Vælgervandringer: Konservative henter to mandater over midten

Både Socialdemokratiet og Radikale må hver afgive et mandat til Konservative. Det viser ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget. Især de socialdemokratiske vælgeres vandring til Konservative er overraskende, siger Altingets politiske kommentator.

Mere end 32.000 vælgere er gået fra Socialdemokratiet til Konservative, viser ny analyse.
Mere end 32.000 vælgere er gået fra Socialdemokratiet til Konservative, viser ny analyse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Konservatives fremgang siden folketingsvalget består ikke blot af frafaldne vælgere fra vennerne i den blå lejr.

Det lader også til at være Konservatives fortjeneste, at de borgerlige partier nu er tættere på rød blok i meningsmålingerne end ved sidste valg.

Partiet står nemlig til at vinde to mandater fra rød blok.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne siden folketingsvalget 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Siden valget har Konservative vundet 32.113 vælgere fra Socialdemokratiet, mens der er 25.966 vælgere, som stemte på Radikale dengang, som nu vil sætte kryds ved Konservative.

Ifølge Kasper Møller Hansen koster et mandat omtrent 24.326 vælgere, og dermed står både Socialdemokratiet og Radikale til at aflevere et mandat over midten.

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i fjerde kvartal af 2021. I alt er 10.930 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).  

1,0 svarer til omtrent 42.572 vælgere. Det er en promille af det samlede nuværende vælgerkorps, som er på 4.257.165 personer.