Hvem sætter kryds hos Liberal Alliance? Bliv klogere på partiets kernevælger

Er det primært mænd eller kvinder, der stemmer på LA? Og er partiet mest populært blandt de unge eller den ældre generation? Gå på opdagelse i partiets vælgerprofil.

Hvem ville sætte kryds hos LA-partileder Alex Vanopslagh og partifællerne Ole Birk Olesen (th.) og Henrik Dahl (tv.), hvis der var valg nu?
Hvem ville sætte kryds hos LA-partileder Alex Vanopslagh og partifællerne Ole Birk Olesen (th.) og Henrik Dahl (tv.), hvis der var valg nu?Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Lørdag samler Liberal Alliance sine medlemmer til sit årlige landsmøde, som i år finder sted i Kolding.

Det kan blive det sidste, inden partiet igen skal møde vælgerne til folketingsvalget. Men hvem er det, som lige nu står til at sætte kryds ved Liberal Alliance? Det ser Altinget nærmere på med udgangspunkt i en undersøgelse af partiets vælgerprofil, som professor Kasper Møller Hansen har lavet på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Det er formentlig en ung mand under 24 år. Han er enten studerende eller har et job i den private sektor. Han bor sandsynligvis også i en ejerlejlighed.

Ifølge undersøgelsen er hver tredje af partiets vælgere nemlig under 24 år. Samtidig er 77,2 procent af LA-vælgerne mænd. Over halvdelen af dem bor i en ejerbolig, ligesom det også er mere end hver anden af partiets vælgere, som er beskæftiget i det private.

Gå på opdagelse i Liberal Alliances vælgerprofil i grafikken nedenfor.

Bag artiklens tal

Artiklen gør brug af tal fra en analyse af partiernes vælgerprofiler, som er lavet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet for Altinget.

Den er baseret på 10.930 antal interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i 4. kvartal af 2021.

Undersøgelsen er justeret for døde og nye vælgere og vægtet mod Altingets snit af målinger i januar.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00