Løkkegaard valgt ind: Slår egen spidskandidat i Gentofte

ALENE: Morten Løkkegaard (V) er ”lidt chokeret” over, at han er valgt ind i byrådet i Gentofte, mens Venstres egen spidskandidat, Louise Feilberg, ryger ud. Konservative sidder tungt på byrådet.

Medlem af Europa-Parlamentet, selvstændig erhvervsdrivende og foredragsholder Morten Løkkegaard (V) kan snart også kalde sig byrådsmedlem.

Med 721 personlige stemmer får han Venstres eneste plads i kommunalbestyrelsen i Gentofte, hvor Hans Toft og Konservative bevarer og udbygger magten.

Trods pladsen i byrådet bruger Morten Løkkegaard dagen derpå udtryk som ”lidt chokeret” og ”rigtig ked af det”. Partiet mister nemlig sit ene af to mandater, og dermed bliver der ikke plads til spidskandidat Louise Feilberg (V).

”Selvfølgelig påtager jeg mig opgaven, for en masse vælgere har stemt på mig i tiltro til, at jeg vil gøre det. Det er et borgerligt ombud. Men vi har haft en virkelig dygtig og hårdtarbejdende spidskandidat, så det er rigtig, rigtig synd. Vi er rigtig kede af det her,” siger Morten Løkkegaard umiddelbart efter et morgenmøde med kredsbestyrelsen i Gentofte.

Overvejede at trække sig
Tirsdag aften gav Morten Løkkegaard ellers over for TV 2 Lorry udtryk for, at han ville overveje at trække sig og overlade posten til Louise Feillberg.

”Det vil jeg overveje. Jeg skal sove på det,” sagde han og nævnte, at ”arbejdsbyrden bliver meget stor, når jeg sidder som den eneste.”

Men i dag kalder han det ”en overfortolkning”.

”Selvfølgelig skal jeg gøre det, vælgerne har bedt mig om, men jeg er stillet op i den tro, at vi ville blive mindst to måske endda tre, så jeg er selvfølgelig lidt chokeret over, at spidskandidaten ikke bliver valgt ind,” siger Morten Løkkegaard.

Det afgående Venstre-medlem Louise Feilberg siger i en skriftlig kommentar:

"Først og fremmest vil jeg ønske Hans Toft tillykke med det imponerende resultat. Han er en fantastisk borgmester. Dernæst må vi selvfølgelig kigge indad. Vi har ikke været synlige nok, det har været svært for vælgerne at se Venstres politik. Med hensyn til mit eget mandat, som jeg desværre taber, så er der ikke så meget mere at sige, end at sådan er politik."

"Ikke ligefrem et protestvalg"
På dagens møde har gruppen talt om, hvordan partiets eneste byrådsmedlem i praksis skal håndtere at passe alle opgaver, samtidig med at han arbejder i Bruxelles.

De er samtidig blevet enige om at fortsætte en linje, hvor man samarbejder med borgmesterpartiet.

Konservative er gået otte procentpoint frem, og med 58,2 procent af stemmerne kommer de nu til at sidde på 13 ud af 19 pladser i byrådet.

”Man må jo konstatere, at borgmestereffekten er meget stærk og at borgmestre i Gentofte og flere steder har udnyttet deres position meget dygtigt til at være synlige og bevare magten. Det var ikke ligefrem et protestvalg i Gentofte, kan man vist roligt sige,” lyder det fra Morten Løkkegaard.

Tobakssag er "noget pjat"
Louises Feilberg blev under valgkampen ramt af kritik fra Kræftens Bekæmpelse, som ikke brød sig om, at hun havde beskæftiget sig med Gentofte Kommunes sundhedspolitik, mens hun er direktør for tobaksproducenternes interesseorganisation.

Men det har ikke spillet nogen rolle, siger Løkkegaard:

”Hele sagen er noget pjat. Efter min bedste overbevisning har det ikke haft nogen betydning for valget.”

Han vurderer, at det skuffende resultat er en del af Venstres dårlige valg på Sjælland generelt, og at også Hans Toft og borgmestereffekten har været afgørende.

”Og så er der nok samme tendens som i landspolitik, at det er svært at gøre sig selv synlig som lille parti i en koalition. Nu bliver udfordringen for mig at finde en platform at arbejde fra, så man kan se, at der rent faktisk også foregår noget arbejde med andre partier end de konservative,” siger Morten Løkkegaard.

Forrige artikel Mette F. fik sin sejr, men Løkke undgik blodbadet Mette F. fik sin sejr, men Løkke undgik blodbadet Næste artikel Alternativet om borgmesterpost: Vi vil innovere og eksperimentere Alternativet om borgmesterpost: Vi vil innovere og eksperimentere