Julekalender: Nordjyden Peder Hvelplund hader distanceblændere

13. DECEMBER: Han værdsætter den nordjyske ydmyghed og bonderøvstilgang, mener musikken, filmene og arkitekturen har spillet fallit – og så tror han stadigvæk på revolutionen, men dog i afmålt form. Mød Enhedslistens Peder Hvelplund bag dagens låge.

Peder Hvelplund til præsentationen af Enhedslistens finanslovsudspil.
Peder Hvelplund til præsentationen af Enhedslistens finanslovsudspil.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jacob Pedersen

Hvem har formet dig som politiker?
Da jeg flyttede til Aarhus i slutningen af 1980'erne for at arbejde og for at få råd til at rejse, mødte jeg min politiske læremester, Ole Brummer. I Ole mødte jeg en aktivist, som aldrig har haft det politiske som sit karrieremål, men som altid repræsenterede et brændende engagement og et mål om at forandre verden til noget bedre. I min optik foregår politik på mange niveauer. For mig er der ingen forskel på at være aktivist og politiker.

Rosa Luxemburg er også et forbillede med sit mantra om, at frihed altid er frihed for de anderledes tænkende. Noget af det vigtigste for mig som politiker er at få bredt demokratiet ud, så beslutninger altid bliver truffet med så stor en folkelig indblanding som overhovedet muligt.

Hvad er din største politiske bedrift?
At vi fik afskaffet produktivitetskravet i sundhedsvæsenet, som var en politisk indsats, men også en følge af involvering af folk og arbejdet uden for Christiansborg. Foreninger, ansatte og patienter rejste i fællesskab et krav og en kamp, vi kunne føre videre herinde. Det var et bevis på et nyttigt samspil mellem bevægelser uden for Christiansborg og os politikere, som giver styrke til os begge og en grundlæggende tro på demokratiet.

Det har overrasket mig, hvor lukket en verden Christiansborg nogle gange er. Det skyldes også, at organisationer tilrettelægger deres kommunikation efter, hvad der er gangbart, men vi skal også se på os selv. Der er en indbygget fare for, at der kan opstå et større skel mellem beslutningstagere og dem, der træffes beslutninger for.

Det største problem er de distanceblændere, som også findes herovre. De – og det er både politikere og embedsmænd – som kan stå og fyre en forblommet tale af i et kvarter uden at mene noget som helst, men bare godt kan lide at høre sig selv snakke.

Peder Hvelplund, Enhedslisten

Hvilken politiker fra oppositionen har du allermest respekt for?
Måske Morten Dahlin, som jeg sidder i Indfødsretsudvalget med. Vi er hamrende uenige, men han er én, man kan tage en indigneret diskussion med på faglige vilkår.

Det gælder også Liselott Blixt og Karina Adsbøl, som er nemme at omgås, og som har samme bonderøvstilgang som mig. Når man i starten kommer herover, kan man let føle, at man bliver tromlet af et velformuleret embedsmandssprog, som bruges til at prøve at diskvalificere folk og holdninger. Der er befriende at møde andre politikere, som synes, at hvis folk ikke kan formulere sig, så andre forstår det, er det dem, der retter kritikken, der har et egentligt problem – ikke én selv.

Hvad er det fedeste ved Nordjylland?
Det er Gammel Vennebjerg, hvor vi bor og fra terrassen kan se Rubjerg Knude Fyr, selvom det nu er flyttet. Jeg kan godt lide den underspillethed, der er i Nordjylland, hvor vi også har en fantastisk natur, en råhed og vildskab, hvor du altid kan mærke, du er underlagt kræfter større end dig selv. Det giver en god og ydmyg tilgang til livet.

Jeg synes ikke, den nordjyske underspillethed er svært forenelig med miljøet herinde, for der er jo masser af jyder herovre. Det største problem er de distanceblændere, som også findes herovre. De – og det er både politikere og embedsmænd – som kan stå og fyre en forblommet tale af i et kvarter uden at mene noget som helst, men bare godt kan lide at høre sig selv snakke. Dem kan jeg simpelthen ikke udstå. Heldigvis lærer man med tiden at skelne distanceblændere fra oprigtige mennesker.

Hvad gør du for at koble af?
Når man kommer op i min alder, har man en tendens til at forfalde til gentagelser og det, man har set og prøvet før. 'Dommedag Nu' og 'Den enfoldige morder' er begge gode film, men problemet er, at der ikke er lavet god og stor musik, siden punkmusikken døde ud i slutningen af 1980'erne. Det gælder også for filmene, og bygningerne var også meget pænere engang. På den måde er jeg ekstremt værdikonservativ, men jeg har stadigvæk til gode at møde noget, der kan modbevise det.

Tror du fortsat på revolutionen?
Det kommer an på, hvad man mener med ordet revolution. Det skal ikke ske ved, at vi render rundt med høtyve og leer, men der skal ske grundlæggende samfundsforandringer i den måde, vi lever på, også på grund af klimaforandringerne. Det gælder også i den måde, vores økonomi bliver styret på, hvor det ikke længere er kapitalen og de store virksomheder, der bestemmer, men hvor alle danskere – på en måde, hvor vi får udbredt demokratiet til hele landet – er med til at bestemme og sikre den omfordeling, der har gjort, at vi er et stærkt og stabilt samfund.

Dokumentation

Julekalender med politikerne

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen

Blå bog:

Peder Hvelplund (f. 1967) blev valgt ind i Folketinget 5. juni 2019 i Nordjyllands Storkreds. Tidligere har han været stedfortræder

Han bor i Hjørring, hvor han gennemførte pædagoguddannelsen i starten af 1990'erne. Han er medlem af Enhedslistens gruppeledelse og er partiets indfødsretsordfører, psykiatriordfører, sundhedsordfører og ældreordfører.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

0:000:00