Sådan gik det i partiernes højborge

RESULTATER: SF blev halveret i Lejre, og Radikale blev straffet på Nørrebro. Kun Dansk Folkeparti oplever fremgang i de kommuner, hvor de fik det bedste valg i 2013. Se alle højborgsresultaterne her.

Kun Dansk Folkeparti formår at udbygge sine bedste lokale resultater fra kommunalvalget i 2013. Alle andre partier har oplevet tilbagegang i deres såkaldte højborge fra sidste gang, der var lokalvalg i Danmark.

Værst er det gået for SF, der har fået halveret sit stemmetal i Lejre til 17,5 procent. Det var dog ventet i partiet, der midt i valgperioden sagde farvel til sin populære borgmester, Mette Touborg.

Her overlod hun posten til Carsten Rasmussen (S) efter syv år. Rasmussen har netop sikret sig genvalg, mens Mette Touborg i dag er administrerende direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

I netop København har Radikale også lidt et nederlag i sin højborg, Nørrebro Øst. Her mister partiet en tredjedel af tilslutningen og har fået 10,9 procent af stemmerne.

I kommunen som helhed er partiets resultat lidt bedre, men det blev til en tilbagegang på 2,3 procentpoint for Radikale, som måtte sige farvel til spidskandidat, Anna Mee Allerslev, midt i valgkampen.

I Guldborgsund gik René Christensen (DF) målrettet efter borgmesterposten, men måtte se sig slået af Guldborgsundlisten, der løb med en tredjedel af stemmerne.

René Christensen, som også er sit partis finansordfører på Christiansborg, kan dog trøste sig med, at hans parti havde en lille fremgang i kommunen, hvor de fik 23,8 procent af stemmerne. Christensen er særligt skuffet over Socialdemokratiet, som han tidligt på valgnatten tilbød støtte til borgmesterposten.

Lille tilbagegang til etablerede højborge
Socialdemokratiet fik i 2013 sit bedste resultat i Herlev. Her bevarer borgmester Thomas Gyldal sit absolutte flertal, selvom partiet mister 1,5 procentpoint. Til gengæld må han overgive højborgen til Frederikshavn, hvor partiet med kommende borgmester Birgit S. Hansen i spidsen stormede frem til hele 59,7 procent af stemmerne.

Venstre oplevede også en lille tilbagegang i Herning, hvor partiet dog stadig har 55,6 procents opbakning, og Lars Krarup dermed kan blive siddende som bykonge. I Skarrild, hvor Altinget var på besøg, fik partiet 69,5 procent.

Samme skæbne overgik regeringskollegerne fra Konservative, der i Vallensbæk mistede halvanden procent, så de endte med 51,1 procent af stemmerne.

Liberal Alliances højborg var ved sidste valg Rudersdal. Her er partiet gået lidt tilbage, men har til gengæld haft fremgang i nabokommunen Hørsholm, hvor partiets nye højborg ligger med 6,5 procent af stemmerne.

EL og ALT går tilbage
Tilbage i København er Enhedslisten gået en smule tilbage på Nørrebro Syd. Partiet står dog stadig stærkt med 30 procent af stemmerne i området.

Tilbagegangen svarer nogenlunde til partiets resultat på landsplan.

Sværere er det med Alternativet. Det er nemlig første gang, partiet stod på stemmesedlerne til et kommunalvalg. Derfor er deres højborg hentet fra resultatet fra folketingsvalget i 2015.

Her havde partiet sit bedste resultat i Københavns nordvestkvarter med 19,6 procent af stemmerne. Ved kommunalvalget fik partiet 15,7 procent i området.

Læs en analyse af partiernes højborge her.

Forrige artikel Alternativet om borgmesterpost: Vi vil innovere og eksperimentere Alternativet om borgmesterpost: Vi vil innovere og eksperimentere Næste artikel Her slås de stadig om borgmesterposten Her slås de stadig om borgmesterposten
Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

Live: Heunicke vil have alle Hovedstadens unge testet inden juleaften

STORBYSMITTE: Nu intensiveres tiltagene for at bekæmpe coronasmitten i Hovedstadsområdet. Magnus Heunicke (S) vil præsentere de nye restriktioner sammen med en række myndigheder og lokale politikere, herunder Københavns nye Overborgmester, Lars Weiss (S). Se med klokken 16.00.