Julekalender: Jan Johansen skal give den gas til Blues Brothers i juledagene

14. DECEMBER: Efter et længere tovtrækkeri og et brev fra tidligere statsminister Poul Nyrup meldte Jan Johansen sig ind i Socialdemokratiet. Læs historien og meget mere bag dagens låge. 

De bedste juletraditioner for Jan Johansen (S) er hygge med familien og årets julefrokost med alle mændene, der ender til Blues Brothers-koncert.  
De bedste juletraditioner for Jan Johansen (S) er hygge med familien og årets julefrokost med alle mændene, der ender til Blues Brothers-koncert.  Foto: Katja Holm/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Hvorfor gik du ind i politik?

Min politiske interesse blev for alvor vakt, da jeg som 18-årig startede som rengøringsmand på Lindøværftet. I mange år engagerede jeg mig i fagpolitik blandt andet som tillids- og medarbejderrepræsentant.

Men det var et værre tovtrækkeri for at få mig i lokal- og landspolitik. Flere opfordrede mig til at melde mig ind i Socialdemokratiet, blandt andet borgmesteren fra Munkebo. Men jeg var blevet for stædig. Det skulle de ikke bestemme.

En dag sagde jeg til en flok på en 3F-skole, at jeg først ville melde mig ind den dag, vi fik en socialdemokratisk statsminister, som personligt skrev til mig og spurgte, om jeg ville melde mig ind. 

Fakta
Jan Johansen, født 12. december 1955 i Svendborg. 

Han er tidligere sømand og specialarbejder på Bullerup Møbelfabrik og Lindøværftet. 

Han var i kommunalpolitik fra 1997-2011. Først som medlem af byrådet i Munkebo Kommune og senere i Kerteminde Kommune. 

Han er folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Fyns Storkreds fra 15. september 2011. Han er voksen- og efteruddannelsesordfører. 


Kilde: ft.dk

Dag to efter Poul Nyrup (S) var blevet statsminister, lå der et brev i min postkasse, hvor han opfordrede mig til at melde mig ind, og jeg gjorde det.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Lige efter jeg var blevet valgt ind og var raget uklar med min regering over dagpengereformen, der tænkte jeg fandeme nej, det gider jeg ikke. Men jeg fik at vide, at jeg rykkede noget, derfor fortsatte jeg kampen.

Jan Johansen
Folketingsmedlem, Socialdemokratiet

Anker Jørgensen (S), fordi han har nogenlunde samme opvækst som mig og sloges for de samme værdier. Værdier som mindre ulighed og plads til os alle, uanset hvordan samfundet er skruet sammen.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Jeg har arbejdet med mange erhvervsfolk, da jeg var på arbejdsmarkedet. De fleste var Konservative. Jeg respekterer Konservative, fordi de står fast på deres politik. Man ved altid, hvad de står for.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg vil gerne genvælges, fordi jeg synes, jeg gør en stor forskel. Det vigtigt for mig, at der er en bedre afspejling af vores samfund på Christiansborg.

I den første tid, efter jeg var blevet valgt ind og var raget uklar med min regering om dagpengereformen, må jeg indrømme, at jeg tænkte 'fandeme nej, det gider jeg ikke'. Men fordi jeg fik at vide, at jeg rykkede noget, fortsatte jeg kampen.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg har siddet med trepartsforhandlingerne, hvor vi har taget første skridt i processen mod at sikre bedre voksen- og efteruddannelse.

Det er sindssygt vigtigt at sørge for, at de mennesker, som jeg selv kunne have været en del af, de ufaglærte eller folk med forældede uddannelser, hjælpes med at komme videre og finde en ny plads på arbejdsmarkedet.

Hvad er din bedste juletradition?

At samles med mine børn, børnebørn og resten af familien. Julen er et pusterum fra det daglige trummerum, hvor man ser alle dem, man holder af.

Og så har jeg en juletradition med en stak mænd anden juledag, hvor vi holder julefrokost, og de fleste af os tager til Blues Brothers-koncert i fuld uniform. Der må jeg indrømme, at vi giver den en ordentlig skalle.  

Hvad gør du for at koble af?

Med venner og familie. Tidligere koblede jeg af med håndbold. Jeg spillede streg. Men det er svært at få tid til, og kroppen kan ikke rigtig holde til det mere.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er ikke så god til at læse, og jeg er aldrig kommet helt op i gear. Tit får jeg startet, men jeg er dårlig til at gøre dem færdig. Men lige nu læser jeg Anker Jørgensens bøger.

Jeg har også læst Mæersk-bogen, fordi jeg har siddet i bestyrelsen med ham i ni år og ville se, om det, de skrev i bogen, passede med min oplevelse.

Har du en yndlings-tv-serie?

Jeg ser ikke mange tv-serier, men jeg kan godt lide nyhedsudsendelser. Min yndlings er TV-Avisen på Danmarks Radio, fordi udsendelserne har en baggrundsjournalistik, som jeg godt kan lide.

Har du et motto?

“Det man ikke dør af, bliver man stærkere af.” Alle de slag, som man får gennem livet, som jeg også har fået, skal man tage ved lære af og ikke dukke nakken. Jeg brugte mottoet mange gange under kampen om dagpengereformen.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Vi har fået gang i trepartsforhandlingerne og herunder voksen- og efteruddannelse. Det er rigtig godt. Og så er det godt, at der er kommet fokus på vigtigheden af, at flere tager en erhvervsuddannelse. Det skal der mere fokus på, fordi vi kan ikke kun kan leve af “knowhow”.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig hvert år til juletræsfesten på Christiansborg, hvor jeg i år havde mine børnebørn med. Og så bliver det dejligt at have mere tid med dem mellem jul og nytår.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

At vi tager flere skridt i retning af en bedre voksen- og efteruddannelse og får sat skellet på de initiativer, som vi blev enige om ved trepartsforhandlingerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Johansen

Næstformand, Forsvarsudvalget, præsident, Beredskabsforbundet
servicemedarbejder (Lindø Værftet 1975)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024