Julekalender: Finn Sørensen hiver den 12-strengede frem, når han kobler af

12. DECEMBER: Finn Sørensens bedste juletradition er gule ærter og grisehoved. Når han kobler af, synger han røde sange. Enhedslistens bekæftigelsesordfører er bag dagens låge. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg er et politisk dyr, og jeg har en opfattelse af, at politik er mere end det, der foregår i Folketinget.

Jeg engagerede mig på den yderste venstrefløj i 1969, hvor jeg var med til at opbygge en marxistisk-leninistisk gruppe, og jeg var også med til at stifte Enhedslisten i 1989. Sideløbende var jeg faglig aktiv og faglig tillidsmand i mere end 25 år - det meste af tiden som formand for Bryggeriarbejdernes Fagforening i København.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Min forgænger som formand i Bryggeriarbejdernes Fagforening Holger Foss. Han lærte os, at som arbejdere og venstrefløj kan vi være rygende uenige og råbe ad hinanden, men på et eller andet tidspunkt skal vi finde ud af, hvad der samler os. Ellers vinder vores ærkemodstandere, arbejdsgiverne.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har det fint med rigtig mange. Især dem, jeg sidder i udvalg med. Men jeg vil ikke fremhæve nogen. Det ville jo også være synd for dem, der ikke blev nævnt. Eller også vil de være glade.

Er du stadig i politik om fem år?

Min sidste mulighed for at stille op er næste år i forhold til vores rotationsprincip. Ellers er det familiens tur til at få lidt opmærksomhed. Den har jeg trukket store veksler på gennem årene. Mærkeligt nok har de ikke fyret mig endnu.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

At det lykkedes os at få fjernet den gensidige forsørgerpligt for kontanthjælpsmodtagere i finanslovsaftalen for 2015, hvor vi også fik løftet de allerfattigste kontanthjælpsmodtagere.

Hvad er din bedste juletradition?

Min mor samlede altid familien første søndag i advent til gule ærter med grisehoveder, sylte og sprængt flæsk. Nu er det min opgave. Men mine døtre og mine svigersønner er ikke de store kødspisere, så vi må også sørge for nogle grøntsagsbøffer. De gule ærter vil de dog gerne have.

Hvad gør du for at koble af?

Så tager jeg den 12-strengede guitar frem og synger nogle af de røde sange. Især Mikael Wiehe.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er ved at læse "Modstandens æstetik" af Peter Weiss. Den er meget spændende, hvis man interesserer sig for arbejderbevægelsens historie fra begyndelsen af 1900-tallet og sammenhængen mellem kunst og klasse.

Har du en yndlings-tv-serie?

Det er ret hyggeligt at sidde søndag aften klokken otte og se en tv-serie, men desværre har jeg sjældent tid til det. Så det er nok tv-avisen.

Har du et motto?

“Med ærlighed kommer man længst - men man bliver sjældent rig af det.” Det har jeg fra min mor. Dermed ikke sagt, at rige folk er tyveknægte og løgnere - ikke dem alle sammen i hvert fald.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2017?

Hvert år i midten af april flytter konen og jeg ud i kolonihaven. Det er simpelthen en fantastisk god dag - så begynder der et nyt liv. Vi flytter først hjem sidst i oktober. Den ligger på Amager, og der er så mange gode steder derude. Det er godt, at Amager i folkemunde stadig kaldes for lorteøen, så kan vi måske have den i fred og ro lidt endnu.

Hvad glæder du dig mest til ved jul?

De mange børnebørns glæde over et juletræ med lys i og julegaverne selvfølgelig. Og at konen og jeg straks derefter tager til de varme lande.

Hvad ser du mest frem til i 2018?

Det må være, at vi får et folketingsvalg, så vi kommer af med Lars Løkke Rasmussen (V) og får sat Dansk Folkeparti uden for indflydelse.

Forrige artikel Thulesen efter møde med Løkke: Jeg har oplevet bedre stemning Thulesen efter møde med Løkke: Jeg har oplevet bedre stemning Næste artikel S vil ikke melde ud, hvad de mener om DF's nye udlændinge-stramninger S vil ikke melde ud, hvad de mener om DF's nye udlændinge-stramninger