Her er årets mest læste debat på Altinget

DEBAT: En radikal politiker indtager førstepladsen over mest læste debatindlæg og kronikker i året, der gik. Læs eller genlæs de fem mest populære indlæg her.

2018 var et livligt og alsidigt år i dansk politik. Det afspejler sig også i debatspalterne på Altinget, hvor alt fra ulve, demokrati og OK18 har fanget læsernes interesse i det forgangne år. 

Særligt begejstrede var I for Radikales Jens Rohde, der tilbage i april måned efterlyste et demokratisk oprør og samtidig angreb Lars Løkkes regering for at gøre op med fundamentale retsstats- og frihedsprincipper. 

I 2019 går danskerne til stemmeurnerne. Og mon ikke det forestående valg vil præge det kommende debatår? 

Altinget ønsker jer alle, skribenter såvel som læsere, et godt nytår. 

Læs eller genlæs de fem mest populære debatindlæg fra 2018 her. Og læs med 31. december, hvor vi bringer en oversigt over de mest læste kommentarer på Altinget i 2018.

1. Jens Rohde: Vi bliver nødt til at starte et demokratisk oprør
Radikales Jens Rohde indtager en fornem førsteplads på listen over mest læste kronikker og debatindlæg i året, der gik. 

"Løkkes regering er et opgør med helt fundamentale retsstats- og frihedsprincipper, som alle såvel røde som blå partier har bekendt sig til siden Murens fald i 1989," skrev Rohde. 

Læs hele kronikken her.

2. Forsker: Djøf-elitens magt minder om kirken før Reformationen
Det var de såkaldte djøf'ere, der stod for skud i årets næstmest læste debatindlæg. Ifølge forfatter og ph.d.-studerende Brian Degn Mårtensson har djøf'ernes magt nået samme niveau som kirkens før reformationen, og folkeskolereformen er et oplagt eksempel herpå.

"Vi har en selverklæret elite, der på vellønnet vis har sat sig på alle centrale poster og derfra – ganske upåvirket af egentlige fagfolk – udråber deres sandhed til den undrende offentlighed," skrev forfatteren.

Læs hele indlægget her

3. Knud Vilby: Nu kommer den store udvisning af somaliere
Udvisning af somaliske flygtninge trak sig læsernes opmærksomhed i oktober måned, hvor forfatter og journalist Knud Vilby skrev:

"Flere hundrede somaliere, som oprindelig er blevet anerkendt som flygtninge, og som har opholdstilladelse, vil miste tilladelsen og [skal] principielt forlade landet. Blandt dem er mange børn og unge."

Læs hele indlægget her og svaret fra Udlændingestyrelsen her

4. Biolog: Hykleriet fylder for meget i ulvedebatten
Ulvene fik (igen) sindene i kog hos danskerne i året, der gik. Således indtog ulvene ikke blot det jyske, men også debatspalterne på Altinget, og her stod biolog Christoffer Bugge Harder fra Texas Tech University for årets fjerdemest læste indlæg.

"Når ulvens ankomst nu pludselig får landmænd og jægere til også at gå over på Disney-holdet, sætter denne biolog også foden hårdt ned: [...] Danske jægere skamskyder tusindvis af hjorte og gæs, og ræve og løse hunde sønderriver langt flere tamme får, end ulven, samt henved 100.000 rålam årligt, uden at det har påkaldt sig Knud Jeppesens offentlige medfølelse eller fået Ivan Jakobsen til at blæse alarm," skriver Christoffer Bugge Harder.

Læs hele indlægget her

5. Topforhandler: Derfor er frokostpausen pludselig en kampplads
OK18 prægede det politiske Danmark i året, der gik, og fyldte godt op i Altingets spalter. Kampen om den betalte spisepause fortsætter endnu, og i april gik formand for Akademikerne Lars Qvistgaard til forsvar for spisepausen med årets femtemest læste indlæg.

"Uagtet hvad KL og Regionerne påstår, så har det, der sker på statens område, også effekt på det kommunale og regionale område. Og derfor er et problem i staten også et problem på de øvrige områder," skrev Lars Qvistgaard.

Læs hele indlægget her

Forrige artikel Alternativet-kandidat: Her er tre grunde til, at Facebook udfordrer demokratiet Alternativet-kandidat: Her er tre grunde til, at Facebook udfordrer demokratiet Næste artikel Knud Aarup om regeringens psykiatriplan: Var det det? Knud Aarup om regeringens psykiatriplan: Var det det?
Ung S-borgmester vinder Dialogprisen 2019

Ung S-borgmester vinder Dialogprisen 2019

INTERVIEW: Det blev den 26-årige Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), der løb med årets dialogpris på Folkemødet. Altinget tog en snak med den nykårede prisvinder.