Fock overlever skæbnemøde: Snævert flertal bakker op om Alternativets leder

KRISE: Et snævert flertal i Alternativets hovedbestyrelse udtrykker fuld tillid til partiets politiske leder efter skæbnemøde. Men støtten til Josephine Fock kan være en dødsdom for Alternativet, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. (Opdateret)

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Josephine Fock overlever skæbnemøde i Alternativets hovedbestyrelse. 

Det står klart, efter at hovedbestyrelsen lørdag aften kunne meddele, at et flertal bakker op om partiets politiske leder.

"Der er et flertal i hovedbestyrelsen, der har fuld tillid til Josephine Fock. Hovedbestyrelsen anerkender, at der i fortiden ligger negative hændelser, handlinger og håndteringer, men vi ønsker at sætte et punktum for den periode, så Alternativet kan komme videre," lyder det i en pressemeddelelse fra Alternativets hovedbestyrelse.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvor stort flertallet bag Fock er, men ifølge Altingets oplysninger var der tale om et ret snævert flertal, hvor 10 af 17 medlemmer stemte for. 

Hovedbestyrelsens støtte til Josephine Fock ligner en regulær dødsdom til Alternativet.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Hård kritik
Udmeldingen kommer, efter at hovedbestyrelsen i denne uge har drøftet den nuværende krise i Alternativet og de hårde anklager, der gennem de seneste uger har været rettet mod den nyvalgte leder. Krisen brød ud i lys lue blot tre uger efter Focks valgsejr i begyndelsen af februar.

Det blev antændt af et portræt af Josephine Fock i Information, hvor kritikken fra anonyme kilder væltede ud. Her blev hun anklaget for at praktisere en meget hård ledelsesstil. At hun skulle råbe af medarbejdere, og at hun sågar kunne finde på at ruske i folk. Senere har flere stået frem med samme anklager.

Ikke dokumentation for fysiske handlinger
Josephine Fock har undervejs afvist anklager om at skulle have rusket i nogen, men hun har erkendt, at hun i pressede perioder ikke har været den bedste udgave af sig selv, og at hun også har råbt af folk.

Hovedbestyrelsen har de seneste dage forsøgt at undersøge sagen og talt med de personer, som har henvendt sig for at uddybe kritikken i Information.

"De anklager har vi taget meget alvorligt, og vi har på mødet i dag drøftet anklagerne og alle de henvendelser, vi har fået. Hvad angår anklagerne mod Josephine Fock om specifikt ruskeri eller andre fysiske handlinger har hovedbestyrelsen ikke fundet dokumentation," lyder det i pressemeddelelsen.

Holstein: Det ligner en dødsdom for Alternativet
Sagen slutter dog langtfra nu, påpeger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Han tvivler nemlig på, at partiets folketingsgruppe, der alle var modstandere af Focks kandidatur, nu retter ind.

"Absolut intet tyder på, at folketingsgruppen har tænkt sig bare at bøje hovedet efter hovedbestyrelsens beslutning. På Borgen har der længe gået rygter om, at indtil flere medlemmer af folketingsgruppen vil smutte, hvis Fock fortsætter som leder – og dermed er splittelsen uundgåelig. Det kan partiet ikke overleve," siger Erik Holstein, der tegner et meget dystet billede for Alternativet med Josephine Fock som leder:

"Der var ikke længere nogen gode løsninger for Alternativet. Men hovedbestyrelsens støtte til Josephine Fock ligner en regulær dødsdom til Alternativet."

Ifølge Erik Holstein er problemet for Alternativet, at krisen mere handler om personer end om politik.

"Personlige fjendskaber er altid endnu mere giftige end regelrette politiske opgør," siger Erik Holstein og drager en parallel til 1990'ernes drabelige opgør hos De Konservative:

"Konflikten i Alternativet får 1990'ernes borgerkrig hos Konservative til at ligne høflige og ridderlige fægteøvelser. Det er virkelig en meget grum skæbne for et parti, der har slået sig op på en ny politisk kultur."

Alternativets gruppeformand Susanne Zimmer har efterfølgende skrevet på Twitter, at Alternativets folketingsgruppe vil drøfte hovedbestyrelsens udmelding på mandag.*

"Indtil da har vi ingen kommentarer," skriver hun.

Josephine Fock: Jeg er rigtigt glad
Sent lørdag aften har Josephine Fock givet interview til TV2 News. Her udtrykker hovedpersonen glæde over opbakningen fra hovedbestyrelsen.** 

”Jeg er selvfølgelig glad for, at hovedbestyrelsen har fuld tillid til mig. Jeg er også rigtig glad for ,at hovedbestyrelsen afkræfter, at der skulle være nogen former for ruskeri. Det har været rigtigt ubehageligt for mig at være anklaget for det,” siger Josephine Fock til TV2 News og fortsætter:

”Og så er jeg rigtigt glad for, at de anerkender, at der var et dårligt arbejdsmiljø dengang, og at der var flere end mig, der havde et ledelsesansvar.”

Josephine Fock medgiver dog også, at hun gerne havde set, at hele hovedbestyrelsen stod bag tillidserklæringen.

”Jeg er tilfreds med den melding, der er kommet. Men det siger sig selv, at det ville være rart, hvis det var en enig hovedbestyrelse,” siger Josephine Fock til TV2 News.

*Opdateret kl. 21.15 med kommentar fra Susanne Zimmer.
** Opdateret kl. 22.15 med kommentar fra Josephine Fock

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00