Vælgervandringer: Konservative henter to mandater over midten

Både Socialdemokratiet og Radikale må hver afgive et mandat til Konservative. Det viser ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget. Især de socialdemokratiske vælgeres vandring til Konservative er overraskende, siger Altingets politiske kommentator.

Mere end 32.000 vælgere er gået fra Socialdemokratiet til Konservative, viser ny analyse.
Mere end 32.000 vælgere er gået fra Socialdemokratiet til Konservative, viser ny analyse.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Konservatives fremgang siden folketingsvalget består ikke blot af frafaldne vælgere fra vennerne i den blå lejr.

Det lader også til at være Konservatives fortjeneste, at de borgerlige partier nu er tættere på rød blok i meningsmålingerne end ved sidste valg.

Partiet står nemlig til at vinde to mandater fra rød blok.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne siden folketingsvalget 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Siden valget har Konservative vundet 32.113 vælgere fra Socialdemokratiet, mens der er 25.966 vælgere, som stemte på Radikale dengang, som nu vil sætte kryds ved Konservative.

Ifølge Kasper Møller Hansen koster et mandat omtrent 24.326 vælgere, og dermed står både Socialdemokratiet og Radikale til at aflevere et mandat over midten.

Bag artiklens tal

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet. Den er baseret på interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i fjerde kvartal af 2021. I alt er 10.930 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).  

1,0 svarer til omtrent 42.572 vælgere. Det er en promille af det samlede nuværende vælgerkorps, som er på 4.257.165 personer. 

Artiklen og grafikken heri tager udgangspunkt i nettovandringerne, da det er det samlede antal vælgere, som partierne har tabt eller mistet. Men i tabellen nederst i artiklen kan du også se bruttovandringerne, der dækker over samtlige vandringer mellem partierne. 

Vandringer er vægtet op mod valgresultatet ved FV2019 og seneste snit af for målingerne. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved FV19 (SI 2019), førstegangsvælger nu (IS nu), sofavælgere nu (SI nu) og sidstegangsvælgere ved 2019. Dvs. andel som er død el. udvandret siden FV19 (IS død). 

Populariteten blandt de socialdemokratiske vælgere er overraskende, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Mens Konservative tidligere har appelleret til nogle af de samme vælgere som Radikale, har den politiske kommentator sværere ved at se, hvordan partiet er lykkedes med at tiltrække tidligere S-vælger

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00