Nye detaljer om løndumping hos Nemlig.coms ejer: Chauffør-talsmand blev fyret uden varsel

Ny undersøgelse kaster yderligere lys over underbetaling og kritisable arbejdsforhold i virksomheden Intervare A/S. Københavns Kommune er klar til at stoppe samarbejdet med det omstridte leveringsfirma. 

"Sidste udkald". Lars Weiss, overborgmester i Københavns Kommune, er klar til at smide Intervare A/S på porten, hvis firmaet ikke retter op efter sager om underbetaling og dårlige arbejdsforhold. 
"Sidste udkald". Lars Weiss, overborgmester i Københavns Kommune, er klar til at smide Intervare A/S på porten, hvis firmaet ikke retter op efter sager om underbetaling og dårlige arbejdsforhold. 
Søren Dahl

Arbejdsuger på over 48 timer, skæve løft i højt tempo, og chauffører, der går syge på arbejde. 

Det er en fast del af hverdagen for chaufførerne i Intervare A/S, ifølge en ny undersøgelse som København Kommunes indsatsteam mod social dumping har lavet af arbejdsforholdene i selskabet. 

Chaufførerne bringer til daglig varer ud til Københavns borgere gennem den samarbejdsaftale, som kommunens Socialforvaltning, og Sundheds- og Omsorgsforvaltning har med Intervare A/S.

Den aftale hænger dog lige nu i en tynd tråd på grund af flere sager om underbetaling og kritisable arbejdsforhold. 

Det har fået Københavns Kommune til at give Intervare A/S en frist på to uger til at få styr på sagerne, og betale chaufførerne den løn, de mangler. 

Ellers vil kommunen i sidste ende opsige samarbejdet med Intervare A/S. 

Lars Weiss (S), overborgmester i Københavns Kommune, kalder den nye tidsfrist “sidste udkald” for Intervare A/S til at rette op på chaufførernes løn- og arbejdsforhold. 

"Vi vil ikke acceptere, at mennesker, der løser opgaver for Københavns Kommune, bliver udnyttet til at arbejde under forhold, som er langt under standard på det danske arbejdsmarked og til en alt for lav løn, siger Lars Weiss.

Sag kan vokse til millionstørrelse

Københavns Kommunes kontrol af Intervares chauffører har afdækket underbetaling af seks chauffører for i alt 200.000 kroner over den periode på tre måneder, som kommunen indtil videre har kontrolleret. 

Kommunen har dog nu krævet, at Intervare dokumenterer de ansattes løn i hele den tre-årige periode, hvor Intervare har bragt varer ud for Københavns Kommune. 

Den dokumentation vil kommunens indsatsteam mod social dumping bruge til en kontrol af lønforholdene i hele kontrakt-perioden, der løber fra maj 2017 til nu. 

Dermed kan det beløb, som Intervare A/S skylder sine ansatte potentielt vokse til flere millioner kroner. 

Blev fyret uden varsel 

Den nye rapport fra kommunens indsatsteam afslører, at den kritisable behandling af Intervares chauffører også er foregået efter, at Københavns Kommune er gået ind i sagen. 

Således lyder det i rapporten, at “Intervare under kontrolprocessen, og uden advarsel har opsagt samarbejdet med den chauffør, der har fungeret som de øvrige chaufførers talsmand over for Intervares ledelse i dialog om forbedrede vilkår for chaufførerne”. 

Derudover har chaufførerne heller ikke fået lov til at holde barsel og forældreorlov, som de ellers har krav på ifølge den overenskomst, der ligger til grund for kommunens arbejdsklausul. 

Firma: Chauffører er ikke ansatte 

Intervare har tidligere forsvaret sig med, at deres chauffører ikke er omfattet af Københavns Kommunes arbejdsklausul, der sætter krav til løn- og arbejdsvilkår for de ansatte, der udfører opgaver for kommunen. 

Ifølge virksomheden er chaufførerne nemlig selvstændige erhvervsdrivende, og er derfor ikke at betragte som ansatte i traditionel forstand. 

Den udlægning accepterer Københavns Kommunes indsatsteam dog ikke, viser den nye rapport. 

Ifølge kommunen er spørgsmålet om, hvorvidt Intervare-chaufførerne er dækket af arbejdsklausulen principielt, da andre virksomheder ellers vil kunne bruge samme model som Intervare A/S til at undgå at lønne ansatte i henhold til kommunens regler.  

Altinget har forsøgt at få en kommentar til denne artikel fra Intervare A/S. Firmaet er dog ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Du kan læse hele den nye rapport fra Københavns Kommune her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Weiss

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune
økonom (Københavns Uni.), kommunikation (Journalisthøjskolen i Århus)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024