Tosprogede forældre lærer at udvikle børns sprog

SOCIALSTAFET: I Furesø Kommune filmer sundhedsplejen de tosprogede familier i deres dagligdag som et led i forløb, hvor forældre vejledes i at styrke deres børns sproglige udvikling.

Hovedoverskriften for indsatsen er styrkelse af barnets sproglige udvikling. Vi satte initiativet i gang, fordi vi i sundhedsplejen gerne ville udvikle og afprøve en systematisk metode til vurdering af barnets sproglige udvikling og til rådgivning og vejledning af forældrene i at styrke barnets sprog. Vores grundsyn er, at det er i hjemmet, at barnets vigtigste sproglige, motoriske og sociale udvikling sker

Hanne Lindhardt
Sundhedsplejeske og projektleder i Furesø Kommune
Fakta

Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012. 

Foreløbige modtager af stafetten:
Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren
Youth Explore - Et Eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen
Daghøjskolen FOKUS
Råd og Dåd
Hertha
Sidegadeprojektet
Områdefornyelsen Centrale Vesterbro
Sundhedsplejen Nørrebro

Af Hanne Lindhardt
Sundhedsplejerske og projektleder i Furesø Kommune

”Havde vi da bare haft dette tilbud, da pigerne var små. Yusuf vil få det meget lettere, end pigerne har det,” fortalte Yusufs far til den kollega, som interviewede forældrene om deres oplevelse af at deltage i projektet ”En god start”.

Sundhedsplejersken, som havde fulgt alle familiens tre børn, kunne i sin version af forløbet fortælle om den forskel, hun kunne observere i udviklingen hos familiens ældste, som havde modtaget kommunens daværende almindelige tilbud, og hos den yngste Yusuf, som havde fået ”En god start”-tilbuddet. Det ældste barn var ved børnehavestart understimuleret og måtte have et specialbørnehavetilbud. Yusuf var som et-årig velstimuleret og alderssvarende udviklet både sprogligt og motorisk.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00