Julekalender: Jens Joel accepterer "overflods-kompromiser" juleaften

JULEKALENDER: Jens Joel (S) er stolt af, at S og DF i fællesskab fik regeringen til at ændre deres udspil til en ny forsyningsstrategi. Også 2018 byder på nye konfrontationer på energiområdet. Læs med i dagens julekalender.

Jens Joel (S) er bag dagens julekalenderlåge, hvor han blandt andet fortæller om sine yndlingsbøger og TV-serier. 
Jens Joel (S) er bag dagens julekalenderlåge, hvor han blandt andet fortæller om sine yndlingsbøger og TV-serier. Foto: Katja Holm/Altinget
Ninna Gøbel Rønberg

Hvorfor gik du ind i politik?

Min politiske gnist blev for alvor tændt, da jeg mødte Svend Auken (S). Det gjorde jeg, da jeg i 1999 flyttede til Aarhus, startede uddannelse og blev en del af foreningen Frit Forum.  

Det var Svend Aukens passion for det grønne område og Svends insisteren på, at socialdemokrater nok skal være idealistiske, men også skabe resultater, der fik mig ind i politik.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Fakta
Jens Joel Nielsen, født 12. maj 1978 i Odense.

Han har læst statskundskab på Aarhus Universitet og senere været s
ekretariatsleder og politisk rådgiver for Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet, Bruxelles fra 2006 til 2010.

Blev valgt ind i folketinget i 2011 for Socialdemokratiet i Østjyllands Storkreds. 

Han er klima- og energiordfører og har tidligere været miljøordfører og europaordfører.  

Svend Auken begejstrede mig i starten, men der er også andre, der har været med til at forme mit politiske liv blandt andet Poul Nyrup Rasmussen (S), som jeg arbejdede for i Bruxelles.

Han tager både livtag med verdens mest magtfulde kapitalister og giver stemme til de psykiske sårbare, der ellers sjældent høres, og det, synes jeg, er meget inspirerende.

Jeg har utrolig stor respekt for Jakob Ellemann-Jensen (V). Selvom jeg er rygende uenig med ham, så synes jeg, han er morsom, har god selvironi og er en god kollega.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Jeg har utrolig stor respekt for Jakob Ellemann-Jensen (V), selvom jeg er rygende uenig med ham. Jeg synes, han er dygtig, har god selvironi og er en god kollega.

Er du stadig i politik om fem år?

Det tror jeg, men jeg synes, at politik er noget, man skal lave til den dag, man ikke kan lade være. Og det kan jeg ikke lige nu.

Men hvis min politiske gejst brænder ud, og jeg ikke længere føler, at jeg rykker politikken i den rigtige retning, så håber jeg, at jeg vil stoppe.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Selvom det er en lille smule nørdet, så var det en stor sejr for os at få ændret i regeringens oprindelige udspil til en ny forsyningsstrategi.

Regeringen lagde op til en forsyningsstrategi, hvor man blandt andet ønskede at privatisere store dele af forsyningssektoren, hvilket vi var imod. Sammen med Dansk Folkeparti fik vi lagt pres på regeringen.

Hvad er din bedste juletradition?

Vi har et hus ved Skæring Strand i Aarhus, hvor vi samler hele familien og inviterer bedsteforældre og søskende til jul. Det er et velegnet sted tæt ved skov og stand, hvor man kan gå gode ture ved vandet, når det blæser allermest ved juletid.

Jeg er også ret vild med julemaden, og en del af traditionen er, at alle tager noget med til julemiddagen. Det ender med, at der bliver rigtig meget mad. Men juleaften er det okay at lave “overflods-kompromiser”.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Til at hele familien samles.

Og så glæder jeg mig også til den sidste uge før jul, hvor man typisk stemmer finansloven på plads og får de sidste ting ordnet som at købe julegaver og julehygge med Aarhus-kollegaer i Den Gamle By.

Hvad gør du for at koble af?

Det sidste års tid har jeg mest koblet af på barsel sammen med min datter. Jeg kan godt lide at løbe eller gå en tur med barnevognen i Skæring.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er i gang med at læse “Planen” af Morten Pape. Det er en skræmmende bog, som viser nogle sider af vores samfund, som vi ikke altid bliver konfronteret med.

Før den læste jeg, ja, man kan næsten sige en pendant til “Planen”, nemlig “Det Halve Menneske”, som handler om en drengs opvækst i Frydenlund i Aarhus.

Selvom det ikke er samme historier, der bliver taget op, så er grundtemaet det samme og handler om nogle, der er vokset op på “skyggesiden” og er rundet af en social udsat baggrund.

Jeg synes, at det er interessant læsning, og så synes jeg, at det er vigtigt, at vi som politikere ved noget mere ud over vores eget liv.

Har du en yndlings tv-serie?

Som politisk nørd synes jeg, at DR's “Borgen” og Netflix-serien “House of Card” er gode serier.

Selvom serierne ikke viser de 90 procent, hvor vi bliver enige med hinanden, bare læser bilag eller forbereder os, så er 10 procent måske noget, der godt kan ske i det politiske liv. Dog bliver “House of Card” lidt for urealistisk.

Har du et motto?

Jeg kan altid finde en Allan Olsen linje, som passer til det, jeg har gang i.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Det var i år, jeg blev far – lige efter nytår – og alle, som har prøvet det, ved, at det er noget helt særligt.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

Blandt andet at vi skal diskutere det nye energiforlig. Jeg synes på nogle områder, at vi med den nuværende regering er gået i stå, så jeg glæder mig allermest til, at vi skal kæmpe for, at det næste energiforlig viser en god vej for klimaet og for danske arbejdspladser.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget bringer hver dag indtil jul et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokratiets Jens Joel.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00