Julekalender: Bogen om Mette Frederiksen er det bedste, Simon Kollerup har læst i år

19. DECEMBER: Erhvervsminister Simon Kollerup (S) fik smag for politik, da han i folkeskolen fik sat mere musik på skoleskemaet. Han er inspireret af sin far, griner ofte sammen Søren Pape Poulsen, og så har finansloven fået ham i den helt rigtige julestemning. 

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg gik ind i politik, fordi jeg havde lyst til at forandre verden. Det er uretfærdigt, hvis alle ikke har lige muligheder for at realisere deres liv, hvilket både er grunden til, at jeg gik ind i politik, men også grunden til, at jeg blev socialdemokrat. 

Er der en konkret begivenhed, der har formet din politiske overbevisning?
Jeg fik smag for at gøre en forskel helt tilbage i min skoletid. Mine klassekammerater ville gerne have mere musik på deres skoleskema, og min far rådede mig til, at jeg skulle tage det op med vores skoleinspektør. Det gjorde jeg, og det resulterede i en ekstra times musik om ugen. Der gik det op for mig, at den, der tør at tage ansvaret på sig, også har en mulighed for at skabe en forandring. Det er dog i en lidt anden skala som erhvervsminister.

Kan du huske første gang, du havde en holdning til noget?
Det skete i en meget ung alder, og det er nok noget, der sker for de fleste. Man begynder at reagere på ting, som man finder uretfærdige – ens forældres regler eller en skolegang, man ikke bryder sig om. Selvom det er et fortærsket udtryk, vil jeg mene, at det at have en holdning er kommet ind med modermælken. Socialdemokratiet kom meget naturligt til mig. Det er, og vil altid være, det sted, hvor jeg føler mig politisk hjemme.

Er der en politiker, der har inspireret dig?
Jeg er meget inspireret af min far, der sad i kommunalbestyrelsen i Hanstholm Kommune, dengang der var noget, der hed det. Han betød utrolig meget for mig. I dag har jeg et varmt og inspirerende forhold til finansminister Nicolai Wammen, som også er min gode ven. Jeg vælger selvfølgelig at være politiker på min egen måde, men den, der stopper med at lytte til gode råd, er på vej ud af politik. 

Er der en politisk modstander, du har særlig respekt for?
Jeg holder meget af Søren Pape Poulsen. Vi arbejder på samme måde i forhold til at være oprigtige, lyttende og interesserede i andres politiske holdninger og positioner. Jeg oplever ham som en person, der er indstillet på at inddrage andre, selvom de har en modstridende politisk observans. Han er en person, jeg holder meget af i politik, og som jeg også kan grine rigtigt meget sammen med.

Hvad er den største forskel ved at være minister i forhold til folketingsmedlem?
Som minister har man langt mere travlt end som folketingsmedlem. Der er evigt og altid travlt, og man skal være utrolig omstillingsparat, da hverdagen hele tiden kan ændre sig.

Som folketingspolitiker er man egentlig meget på egen hånd i forhold til alt det praktiske med forberedelse af sager, planlægning af møder og transport. Alt det er der andre, der løfter for mig nu. Så i rollen som erhvervsminister er jeg politiker med stort P – det er det, jeg skal bruge min hverdag på, og det skaber ministeriet rum til. Det er langt mere politisk intensivt, og jeg har det som en fisk i vandet.

Hvad gør du for at koble af?
Jeg har to vidunderlige børn på fem og seks og en dejlig hustru, som jeg ser alt for lidt. Jeg gør alt, hvad jeg kan for at prioritere at være sammen med dem. Når jeg har lidt fritid, så står de i første række.

I hverdagen bruger jeg meget energi på at tænke og tage beslutninger, men det meste foregår siddende eller gående på gangene. Jeg prøver at lægge løbeture ind med fast kadence et par gange om ugen. At få strakt musklerne og få noget sved på panden sætter jeg mere og mere pris på, efter jeg er blevet minister. 

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?
Thomas Larsens bog om Mette Frederiksen. Den giver et godt indblik i en person, jeg på det personlige plan sætter meget pris på, og som også er min politiske chef i dag. Hun udstikker nogle meget klare politiske retninger, også på det erhvervspolitiske område, så det er både en personlig inspiration, men er også endt som en vigtig politisk bog at have med i bagagen. Den kan jeg varmt anbefale til julelæsningen.

Er der en konkret politisk forandring, der kan få dig i julestemning?
Det kan finansloven. Vi går ind i julen med et bagtæppe af gode forandringer. I løbet af julen tænker man meget på dem, der har det sværest i vores samfund, og med den finanslov, vi har nu, er det lige præcis dem, der får det mest mærkbare løft.

Forrige artikel Minister tilbageholdt central regnefejl for Folketinget i månedsvis Minister tilbageholdt central regnefejl for Folketinget i månedsvis Næste artikel Dagens overblik: Lovforslag om el-løbehjul skal rydde op i gadebilledet Dagens overblik: Lovforslag om el-løbehjul skal rydde op i gadebilledet