Kommentar af 
John Wagner

Ellemanns våbensag kan ændre dansk politik

Sagen om de hasteindkøbte våben kan ikke bare koste den fungerende og den sygemeldte forsvarsminister deres politiske liv, men være med til at underminere vores sidste rest af tillid til den udøvende magt, skriver John Wagner.

Troels Lund Poulsen står nu med et centnertungt ansvar, der vil sætte sig spor mange år frem. Og det handler altså ikke ”bare” om krudt og kugler. Det handler om tillid, skriver John Wagner.
Troels Lund Poulsen står nu med et centnertungt ansvar, der vil sætte sig spor mange år frem. Og det handler altså ikke ”bare” om krudt og kugler. Det handler om tillid, skriver John Wagner.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
John Wagner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ifølge Altinget er der nu dokumentation for, at den desværre sygemeldte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har fejlinformeret Folketinget i forbindelse med det planlagte indkøb af nye artillerikanoner til det danske forsvar til erstatning for de gamle, som er sendt til Ukraine.

Fejlinformationen handler tilsyneladende både om en tidsfrist, som tvang Folketinget til at træffe en beslutning i løbet af få dage, og eksistensen af alternative tilbud, som tilsyneladende slet ikke var indhentet.

Hvad baggrunden for de vildledende oplysninger til Folketinget er, står her og nu hen i det uvisse, men det er sager af den karakter, som tidligere har medført nedsættelse af et utal af dommerundersøgelser, kommissionsdomstole og undersøgelsesretter, hvis resultater har medført ministres afgang – sågar en statsminister, da Poul Schlüter fratrådte som følge af Tamil-rapporten.

Læs også

Det tog højesteretsdommer Mogens Hornslet næsten tre år at afdække, hvad der lå til grund for, at Poul Schlüter fejlinformerede Folketinget, da han – med et taleudkast udarbejdet af henholdsvis Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer – påstod, at der ikke var fejet noget ind under gulvtæppet.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har lovet Folketinget en redegørelse for, hvad der ligger til grund for Jakob Ellemann-Jensens fejlinformation – og forhåbentlig bliver der ikke her fejet noget ind under gulvtæppet.

Våbensagen har desværre potentialet til nye konflikter og forandringer i dansk politik i en situation, hvor der måske allermest er brug for det modsatte.

John Wagner

I givet fald kan det koste ikke bare den fungerende og den sygemeldte forsvarsminister deres politiske liv, men det vil – oven på Mink-sagen – underminere vores sidste rest af tillid til den udøvende magt i form af ministre og embedsmænd.

En grundlæggende tillid, som ikke bare er fundamental for det parlamentariske system, men også har spillet en afgørende rolle for udviklingen af vores velfærdssamfund, som i den grad bygger på gensidig tillid mellem beslutningstagere både politisk og forretningsmæssigt.

Og vi kan ikke vente tre år på denne afklaring – og de politiske konsekvenser af fejltrin. Vi, der var politisk aktive under Tamil-sagen, glemmer aldrig den dyne, som sagen lagde over ikke bare Konservative og VK-regeringen, men hele dansk politik i tre år.

Det tåler ikke en gentagelse, hverken for Venstre, for SVM-regeringen eller dansk politik de nærmeste år, hvor de sikkerhedspolitiske udfordringer er de største siden 2. verdenskrig, hvor inflationen er kommet tilbage, og hvor der på klimaområdet skal træffes beslutninger af en størrelse, som afgør, om vi kan aflevere et bedre samfund til vores børn og børnebørn, end det vi fik til låns.

Læs også

Stakkels Troels Lund Poulsen – og statsministeren - står nu med et centnertungt ansvar, der vil sætte sig spor mange år frem. Og det handler altså ikke ”bare” om krudt og kugler, tidsfrister og udbuds-procedurer. Det handler om tillid! Og ikke kun tillid til enkelte politikere og embedsmænd. Det handler pludselig om tillid eller mistillid til systemet.

Samtidig med denne sags oprulning i Altinget ”tabte” et par vognmænd et par lastvognslæs kartofler (forhåbentlig ikke nyopgravede fra i år) på blandt andet Storebæltsbroen. Måske en protest mod nye vejafgifter. Måske et forvarsel om tilstande a la de gule veste i Frankrig, hvis det ikke længere bliver en undtagelse, at man ser stort på love, regler og ordentlig opførsel, men gør, som det passer en bedst. Også på Christiansborg.

Her bør regering og folketing være rollemodeller, og det var hverken Erik Ninn-Hansen som justitsminister eller de to departementschefer, som skrev gulvtæppetalen. Og det vil Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen så sandelig heller ikke blive, hvis Altingets afsløringer står til troende, og/eller redegørelsen fra den fungerende forsvarsminister ikke bliver så 100 procent skudsikker, at et bredt flertal – langt ud over SVM-partierne – tager den til efterretning med efterfølgende tillid til ministeren, ministeriet og forsvarets ledelse

Våbensagen har desværre potentialet til nye konflikter og forandringer i dansk politik i en situation, hvor der måske allermest er brug for det modsatte.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

John Wagner

Politisk kommentator og bestyrelsesmedlem
journalist (DJH 1979)

0:000:00