Ombudsmanden sætter Støjberg-undersøgelse på pause

UNDERSØGELSE: Der kommer ikke mere fra Ombudsmanden i sagen om den ulovlige instruks om at adskille en række unge asylpar på flere asylcentre – for nu. En ny undersøgelseskommission overtager sagen.

Placeholder image
Ombudsmanden indstiller foreløbig sin undersøgelse af Inger Støjberg, men han vil afvente undersøgelseskommissionens arbejde. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Folketingets Ombudsmand har foreløbig ikke mere at gøre i sagen om ulovligt adskilte asylpar.

Sådan lyder det mandag fra Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

”Ombudsmandsinstitutionens hovedopgave i denne sag har været at sikre, at de berørte asylpars rettigheder efter dansk ret og internationale konventioner bliver respekteret. Den opgave anser jeg for løst,” skriver Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen.

Opgaven med at afdække tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) rolle i sagen overlades til den undersøgelseskommission, som S-regeringen og dens støttepartier har besluttet at nedsætte.

Men Ombudsmanden understreger, at han afventer kommissoriets arbejde, før han endegyldigt beslutter, om han har mere at gøre i sagen.

Inger Støjberg fortalte i forbindelse med beslutningen om at nedsætte en undersøgelseskommission, at hun tager det hele med ”sindsro”.

”Jeg ved jo præcis, hvad jeg har sagt over for embedsmændene, så jeg imødeser det med sindsro, og derfor vil jeg bidrage til kommissionen alt det, jeg overhovedet kan,” sagde hun til Jyllands-Posten.

Læs også

Støjbergs rolle skal kulegraves
I 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en ulovlig instruks om at adskille en række asylpar, hvor en af parterne var under 18 år, på en række af landets asylcentre. Det konkluderede Ombudsmanden i foråret 2017.

En undersøgelseskommission skal nu klarlægge én gang for alle, hvem der havde ansvaret for at udsende den ulovlige instruks, og ikke mindst hvilke rolle Inger Støjberg spillede i sagen som minister med ansvar for området.

Det besluttede et flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet på et møde i Justitsministeriet 6. september.

En af de centrale muligheder, en undersøgelseskommission kan tage i brug, er vidneafhøringer af centrale embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Tidligere i år kom det frem, at der var dokumenter i sagen, som Ombudsmanden ikke havde modtaget til brug for sin undersøgelse. Men undersøgelseskommissionen vil have adgang til centrale dokumenter i sagen, der ellers ikke ville være tilgængelige for offentligheden.

"Hele forløbet med adskillige samråd, hvor der er blevet givet modstridende og misvisende svar fra ministeren, og Ombudsmanden, der er blevet forhindret i at undersøge sagen ad to omgange, har vist, at en kommission er den eneste mulighed, vi har, for at komme til bunds i den her sag," sagde Alternativets udlændingeordfører, Sikandar Siddique, om beslutningen til Altinget.

Undersøgelseskommissionen forventes at nå en konklusion i sagen inden udgangen af 2021.

Omtalte personer

Inger Støjberg

Fhv. udlændinge- og integrationsminister (V), næstformand (V), MF (V og løsgænger)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

Sikandar Siddique

MF, politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser