Julekalender: Zenia Stampe vil ikke være en politik-robot

JULEKALENDER: Zenia Stampe (R) startede julehyggen allerede i november med julesange. Da hun var ung, spillede hun tværfløjte og var aktiv i elevpolitik, og i dag kæmper hun i den offentlige debat. Mød hende i dagens låge. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Min mor har altid arbejdet med psykisk og fysisk handicappede og min far med indvandrere. Derfor tror jeg også, at det har ligget dybt i mig at “repræsentere/tale deres sag – dem, som ligger i periferien af samfundet og ikke har en særlig kraftig stemme.

Det startede allerede i folkeskolen, da jeg var godt og grundigt skoletræt. Her blev jeg aktiv i Elev- og Studenterbevægelsen.

Det blev en lige så integreret del af mit liv som at gå i skole og spille tværfløjte.

Jeg valgte senere at melde mig ind i Radikale Ungdom, fordi jeg følte mig rød i den forstand, at det sociale var vigtigt for mig.

Samtidig har jeg også altid været en person, som går imod strømmen. Og mit gymnasium var et meget venstreorienteret gymnasium, og det var mainstream at melde sig ind i SF eller Socialistisk Ungdomsfront.

Jeg gad ikke gå i takt, men jeg valgte mig ind i et parti, som jeg følte ikke løb med strømmen.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Marianne Jelved (R), fordi hun er et eksempel på en person med politisk integritet. Hun kan finde ud at være politiker, professionel og samtidig have sig selv med. Det er vigtigt, at vi ikke bare bliver politik-robotter.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Jeg deler dem i to typer.

De personer, der minder om mig selv som Joachim B. Olsen, Søren Espersen og Pia Kjærsgaard. Jeg er vildt uenig med dem, men de tør tage imod øretæver, de er direkte i deres facon, og de har ikke det der “sort snak” politikersnak.

Og så er der den anden type politiker, der elsker det politiske spil og nørde lovparagraffer som Peter Kofoed (DF) og Rune Lund (EL), der er dygtige og saglige politikere.

Er du stadig i politik om fem år?

Det håber jeg, men jeg håber også, at jeg hele tiden genopfinder måder, hvor jeg kan bidrage med noget ud over bare den daglige drift på Christiansborg.

Hvis jeg skal blive ved, så skal jeg undgå, at det bliver en rutine og bliver kedelig hverdag.

Jeg brænder for at forme den debat, som er den, vi alle sammen suger vores næring i og er afgørende for, hvor politikken ender.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Der er meget fra den tidligere regering, som jeg er stolt af, at vi fik gennemført.

Jeg sad selv med nogle af de aftaler, vi lavede på asylområdet, som jeg er meget tilfredse med. Blandt andet tanken om, at man skal integrere asylansøgere med det samme, de kommer til Danmark, uanset om man skal hjem at bygge Syrien op igen eller skal blive her.

Hvad er din bedste juletradition?

Den bedste juletradition lige nu er, at jeg synger julesange som godnatsang for mine børn. Helt fra midten af november og sikkert indtil efter jul. Min yndlingssang er “Juletræet med sin pynt”.

Hvad gør du for at koble af?

Vi har lige købt sommerhus, og her kobler jeg virkelig af. Her kigger jeg slet ikke i samme grad på min telefon. Derhjemme har vi heller ikke en have, men til sommerhuset har jeg købt mig en varm flyverdragt, så jeg kan være ude med børnene i alt slags vejr.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg får ikke læst særlig meget. Familielivet tager bare meget tid. Når jeg læser, så læser jeg meget målrettet i forhold til mit arbejde.

Men for nyligt har jeg læst min mands nye børnebog, som er en historisk roman til børn. Min mand og jeg har altid haft en fælles interesse for historie, og hvordan historie kan formidles.   

Har du en yndlings tv-serie?

Hvis jeg ser tv-serier med min mand, så ser vi typisk historiske serier fx Marcopolo, Vikings, Historien om Danmark og Rome.

Men hvis jeg er alene hjemme, så finder jeg altid en serie med en stærk kvindelig hovedkarakter. For eksempel ser jeg TV 2-serien Rita.

Har du et motto?

Det er meget klichefyldt at sige “Tør hvor andre tier”, men det er jo meget sådan, jeg er. Jeg tør sige de ting, som andre tænker, men ikke får sagt højt. Så længe jeg ved, at der er en gruppe danskere, som tænker på den måde, så skal de høres.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

I lang tid har EU-området og retsområdet, som jeg arbejder med, bevæget sig i en forkert retning i forhold til Radikales synspunkt. Men efter Brexit og bandekonfliktens fortsættelse synes jeg, at der skete et skifte i befolkningen. Jeg føler, at der er blevet en større lydhørhed over for vores holdninger.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Til at se julelyset i mine børns øjnene. Hvert år sker der bare en ny erkendelse.

Og så skal vi også holde jul hos os for første gang. Det bliver dejligt at få hele familien på besøg.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

At min datter skal starte i skole. Jeg prøver ikke at sige det til hende, men jeg er vildt spændt på det. Hun er allerede så reflekteret, og jeg glæder mig bare til at se hende være i en kontekst, hvor hun skal lære.

Forrige artikel Stoltenberg tager to år mere som Nato-generalsekretær Stoltenberg tager to år mere som Nato-generalsekretær Næste artikel Organisationer bryder i stor stil arbejdsmiljøloven Organisationer bryder i stor stil arbejdsmiljøloven