Stor landsmødeweekend: Bliv klogere på partiernes vælgere

Hvad kendetegner dem, som sætter kryds ved Radikale? Har Socialdemokratiet flest kvindelige eller mandlige vælgere? Og er det Konservative eller Dansk Folkeparti som har de ældste vælgere? Kom tættere på de fire partiers kernevælgere.

I weekenden samles medlemmer fra Socialdemokratiet til kongres i Aalborg. Arkivfoto.
I weekenden samles medlemmer fra Socialdemokratiet til kongres i Aalborg. Arkivfoto.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Lørdag strømmer partimedlemmer til Aalborg, Herning, Nyborg og København til fire partiers traditionsrige samlinger. 

Det er nemlig blevet tid til kongres for Socialdemokratiet, årsmøde for Dansk Folkeparti, landsmøde for Radikale og landsråd for Konservative. 

I anledning af weekendens mange partimøder giver Altinget et indblik i de fire partiers vælgergrupper med udgangspunkt i en undersøgelse, der er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion. 

Undersøgelsen viser blandt andet, at kvinderne er i overtal blandt Socialdemokratiets vælgere. Hvis du sætter kryds ved Radikale er en vis sandsynlighed for, at du er mellem 18 og 24 år, for det er hver fjerde af partiets vælgere. 

Stemmer du derimod på Konservative, er der større sandsynlighed for, at du er over 70 år. Den aldersgruppe tilhører næsten hver tredje af partiets vælgere. 

Er du blandt Dansk Folkepartis vælgere, har du formentlig enten en erhvervsfaglig uddannelse i bagagen eller folkeskolen som den højest gennemførte uddannelse. Det er nemlig gældende for henholdsvis 40,1 procent og 38,9 procent af partiets vælgere. 

Bliv klogere på partiernes vælgere i grafen nedenfor.

Fakta

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Den er baseret på i alt 13.323 interview foretaget af Kantar Gallup og Epinion, som er indsamlet i perioden fra 1/4-21 til 30/6-21. Den er justeret for døde og nye vælgere og vægtet mod Altingets snit af de seneste målinger.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.
 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00