Julekalender: Maria Gjerding tegnede dødningehoveder på ikke-økologiske mælkekartoner

18. DECEMBER: Som ung tegnede Maria Reumert Gjerding dødningehoveder på ikke-økologiske mælkekartoner og har altid brændt for den grønne dagsorden. Alligevel stod det ikke i kortene, at hun skulle være politiker, fortæller hun i dagens julekalender.

Hvorfor gik du ind i politik?

Det er det grønne område, der altid har interesseret mig. Og allerede da jeg var barn, opfangede jeg nyheder om den grønne dagsorden. Som ung tegnede jeg også dødningehoveder på mælkekartoner, som ikke var økologiske. 

Men det stod ikke i kortene, at jeg skulle blive politiker. Hvis man havde spurgt mig for 15 år siden, hvad der var mindst sandsynlighed for, jeg ville blive, så var det politiker.

På et tidspunkt fik jeg bare lyst til selv at stå i forreste linje efter at have været miljøpolitisk rådgiver for Enhedslistens tidligere grønne ordfører Per Clausen.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Per Clausen (EL) er i mine øjne en af de dygtigste politikere, der har været på Christiansborg i rigtig mange år. En rigtig håndværkspolitiker. Som hans rådgiver i over syv år er det ham, der har lært mig op, og der er ingen tvivl om, at han politisk har inspireret mig og været mit forbillede.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har en rigtig god relation til Mette Abildgaard fra Konservative. Selvom vi er meget forskellige, deler hun min interesse for det grønne område. I modsætning til mig er hun sjov, og så er hun også rigtig god på de sociale medier, hvor hun viser personlige sider af sig selv. Der er hun meget efter mig. Hun synes, at jeg skal blive bedre til at dele lidt mere ud af mig selv og ikke bare være politiker.

Er du stadig i politik om fem år?

Lige nu går jeg efter det, men der er jo rotationsprincippet i Enhedslisten, hvilket betyder, at det er sidste gang, at jeg kan stille op til urafstemningen til vinter. Formentlig kan jeg kun sidde en valgperiode mere. Rotationsprincippet er godt, fordi vi kommer ud og mærker virkeligheden, men det betyder også, at jeg skal tænke over, hvad der skal ske efter Christiansborg.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Kemikaliehandlingsplanen, som alle folketingspartier landede 17. november. Det er en fantastisk god aftale. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at Esben Lunde Larsen (V) og jeg slås om rigtig mange emner, men her vil jeg rose ham for det kæmpe arbejde, han har gjort for at involvere og lytte til alle parters mærkesager. Det er årsagen til, at vi nu har en handlingsplan, som er den bedste, vi nogensinde har haft. 

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg har egentlig to. Hvert år laver jeg sammen med mine børn en stor juledekoration, hvor vi har samlet alt materiale i Utterslev Mose, og bruger flere timer på at lave et stort julelandskab. Den anden er, at jeg hvert år laver forskellige slags småkagedej med en veninde, som kan ligge i køleskabet hele december. Sammen med mine børn kan jeg så bage småkager flere gange i løbet af julen.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig mest til at være sammen med familien og lave de traditioner, som jeg har med min familie.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kan virkelig godt lide at læse historier for mine børn. De er nu så store, at vi kan læse Harry Potter, Hobbitten og Ringenes Herre. Jeg slapper også af ved at strikke og gør det for eksempel til vores gruppemøder. Jeg koncentrerer mig bare bedre, når mine hænder er beskæftiget.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er i gang med Ken Folletts Giganternes Fald. Den er vildt god. Jeg har også læst Harry Potter 6 med mine børn. Og lidt i en anden genre har jeg læst Naomi Kleins Nej er ikke nok. Jeg læser gerne flere bøger på samme tid og har ofte en mere faglig og politisk bog sammen med en skønlitterær.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg ser virkelig lidt fjernsyn og er ofte udenfor, når andre snakker om det, de ser i tv.

Har du et motto?

Jeg har ikke et motto udpenslet i en sætning, men det er vigtigt for mig at fokusere på det positive i situationer. Det prøver jeg også at give videre til mine børn. 

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Det bedste er, at jeg er begyndt at løbe regelmæssigt. Jeg har længe haft som et mål, at jeg gerne ville løbe langt og have det som rutine. 

Hvad ser du mest frem til i 2018?

At der måske kommer valg, og vi får en ny regering. Det kunne være utrolig dejligt. Ellers håber jeg, at regeringen kan finde ud af at rykke på den grønne dagsorden, fordi det er et af de områder, hvor vi forventer, vi kan samarbejde.

Forrige artikel Dennis Kristensen: 2015 var mit største nederlag – det skal ikke gentage sig Dennis Kristensen: 2015 var mit største nederlag – det skal ikke gentage sig Næste artikel Ugen i dansk politik: En lang nedtælling til finansloven Ugen i dansk politik: En lang nedtælling til finansloven