6. december: Mød Mai Mercado

JULEKALENDER: Hun har et crush på russiske forfattere, kæmper med en stærk mobil-afhængighed og så banker hendes hjerte for udsatte unge. Mød børne- og socialministeren i dagens låge.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik efter mødet med en hjemløs i Odense. Jeg var slet ikke interesseret i politik, og jeg kommer fra et hjem, hvor vi ikke diskuterede politik. Men jeg tænkte, at der var noget helt galt, når vi har så stærkt et velfærdssamfund, og alligevel magter vi ikke at tage os af dem, som har det rigtig svært. Han rørte virkelig noget i mig, og det førte til, at jeg meldte mig ind i Konservativ Ungdom (KU).

Hvilken politiker er en inspiration for dig?

Da jeg var ung i KU, læste jeg nogle artikler med Poul Schlüter. Jeg blev fascineret af den måde, han talte om konservatisme på. Det var bare så rammende, og det passede fuldstændig på de holdninger, som jeg havde. Jeg er nemlig enig i, at en samfundsudvikling skal ske i et tempo, hvor samfundet kan følge med. Poul Schlüter står for mig som en meget stærk politiker. Han er meget folkelig og dygtig til at kommunikere.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg kan enormt godt lide Pernille Skipper. Vi blev begge to valgt første gang på Fyn, og der havde vi et rigtig godt samarbejde. Jeg synes, at hun er en dygtig kommunikator, og hun formår at være meget tydelig både i sin rolle som formidler og som politisk leder.

Er du stadig i politik om 5 år?

Jeg svarer måske. Politik har en udløbsdato. Det kan enten være, fordi vælgerne beslutter det, eller fordi lysten til at prøve noget andet melder sig. Jeg kan være bange for, at hvis man kun har beskæftiget sig med politik, så ender taburetten med at blive vigtig i sig selv.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg er meget stolt over den dagtilbuds-aftale, som vi lavede i sommer. Den sætter en meget klarere retning for, hvordan man skal arbejde med pædagogiske læreplaner. Samtidig får vi, i endnu højere grad, taget hånd om de børn, som er socialt udsatte. Det er der brug for. En tidlig indsats kommer rigtig mange gange igen.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg øver mig i at lægge mobiltelefonen væk. Det gør jeg, fordi jeg er stærkt mobil-afhængig. Og vi har sat regler op for min brug af mobilen derhjemme. Det er kun godt, for når jeg flytter fokus fra mobilen, så flytter jeg den over på familien. Fungerer min familie godt, så er jeg også en dygtig minister.

Har du et motto?

Nej, men jeg har en rettesnor. Det er Palle Simonsens udtalelse om, at et samfund skal kendes på måden, det behandler de mest udsatte på. Det strækker helt tilbage til den hjemløse, jeg mødte i Odense som ung. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi prioriterer især unge hjemløse, som der desværre er kommet flere af.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Den bedste bog, jeg har læst i år, er “Robuste Børn” af Per Schultz Jørgensen. Dels er det noget fagligt i forhold til at være børnenes minister, og dels er det noget, som optager mange forældre. Af skønlitteratur er jeg i gang med Ken Follets “Den evige ild”. Jeg har også et crush på russiske forfattere såsom Dostojevski og Tolstoj, som jeg har læst meget af.

Hvad er din yndlings TV-serie?

Det er i hvert fald ikke Matador. Jeg forsøger at komme igennem den, for alt andet er jo nærmest eksklusionsgrund hos os i Konservative. Jeg er nået til afsnit 12, og Agnes er lige blevet gift, men jeg synes, at det tager meget lang tid at komme igennem den. Til gengæld er jeg kæmpe Game of Thrones-fan. Jeg er vild med universet.

Hvad er det mærkeligste og det bedste, der er sket i år 2017?

Jeg var på besøg på Hillerødgade, som er et herberg for ekstremt udsatte, hvor jeg mødte Nadia, Muhammed og Claire, som er tre meget udsatte unge. Deres historie og baggrund rørte mig virkelig meget, og dét møde er noget, som jeg ofte tænker på. Forinden havde jeg været på besøg på et klubværelse med unge hjemløse. Den dag skabte retningen for mit politiske arbejde; at undgå, at unge bliver udsatte og hjemløse. Og at vi tager os af dem, der er blevet hjemløse.

Hvad er din bedste juletradition?

Lige så snart man får børn selv, sker der rigtig meget i forhold til traditioner. Jeg tror, at det bedste er at danse om juletræet. Som mor kommer man til at se julen med barneøjne, og det er fantastisk. Vi har også meget faste traditioner, for eksempel går vi i kirke hvert år. Vi tænker altid, at det er lidt åndssvagt, for vi ender ude i våbenhuset med to utålmodige børn, men alligevel gør vi det år efter år.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

Jeg glæder mig til at holde fri med mine børn. Form og rammer betyder mindre – bare det at være sammen er det vigtigste.

Hvad ser du mest frem til i år 2018?

At vi får vedtaget et forbud mod at diskriminere mennesker med handicap. Vi ville jo ikke stille spørgsmålstegn ved, om det skulle være lovligt at udelukke en person fra en bar, fordi vedkommende var kvinde, homoseksuel eller indvandrer, men det er lovligt at gøre, når man er handicappet. Det er vildt, at det først er i 2018, at vi får sådan et forbud. Det betyder, at hvis man oplever diskrimination, så har man et sted at gå hen med sin sag, hvor man kan få medhold og genoprejsning.

Forrige artikel Macron hædres som Årets Europæer Macron hædres som Årets Europæer Næste artikel Måling: Støjberg og Pape i top, LA-ministre i flop Måling: Støjberg og Pape i top, LA-ministre i flop