper Møller Hansen om de nye tal. 

Ligeledes er der et fald i andelen af Radikales højtuddannede vælgere. Før oktober udgjorde vælgerne med en videregående uddannelse et flertal med 49,1 procent. Men ifølge den nye analyse er det nu 45,5 procent af partiets vælgere, som tilhører denne gruppe.

”Det vidner om, at det er de højtuddannede kvinder, har forladt partiet,” vurderer Kasper Møller Hansen. 

Frafaldet af højtuddannede har været undervejs siden folketingsvalget, hvor de 55,5 procent af dem, der satte kryds hos Radikale havde en videregående uddannelse. Modsat har kvindeandelen ikke bevæget sig indtil sidste kvartal af 2020. Ved valget var 52,8 procent af de radikale vælgere kvinder.

Dokumentation

Bag artiklens tal

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på i alt 9.072 interview foretaget af Kantar Gallup og Epinion, som er indsamlet i perioden fra 1/10-20 til 31/12-20.

Den er justeret for døde og nye vælgere og vægtet mod Altingets snit af decembers meningsmålinger.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af interviews gennemført af Kanter Gallup og Epinion.


0:000:00