Efter periode med tumult, drama og kaos kæmper to unge borgmesterkandidater nu om at erobre magten i Glostrup

I et rødt vestegnshav skiller Glostrup sig ud med en blå borgmester, men til kommunalvalget i november er situationen anderledes end ved sidste valg. Venstreborgmesteren har mistet sit flertal, fire byrådsmedlemmer har forladt deres parti, og to nye borgmesterkandidater på 28 og 34 år skal nu forsøge at vende kaos til stabilitet.

Socialdemokratiets 34-årige Kasper Damsgaard (til venstre) og Venstres 28-årige Piet Papageorge (til højre) er nye spidskandidater i Glostrup.
Socialdemokratiets 34-årige Kasper Damsgaard (til venstre) og Venstres 28-årige Piet Papageorge (til højre) er nye spidskandidater i Glostrup.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix, Pressefoto
Peter Ingemann Nielsen

Året er 2009, og SF har fået et fremragende kommunalvalg. Især i Glostrup har Villy Søvndal-effekten for alvor sat sine aftryk. Hele fire SF’ere er blevet valgt ind, og sammen med Socialdemokratiets seks medlemmer danner de et spinkelt flertal i det 19 mand store byråd.

Men en SF’er – valgt på fjerde mandat med bare 94 personlige stemmer – føler sig overset, glemt og trådt på. Og ud af det blå vælger hun at støtte de blå.

Sådan ender 80 års socialdemokratisk styre i Glostrup.

Siden det overraskende efterspil ved valget i 2009 har borgmesteren heddet John Engelhardt (V). Men nu stopper han som borgmester.

”Jeg har siddet i byrådet i 25 år – og været borgmester i 12 af dem. Nu er det tid til at lave noget andet, hvor kalenderen ikke er booket fire år frem i tiden,” siger 65-årige John Engelhardt, som samtidig slår fast, at han melder sig helt ud af den offentlige, politiske debat.

Prioritering fra partitoppen

Når den berømte borgmestereffekt ikke længere er i spil til november, sætter Socialdemokratiet alle sejl ind på at genvinde den engang så sikre vestegnskommune.

S-partitoppen har sat et stort, solidt kryds ud for Glostrup. Det er en prioritetskommune, der ifølge den socialdemokratiske ledelse sagtens kan vindes – og derfor nyder den unge borgmesterkandidat Kasper Damsgaard god støtte fra partiets centraladministration med sparring, kurser og senere hen profilerede besøg.

”Jeg har været til undervisning på Christiansborg for de borgmesterkandidater, der er lidt ekstra fokus på. Og så håber jeg, at statsministeren finder tid til at komme herud i valgkampen,” siger Kasper Damsgaard.

Kasper Damsgaard

34-årige Kasper Damsgaard har siddet i byrådet for Socialdemokratiet i Glostrup siden kommunalvalget i 2017.

Han overtog gruppeformandsposten i partiet i maj 2019 uden modkandidater og har siddet for bordenden til budgetforhandlingerne i år.

Han er uddannet tømrer og arbejder til daglig som ejendomsservicetekniker i Glostrup Kommune.

Samme opbakning fra sin partitop nyder den anden borgmesterkandidat Piet Papageorge (V) ikke godt af, fortæller han.

”Der er ikke kapital og kun begrænset rådgivning at hente. Vi har prøvet at banke på et par gange, men det er der ikke kommet noget ud af. Vi må håbe, at det til syvende og sidst er min politik og personlighed, det kommer an på," siger Piet Papageorge.

”Vi kan nikke genkendende til nogle af de samme frustrationer og udfordringer”

Det er to meget forskellige personer, der kandiderer til den eftertragtede borgmesterpost, og den forskellighed vil de begge gerne sætte under lup.

Jeg kan jo ikke slå et søm i en lort uden at ødelægge begge dele. Det kan Kasper.

Piet Papageorge
Borgmesterkandidat, Venstre, Glostrup

”Der er en ideologisk forskel, men også en personlig. Jeg er en typisk arbejder, har gået i kommunens folkeskole og er håndværkeruddannet, mens Piet er ansat ved PwC og har gået i privatskole. Det er to vidt forskellige veje. Det vil man også kunne se i den førte politik,” siger Kasper Damsgaard.

Piet Papageorge ser også tydelige forskelle mellem hans egen akademikerprofil og tømreruddannede Kasper Damsgaard.

”Jeg kan jo ikke slå et søm i en lort uden at ødelægge begge dele. Det kan Kasper. Og han har styr på bygninger. Der er jeg noget mere blind og må stole på embedsværket. Men omvendt er jeg til daglig senior manager hos PwC, og det bliver man ikke bare. Jeg rådgiver blandt andet kommuner og regioner om risici og elsker at få ting til at stemme,” siger V-kandidaten.

Piet Papageorge

28-årige Piet Papageorge har siddet i byrådet i Glostrup siden kommunalvalget i 2013.

Han blev valgt som partiets borgmesterkandidat i december efter et kampvalg mod Marlene Frandsen, som senere har meldt sig ind i Liberal Alliance.

Til daglig er han senior manager i revisionsvirksomheden PwC og har læst International Business and Politics.

Men én ting er de to kandidater i hvert fald fælles om. Med en alder på henholdsvis 28 og 34 år vil borgmesteren uanset hvad blive en af landets yngste.

”Vi kan nikke genkendende til nogle af de samme frustrationer og udfordringer, der er i at være ung spidskandidat. Der er fremadstormende karriere, kæreste derhjemme, og så er der traditioner i partiet, som skal fornyes med respekt,” siger Piet Papageorge.

Det er spændende, om så unge kandidater som Piet og Kasper kan mobilisere de unge noget mere.

John Engelhardt
Borgmester, Glostrup

Kasper Damsgaard ser det som et friskt pust, at den nye borgmester har en fødselsattest, der ikke matcher en gennemsnitlig borgmester.

”Det er altid sundt i en organisation at få nogen ind, som anskuer tingene på en anden måde. Vi kan begge to godt lide at komme rundt og hilse på borgerne. Man skal ikke kun lede kommunen fra sit kontor,” siger S-kandidaten.

Borgmester John Engelhardt håber, at de to nye borgmesterkandidater kan tiltrække nye vælgere. Ved kommunalvalget i 2017 afgav 65 procent af de stemmeberettigede i Glostrup deres stemme.

”Det er spændende, om så unge kandidater som Piet og Kasper kan mobilisere de unge noget mere. Her har vi i hvert fald en mulighed med to kandidater, som kender en masse andre unge," siger borgmesteren.

Biblioteket som kampplads

Begge borgmesterkandidater ser frem til at få valgt en ny kommunalbestyrelse 16. november. Perioden siden kommunalvalget i 2017 har nemlig været præget af skiftende flertal og partiudmeldelser.

De mange flertalsskift

Efter valget i 2017 bestod flertallet i Glostrup af Venstre, DF og Konservative, som tilsammen kunne mønstre 10 ud af 19 mandater.

Efter en partiudmeldelse skiftede flertallet til det, der blev kaldt Samarbejdsgruppen, som bestod af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Bylisten og Konservative.

Da det samarbejde gik i vasken, begyndte de to store magtpartier, Socialdemokratiet og Venstre, at samarbejde.

Men ved budgetforhandlingerne i år bristede den alliance, og i stedet fandt Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Konservative sammen.

Mit bedste bud er, at Socialdemokratiet har fået at vide fra Christiansborg, at Kasper skal vise, at han kan lave et budget selv.

Piet Papageorge
Borgmesterkandidat, Venstre, Glostrup

Det netop indgåede budgetforlig gør ikke situationen mindre anspændt. Seks ugers forhandlinger mellem Venstre og Socialdemokratiet kunne ikke fjerne en central uenighed: Skal biblioteket flyttes eller ej?

Glostrup Bibliotek ligger i nærheden af rådhuset. Socialdemokratiet vil gerne flytte det ned i nærheden af svømmehallen og fritidscentret, mens Venstre først vil inddrage borgerne i en proces, inden det bliver besluttet, hvor det skal ligge. Biblioteket skal nemlig flyttes uanset hvad på et tidspunkt.

På grund af den uoverensstemmelse valgte Socialdemokratiet med Kasper Damsgaard for bordenden at lave budgetforlig med SF, Enhedslisten og Konservative – 10 ud af 19 mandater.

”Mit bedste bud er, at Socialdemokratiet har fået at vide fra Christiansborg, at Kasper skal vise, at han kan lave et budget selv. Det endte med at brase sammen, fordi vi var uenige om, hvor biblioteket skulle ligge. Altså det er jo til grin, at vi har et budget på 1,6 milliarder kroner, og så er biblioteket udslagsgivende. Så leger man politik i stedet for at være til for borgerne,” siger Piet Papageorge.

Kasper Damsgaard afviser strategiske overvejelser i forbindelse med budgetforliget.

”Normalt kunne man godt sige, at der er noget strategisk fornuft i det, men alligevel ikke. Vi har langt hen ad vejen haft et godt samarbejde med Venstre, og det havde kunnet skabe noget stabilitet, hvis vi kunne fortsætte det samarbejde efter en turbulent periode,” siger han og fortsætter:

"Det kom meget bag på os, at det betød så meget for Venstre at rykke et bibliotek."

De mange partiudmeldelser

Fire personer har forladt deres parti i Glostrups byråd siden valget i 2017.

Lars Thomsen forlod Venstre efter politiske uenigheder og dannede derefter Bylisten, som slår sig op på at være tværpolitisk.

Marlene Frandsen har forladt Venstre til fordel for Liberal Alliance. Hun stillede op til at blive ny borgmesterkandidat for Venstre, men måtte se sig slået af Piet Papageorge.

Begge medlemmer af Dansk Folkeparti, Flemming Ørhem og Pia Dahlin, har meldt sig ud af DF efter drama om valg af spidskandidat og har i stedet dannet Glostrup Borgerliste.

Jeg vil ikke bryde mig om at være borgmester i en så turbulent periode, som de sidste fire år har været.

Kasper Damsgaard
Borgmesterkandidat, Socialdemokratiet, Glostrup

S: Der er plads til forbedringer

Kasper Damsgaard fortalte umiddelbart efter budgetaftalen, at han var ked af, at det var indgået med et smallest muligt flertal. Men siden da har han fået tilkendegivelser fra både Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, og med opbakning fra syv ud af 11 partier mener han ikke længere, at man kan kalde flertallet smalt – også selvom de tre nævnte partier ikke sidder i byrådet for nuværende.

Efter fire år med flere forskellige flertal håber begge borgmesterkandidater nu på, at de kan bringe stabiliteten tilbage i glostrupsk kommunalpolitik.

"Jeg vil ikke bryde mig om at være borgmester i en så turbulent periode, som de sidste fire år har været. Det smitter af på arbejdsmiljøet. Medarbejderne og borgerne fortjener, at der kommer ro på med et stabilt flertal. Tonen har heller ikke været god, så der er klart plads til forbedringer," siger Kasper Damsgaard.

Piet Papageorge er enig. Samtidig fortæller han, at det ikke er realistisk at lave et bredt flertal over midten i konstitueringen.

”Hvis det skulle ende med rødt flertal, er mit bedste bud på, at vi har brug for en periode i opposition, hvor vi stadig er med til at trække byen i den rigtige retning, men samtidig har mere plads til at udfolde vores liberale ideologi.”

Udfordret V-kandidat: ”Jeg skal kunne tælle til 10 i et virvar”

De to borgmesterkandidater forventer, at de store dagsordener til det nærtforestående valg bliver skole, byudvikling og selvfølgelig det famøse bibliotek.

Glostrup har en af landets største folkeskoler, efter fire forskellige skoler er blevet slået sammen til fire afdelinger under ét navn. Dén skolestruktur har skabt drama, fordi nogle forældre er blevet pålagt at anbringe deres børn på den af afdelingerne, der er mest uønsket.

”Jeg tror, at valget bliver meget lokalt. Og jo mere lokalt valget er, jo mindre spiller det landspolitiske ind,” siger Piet Papageorge.

Fremgangen på landsplan vil nok smitte af, men om det kan give os et mandat mere, er jeg i tvivl om.

Kasper Damsgaard
Borgmesterkandidat, Socialdemokratiet, Glostrup

Den unge V-kandidat forventer et tæt valg, men særligt to partier – som har vist, at de kan lave aftaler med begge fløje – bekymrer ham.

"Jeg tror, at den er 50/50. Det, der gør det svært for mig, er, at et blåt flertal vil afhænge af mange partier og lister. Jeg skal kunne tælle til 10 i et virvar, og jeg skal kunne holde på 10, der alle vejrer morgenluft. Bylisten og Konservative er en udfordring, og det kan gøre opgaven langt sværere for mig. Men det, jeg kommer med, gør, at det er helt lige odds,” siger Piet Papageorge. 

Hos Socialdemokratiet er man spændt på, hvad den landspolitiske fremgang vil få af betydning.

"Vi har da en god chance. Vi har sat et godt aftryk på det seneste budget, vi har en masse unge kræfter og generelt en god spredning på listen. Fremgangen på landsplan vil nok smitte af, men om det kan give os et mandat mere, er jeg i tvivl om," siger Kasper Damsgaard.

Borgmester John Engelhardt tør ikke at spå om valgets resultat. Og historikken fra den særegne konstituering efter valget i 2009 med SF'eren, der skiftede side, viser, at selv valgresultatet ikke nødvendigvis afslører, hvem der bliver borgmester.

”Det er svært at sige, hvor stabilt det bliver efter valget. Mange små partier stiller op. Glostrup har ofte smalle flertal og er en ’svingstat’,” siger borgmesteren.

Kommunalvalget er 16. november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00