Julekalender med Katrine Robsøe: "Et opgør med kviklån ville være en fantastisk julegave"

16. DECEMBER: Katrine Robsøe er nyvalgt folketingsmedlem for Radikale, og hendes største politiske juleønske er et opgør med kviklån og symbolpolitik. Juleaften synger hun salmer i kirken, og så ville hun gerne invitere erhvervsministeren med til R-julefrokost.

Hvorfor er du gået ind i politik?
"Første gang, jeg blev interesseret i politik, var, da jeg gik på Vestjysk Gymnasium i Tarm. Man overvejede at lukke nogle af de lokale busruter, og det ville gøre transporten virkelig besværlig for nogle af eleverne. Det ville faktisk ikke have ramt mig, men jeg syntes simpelthen ikke, det kunne være rigtigt, at man enten skulle vente halvanden time på en bus eller have sine forældre til at købe en bil. Vi tog kampen op sammen med resten af gymnasiet og vandt. Den oplevelse gav mig en forståelse for, hvorfor det kan betale sig at arbejde for noget."

"Så flyttede jeg tilbage til Aarhus, hvor jeg er født, for at læse statskundskab, og her meldte jeg mig så ind i Radikal Ungdom. Efter en borgerlig regeringsperiode med uddannelsesbesparelser, et uddannelsesloft og en udlændingepolitik med håbløs symbollovgivning, valgte jeg at stille op til Folketinget."

Har du som nyvalgt haft nogle fordomme om livet på Christiansborg, som er blevet bekræftet?
"Man sidder i mange møder med mange forskellige mennesker, og på den måde kan det lyde paradoksalt, men jeg er blevet bekræftet i, at det kan være lidt ensomt. Jeg kommer fra en almindelig arbejdsplads, hvor man spiste frokost med sine kollegaer hver dag, men herinde er det lidt mere ustruktureret. Jeg gør dog mit bedste for at holde fri herinde, når jeg ved, de andre skal til frokost. Men det er selvfølgelig ikke altid, det kan lade sig gøre."

Er der noget du har fået afkræftet? 
"Den gængse forestilling om, at man altid er uenig og hård ved hinanden herinde. Det er der selvfølgelig nogen, der er, men langt størstedelen synes jeg taler pænt til hinanden."

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år, og som du kan anbefale som julegave?
"Jeg har virkelig ikke læst særlig mange bøger i år – der har jo været valgkamp! Men jeg kan virkelig godt lide at læse. Noget af det første, jeg gjorde, da jeg var færdiguddannet, var at læse hele den første Harry Potter-bog på én dag."

"I år har jeg læst Michelle Obamas biografi, og så har jeg genlæst den bog, som nok er min yndlings. Den hedder 'Vilde Svaner' [af Jung Chang, red.] og er baseret på virkelig hændelser. Den handler om tre generationer af kinesiske kvinder, og den er bare helt fantastisk."

Har I en særlig juletradition i din familie?
"Vi holder en meget klassisk jul. Mine forældre er skilt, og ligesom mange andre skilsmissebørn tror jeg, det har gjort mig lidt mere omstillingsparat i forhold til juletraditioner. Der kommer jo nye mennesker, der skal med, og det hele bliver lidt anderledes. Menuen står på and, brun sovs og brune kartofler. Hvis min mors kæreste er med, er der også flæskesteg, og holder vi den med min moster, er der altid waldorfsalat, for det elsker hun." 

"Og så går vi altid i kirke juleaften. Det er noget, der hører sig til hos os. Det synes jeg er vildt hyggeligt, og så læser vi altid juleevangeliet."

Hvis du kunne invitere en politiker fra et andet parti med til Radikales julefrokost, hvem ville du så vælge?
"Jeg tror, jeg ville invitere Simon Kollerup. Han er nede på jorden, supergodt selskab, og så skal vi jo give regeringen en håndsrækning en gang imellem."

"Fra den borgerlige blok ville jeg helt sikkert invitere Mona Juul fra De Konservative. Hun er også nyvalgt, og vi har ført valgkamp sammen i Aarhus og Østjylland. Hun er simpelthen bare et sødt og rart menneske. Og Jakob Ellemann er også herlig. Der er faktisk ret mange, jeg synes er nogle fede personer!"

Hvilken politisk forandring ville få dig ekstrameget i julehumør?
"Jeg kunne virkelig godt tænke mig et opgør med kviklån. Det ville være en fantastisk julegave."

"Men derudover ville jeg rigtig gerne afskaffe noget af alt det, jeg mener er symbolpolitik. Burkalov, håndtrykslov, smykkelov. Det burde vi feje af vejen, så vi kunne begynde at tage fat i det, der virkelig vil rykke noget i forhold til at sikre den gode integration."

Forrige artikel Portræt: En meget ordentlig mand med et spor af møgsager bag sig Portræt: En meget ordentlig mand med et spor af møgsager bag sig Næste artikel Mange ældre skifter til private, når de har prøvet kommunens hjemmehjælp Mange ældre skifter til private, når de har prøvet kommunens hjemmehjælp