Holstein: Venstres kommunalvalg bliver et spørgsmål om nederlagets størrelse

KV17: Der skal et mirakel til, hvis Venstre ikke skal tabe en hel stribe borgmesterposter, mens et nyt parti som Alternativet bliver en joker. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vurderer partiernes chancer ved kommunalvalget.

Der er meget på spil og dårlige odds, når Lars Løkke Rasmussen skal guide sit parti til et acceptabelt kommunalvalg. 
Der er meget på spil og dårlige odds, når Lars Løkke Rasmussen skal guide sit parti til et acceptabelt kommunalvalg. Foto: /ritzau/Jens Dresling
Daniel Bue Lauritzen

Der er grund til at frygte datoen 21. november 2017, hvis man er Venstre-borgmester.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der ikke spår partiet nogen chance for at holde fast i de imponerende 48 borgmesterposter, der blev resultatet af seneste kommunalvalg.

”Venstre er dømt til at blive kommunalvalgets taber. Det er kun nederlagets størrelse, der er spørgsmålet,” siger han.

Han peger på, at Venstre i forbindelse med kommunalvalget i 2013 både var begunstiget af langt bedre meningsmålinger og gode udfald af konstitueringsrunderne:

”Dels står Venstre markant svagere nu end for fire år siden. Dengang havde man i snit 27 procent bag sig i meningsmålingerne, i dag er det kun 18 procent,” siger han og fortsætter:

”Og dels var Venstre-folkene sidst sindssygt gode til håndtere studehandlerne efter kommunalvalget. Venstre fik fingre i næsten hveranden borgmesterpost, men siden da har Socialdemokratiet forsøgt at træne nogle af deres kommunale folk, så de ikke igen bliver overlistet af Venstre-ræve.”

Holstein tilføjer:
"Venstre kan så håbe på, at borgmestereffekten nogen steder vil skærme partiet."

SF også presset
Venstres ringe muligheder for at leve op til resultatet i 2013 kan blive en presbold for Lars Løkke Rasmussen, der som partiformand flere gange har ført sit parti til skuffende valg:

”Ingen tvivl om at presset primært ligger på Venstre. Ikke mindst på Lars Løkke Rasmussen, der i forvejen fik skyld for partiets dårlige resultater ved EP-valget og folketingsvalget. Men også SF er presset. Partiet blev smadret ved sidste kommunalvalg og skal i hvert fald ikke gå yderligere tilbage,” siger Erik Holstein. 

Anderledes positivt ser det nu ud for Socialdemokratiet, der som konsekvens af Venstres vellykkede konstitueringer mistede hele 16 borgmesterposter i 2013. 

”Det skal gå meget galt for Socialdemokratiet, hvis de ikke erobrer en god håndfuld borgmesterposter. Sidst mistede de uforholdsmæssigt mange borgmestre, nogle af dem bør de få tilbage. Og måske kan S denne gang få lidt lokal glæde af det landspolitiske samarbejde med DF,” siger han.

Mindst vigtigt for Radikale
Kommunalvalget har betydning for alle partierne. Men ifølge Erik Holstein er ikke alle partierne lige afhængige af et godt resultat:

”Alle partier siger officielt, at kommunalvalget er meget vigtigt. Men reelt er der nogle partier, hvor det ikke betyder så meget. Det plejer at være tilfældet for Radikale Venstre. Partiet har haft stor indflydelse gennem tiden, men det har næsten altid været på den landspolitiske scene.”

Partiets borgmester i København, Anna Mee Allerslev, har været gennem en større tur i medierne, efter det blandt andet er kommet frem, at hun har brugt rådhuset til at holde bryllup. Og lige præcis den sag risikerer at koste dyrt for Radikale, vurderer Erik Holstein:

”Det vil gøre virkelig ondt på Radikale at miste Anna Mee Allerslevs borgmesterpost, og det gør det kun endnu værre, at den radikale leder Morten Østergaard har ladet sig fedte ind i Allerslevs møgsag." 

"Til gengæld betyder det ikke det store for Radikale Venstre, om man på landsplan får fire eller seks procent af stemmerne ved kommunalvalget.”

Men måske kan Folketingets nyeste parti udnytte de Radikales krise. Holstein anser Alternativet for dette kommunalvalgs joker i de store byer:

”Der går ofte noget tid, før et nyt parti også slår igennem lokalt, men måske kan Alternativet speede denne proces op. De har i hvert fald chancer for et kanonvalg i København og Aarhus, men det er svært at forudse skråsikkert, for det virker som om, at Alternativet har tabt lidt af pusten på det sidste.”

Læs hele analysen på Altingets Christiansborg-portal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00