1. december: Mød Lars Aslan Rasmussen

JULEKALENDER: I fritiden spiller han Playstation, og i sommer var han skyld i et mystisk opkald til Statsministeriet. Hvorfor, afslører Lars Aslan Rasmussen i årets første låge i Altingets julekalender.

Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen bruger december på at glæde sig til juleaften med familien.
Socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen bruger december på at glæde sig til juleaften med familien.Foto: Katja Holm/Altinget
Katja Beaula

Hvorfor gik du ind i politik?

Det er vigtigt for mig at være politisk aktiv, men ikke nødvendigvis politiker.

Lars Aslan Rasmussen
Medlem af Folketinget, Socialdemokratiet

Jeg kommer fra et politisk hjem, hvor min morfar var med i modstandsbevægelsen, og min far var aktiv i tyrkisk fagforeningsarbjede, før han kom til Danmark. Så politik har altid spillet en stor rolle i mit hjem, selvom ingen af mine forældre var medlem af et parti.

Fakta
Lars Aslan Rasmussen er født 31. oktober 1978 i København.

Lars Aslan Rasmussen blev folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Københavns Storkreds fra 4. april 2016, hvor han afløste Helle Thorning-Schmidt.

Han har været kandidat for Socialdemokratiet i Nørrebrokredsen fra 2016. Tidligere har han været medlem af Københavns Borgerrepræsentation 2006-2016.

Lars Aslan Rasmussen er uddannet som speciallærer i 2005 fra Blågaard Seminarium.

I 2012 vandt han LGBT-prisen 'Årets laks', som gives til en person, der “svømmer mod strømmen”. Som giftefoged på Københavns Rådhus satte han nemlig kønsneutrale ægteskab til debat ved at sige “ægtefolk” til homoseksuelle par, der fik registreret deres partnerskab.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg kan godt lide de politikere, hvor man kan mærke, at det betyder noget for dem. Margrethe Vestager er et godt eksempel på sådan en politiker. Da hun var i dansk politisk, var jeg uenig med hende på mange områder, men man vidste altid, hvor man havde hende. Jeg synes, at det klæder en partileder, at man også tør at tage upopulære beslutninger.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Jeg har meget respekt for Jan E. Jørgensen fra Venstre. Han er en meget saglig politiker. Selvom han er i mindretal i forbindelse med nogle sager, så står han fast på sine ideologiske principper. Det er fedt at møde en, som i sin grundvold er liberal, og som ikke går på kompromis med det.

Er du stadig i politik om fem år?

Det er vigtigt for mig at være politisk aktiv, men ikke nødvendigvis politiker. Der er mange på Christiansborg, for hvem politik er deres liv. Jeg synes, at det er sundt, hvis man også prøver at lave noget andet på et tidspunkt. Jeg stiller op næste gang, men man kan aldrig vide sig sikker på resultatet af det, men jeg vil altid være politisk aktiv.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg har været med til at gennemføre opstramninger på friskoleområdet. Det, synes jeg, har været nødvendigt, fordi der er nogle, som misbruger den friskolelovgivning, som er så unik i Danmark. Det var et vigtigt opgør, fordi det nærmest blev opfattet som en synd at blande sig. Jeg mener, at der var for mange – især islamiske – friskoler, som lavede plat og svindel. Derfor er det godt, at vi fik lukket ned for det.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg kan godt lide at spille Playstation. Især fodboldspillet FIFA er jeg vild med. Når jeg spiller alene, så plejer jeg at lytte til radio eller podcast samtidig – på den måde får jeg viden ind, imens jeg spiller.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er “Birkedal”, som er skrevet af Peter Øvig Knudsen. Den handler om de danskere, som samarbejdede med tyskerne under Anden Verdenskrig. Det spændende ved den er, at folk, der ikke er onde, langsomt kommer til at blive onde. Ondskab kan opstå i alle, hvis de er i en bestemt situation. Samtidig med det synes jeg, at den er enormt godt skrevet.

Har du en yndlings tv-serie?

Lige nu ser jeg Fauda på Netflix. Den handler om konflikten mellem Israel og Palæstina. Serien portrætterer den israelsk-palæstinensiske konflikt fra begge sider. I stedet for at fokusere på de onde og de gode fortæller serien om konfliktens tragedie. Den er super fængende, og jeg skal helt klart se sæson to, når den udkommer.

Har du et motto?

Jeg har ikke noget motto, men jeg husker mig selv på, at man skal passe på med at gøre sig selv til offer. Jeg er født og opvokset på Nørrebro, hvor der er mange, der går med tanker om, at det er synd for dem, og at alle er imod dem. Jeg mener, at man selv har ansvaret for at komme videre. Danmark giver, trods al modstand, rigtig mange muligheder.

Hvad er det mærkeligste eller det bedste, der er sket for dig i 2017?

I sommer rejste jeg til Tel Aviv på ferie. Tilbage i Danmark efter rejsen ringede en ophidset, ældre dame fra Israel og påstod, at jeg ikke havde betalt for værelset. Jeg var overbevist om, at jeg havde betalt og spurgte hende, om der ikke kunne være tale om en fejl. Det afviste hun. For at berolige hende fortalte jeg, at jeg var medlem af Folketinget i Danmark og ikke ude på at snyde hende.

Dagen efter blev jeg ringet op af Statsministeriet, fordi hun havde kontaktet Folketinget. De troede så, at det var Lars Løkke, der havde sovet i Israel uden at betale. Damen må have googlet Lars Løkke Rasmussen og ikke Lars Aslan Rasmussen. Jeg fortalte Statsministeriet, at det altså drejede sig om mig og ikke havde noget med statsministeren at gøre. Et par dage efter gik pengene ind, og damen undskyldte postyret.

Jeg elsker at rejse, og den bedste oplevelse i år 2017 har været en solo-rejse til Baskerlandet. Der er enormt grønt og smukt, og det var et fantastisk sted at tage på cykelture og slappe af.

Hvad er din bedste juletradition?

Hvert år laver jeg en julekalender til min lillesøster. Det er en pakkekalender med 24 pakker. Det er min bedste juletradition, for jeg synes, at det er en hyggelig ting at give sig tid til.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg synes, at julen er en hyggelig tid, men det er også en periode, hvor man tænker på dem, man har mistet. Grundlæggende synes jeg, at det fedeste er selve juleaften med familien. Alt det op til når jeg at blive træt af, fordi det allerede starter i midt-oktober.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

Jeg glæder mig meget til, at der er VM i fodbold. Der er altid sådan en god stemning, faktisk lidt ligesom juleaften. Det en periode, hvor jeg giver mig til tid at se fodbold en hel måned sammen med mine venner. Det glæder jeg mig til.

Dokumentation

Altingets julekalender

Altinget bringer hver dag indtil jul et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aslan Rasmussen

Fhv. MF (S)
lærer (Blågaard Seminarium 2005)

0:000:00