Julekalender med Sørine Gotfredsen: Folk siger, jeg er så vred. Det er jeg ikke, jeg er bekymret

18. DECEMBER: Hvis sognepræst Sørine Gotfredsen skulle gå ind i politik, er hun ikke i tvivl om, hvilket parti hun ville stille op for. I 2024 vil hun øve sig på ikke at dømme andre, og så ville hun gerne dele et par æbleskiver med Danmarks nye kirkeminister.

Sognepræst, journalist og forfatter Sørine Gotfredsen er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
Sognepræst, journalist og forfatter Sørine Gotfredsen er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sophie Bavnhøj

Er der noget, du som sognepræst glæder dig ekstra meget til i juletiden?

"Gudstjenesternes storhed og salmernes skønhed. Når kirken er proppet, og 500 mennesker sidder sammen og synger 'Det kimer nu til julefest', er det så stor en åndsoplevelse. Det glæder jeg mig til hvert år."

Har du en sjov juletradition?

"Efter jeg er blevet voksen, og da jeg ikke har fået børn, er juleaften og de mere verdslige traditioner gledet meget i baggrunden. For mig er julen hovedsageligt blevet en kristen og teologisk begivenhed og ikke så meget et familieanliggende. Jeg har ikke behov for at have juletraditioner i mit privatliv."

Danmark er formet af kristendommen, men for mange er julen nok mere en kulturel begivenhed end en religiøs højtid. Hvad tænker du om det?

"For mange er julen verdslig og i høj grad en familieting. Men jeg tror alligevel, at mange grundet deres intuition og underbevidsthed ved, at julen har rod i noget, der meget dybere end det, vi normalt taler om."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Er det et problem, hvis man fejrer jul uden at reflektere over de kristne elementer?

"Hvis man fejrer jul uden at skænke kristendommen en tanke, er det bestemt et problem. Jo flere, der gør det på den måde, jo mere risiko er der for, at vi gradvist mister vores åndelige fundament i det her land." 

Hvordan skal du selv fejre jul i år?

"Jeg skal fejre jul med min mand og to af hans børn. Det er helt nyt for mig at fejre jul med en anden familie end min oprindelige egen."

Hvad ser du mest frem til?

"Jeg ser frem til oplevelsen af pludselig at sidde juleaften i en ny konstellation i min tilværelse. Min mand og jeg blev gift forrige forår, så det er også er et symbol på den forandring, der er sket i mit liv."

Læs også

Hvad er det mest overvurderede ved julen?

"Det mest overvurderede ved julen er vores forestilling om, at den skal bestå af ren hygge. For mig er julen også en fase, hvor man lidt mere alvorligt kan overveje sin tilværelse, hvordan man behandler andre, og hvor man er nået til i sit liv."

Hvis vi vender os lidt væk fra julen og i stedet kigger tilbage på det år, der er gået, hvordan vil du så beskrive 2023?

"For mig har 2023 personligt været et meget dejligt år. Jeg er glad for at være gift og bo sammen med min mand, og jeg har udgivet to bøger, som jeg er meget, meget glad for." 

"Men i Danmark har det været et problematisk år med uheldige beslutninger. Jeg tænker især på afskaffelsen af store bededag og koranloven, der i en religiøs og værdimæssig forstand trækker vores samfund i en helt forkert retning."

Jeg skal være mindre dømmende over for andre mennesker. Det er simpelthen en af mine store skavanker i tilværelsen

Sørine Gotfredsen

Hvilke tre ord vil du beskrive dit 2023 med?

"For mit personlige år er det: produktivitet, forankring og bekymring. Jeg har været bekymret, fordi der er nogle ting i samfundet og i verden, der går den forkerte vej." 

"Bekymring knytter sig også til mit private år, fordi jeg altid er bekymret. Bekymring er det, der driver mig. Folk har altid sagt: 'Du er så vred, Sørine', men så siger jeg: 'Nej, jeg er ikke vred, jeg er bekymret'."

Hvilken politisk debat vil du særligt huske fra året, der er gået?

"Igen er det store bededag og koranloven. De kredser grundlæggende om det samme: at der er en religion, vi nedvurderer, og at der er en religion, vi udviser overdreven ærefrygt for." 

"De to nedslag har været så markante og stikker så grufuldt i hver sin retning, men desværre mod samme mål, at det er simpelthen er umuligt for mig ikke at kredse om det."

Læs også

Er der en samfundsdebat, du har savnet fokus på?

"Jeg ved, vi har diskuteret det meget, men ikke nok. Det er den kendsgerning, at mennesket i dag er bundet til en digital virkelighed og et teknologisk tyranni, som jeg slet ikke tror, vi endnu fatter omfanget af."

Har du aldrig selv overvejet at gå ind i politik?

"Jo. Jeg er også blevet opfordret til det, men jeg har ikke haft lyst nok."

"Jeg har meget lidt lyst til ikke at skulle være præst, men jeg er også ret overbevist om, at jeg i det politiske system på Christiansborg meget hurtigt ville blive en hund i et spil kegler. Jeg er en elendig taktiker."

Hvis du skulle stille op for et parti, hvilket parti ville du så vælge?

"Konservative. Det er ikke, fordi jeg synes, at partiet brillerer på nogen måde i øjeblikket. Men det ville jeg så kæmpe for, at det kunne komme til igen."

Læs også

Hvilken politiker ville du helst spise et par æbleskiver med?

"Her jeg vil for en gangs skyld være taktisk og vælge den nye kirkeminister, så jeg kunne få proppet en masse fornuft ind i hovedet på ham." 

Hvorfor?

"Han skal forstå den fine balancegang mellem at interessere sig for og være opmærksom på det, der sker i kirken, men også uden at gå ind og trumfe ting igennem, så det pludselig bliver alt for meget politikerne, der vil bestemme over kirken." 

Hvad glæder du dig mest til i 2024?

"Jeg glæder mig til at leve i min hverdag."

Hvad er den bedste bog, du har læst i år, som du kan anbefale læserne?

"Sigrid Undsets 'Fru Marta Oulie'. Jeg er meget begejstret for Undset, fordi hun er dygtig til at beskrive kvinder og kvinders stræben efter at forstå, hvad kærlighed betyder, og det at forstå dybden af sin egen egoisme."

Har du et nytårsforsæt?

"Jeg tror, jeg har det samme nytårsforsæt hvert år. Jeg skal være mindre dømmende over for andre mennesker. Det er simpelthen en af mine store skavanker i tilværelsen. Det skal jeg blive bedre til at lade være med."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sørine Gotfredsen

Journalist, forfatter, sognepræst, Jesuskirken
journalist (DJH 1993), cand.theol. (Københavns Uni. 2004)

0:000:00