Norsk mødereferat og eksperter skaber tvivl om effekt af asyllejre udenfor Europa

Udlændingeministeren "taler med to tunger", mener Morten Messerschmidt, der har indkaldt til samråd oven på en mailudveksling mellem norske og danske myndigheder om effekten af regeringens prestigeprojekt: modtagecentre for asylansøgere i udlandet.

"Jeg tror, incitamentet til at komme til Danmark og søge asyl vil være forsvindende lille, hvis asylsagsbehandlingen bliver flyttet uden for EU, og beskyttelsen ikke længere bliver ydet i en velfærdsstat som Danmark," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til Altinget.
"Jeg tror, incitamentet til at komme til Danmark og søge asyl vil være forsvindende lille, hvis asylsagsbehandlingen bliver flyttet uden for EU, og beskyttelsen ikke længere bliver ydet i en velfærdsstat som Danmark," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye til Altinget.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Hvor mange færre asylansøgere vil komme til Danmark, hvis det lykkes udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) at realisere et af regeringens helt store prestigeprojekter og sikre en aftale om asyllejre uden for Europa?

I Folketingssalen onsdag lød svaret, at han "tror på, at antallet asylansøgninger i Danmark vil nærme sig nul". 

Men i et referat fra et ministermøde med Norges justitsminister, Monica Mæland, som Altinget har fået aktindsigt i, er vurderingen en anden:

"Tesfaye sagde, at det nye system ikke nødvendigvis vil indebære, at færre flygtninge kommer til Danmark," står der i en mail fra det norske ministerium afsendt 20. november oven på mødet 28. oktober sidste år.

Udlægningen bliver dog blødt noget op af en dansk fuldmægtig, som i en mail til nordmændene svarer:

"Den umiddelbare vurdering er, at antallet af spontane asylansøgere vil falde, hvis en asylansøger får at vide, at beskyttelsen ej vil blive ydet her i landet."

Fakta

Rekordfå asylansøgere i 2020

  • Der var to millioner ansøgninger om asyl på verdensplan i 2019.
  • 2.716 af ansøgninger blev registreret i Danmark.
  • Året efter – i 2020 – var tallet faldet yderligere til 1.547 asylansøgere.
  • Det er det laveste siden 1998, hvor mange begyndte at registrere tallene på den nuværende måde.
  • Og det er mindre end en tiendedel af tallet i 2015, der slog rekord med 21.316 asylansøgere

Kilde: Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet, og UNHCR

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, mener, at antallet af asylansøgere i Danmark vil være større end lovet. Oven på referaterne, som også Jyllands-Posten har beskrevet, vil DF'eren derfor indkalde ministeren i samråd.

"Det er jo helt skørt," siger han. 

0:000:00