Dokumentation: Sådan påvirker 200 lovforslag de 17 verdensmål – ifølge regeringen selv

Her kan du udforske samtlige 200 lovforslag fra Folketingsåret 2021-2022 og se regeringens egen vurdering af, hvilke lovforslag der ifølge regeringen påvirker verdensmålene. 

Finansministeriet står i spidsen for regeringens arbejde med verdensmålene. 
Finansministeriet står i spidsen for regeringens arbejde med verdensmålene. 
Rasmus Raun Westh

Nye havvindmøller er gode for verdensmål nummer 7 om vedvarende energi og mål 13 om klimaindsats.

Men måske er de knapt så gode for fisk og det øvrige liv i havet – mål nummer 14.

Den slags dilemmaer er en af grundene til, at regeringen i sommeren 2021 indførte verdensmålsscreening af samtlige nye lovforslag.

"Regeringen ønsker at have verdensmålene for øje, når der udvikles ny politik i Danmark," lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Ministerierne skal ifølge vejledningen kun vurdere konsekvenserne for FN's verdensmål, hvis de i en indledende vurdering – den såkaldte screening – har skønnet, at et lovforslag omfatter "temaer, der er omfattet af et eller flere af FN’s 17 verdensmål".

"Det kan f.eks. dreje sig om et lovforslag, der vedrører sundhed og trivsel (verdensmål 3), uddannelse (verdensmål 4) eller klimaet (verdensmål 13)," lyder det i vejledningen.

Se alle lovforslagene her

Som Altinget har afdækket, er knap en tredjedel af regeringens 200 lovforsalg blevet konsekvensvurderet i det sidste folketingsår.

Kun fem lovforslag kan ifølge konsekvensvurderingerne være skadelige for verdensmålene. Eksperter og politikere har derfor kritiseret regeringen for at male et glansbillede af sin egen politik.

Her kan du udforske samtlige lovforslag og læse, hvordan regeringen selv har vurderet, at de nye love kan påvirke FN's verdensmål.

Listen er kronologisk, men du kan trykke på "Vurderet" for at se alle de vurderede lovforslag først, "Negativ" for at alle dem, der er vurderet negativt og så fremdeles.

Du kan også trykke på link-symbolet for at læse lovforslaget, herunder selve verdensmålsvurderingen.

 

Tre lovforslag blev stillet af Folketingets øvrige politikere. Ingen af dem er blevet konsekvensvurderet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer, at endnu flere lovforslag vil blive konsekvensvurderet i det kommende folketingsår.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00