Forældrerådgivning hjælper varetægtsfængslede

SOCIALSTAFET: Projekt "Far Bag Tremmer" har hjulpet 64 varetægtsfængslede med socialrådgivning, der har givet mere fællesskab og bedre kontakt til deres børn, skriver kvinderne bag projektet.

Af Louise Storm og Lill Bløcher
Socialrådgivere  

Vi, socialrådgiver Louise Storm og Lill Bløcher, startede i 2009 forsøgsprojektet ”Far Bag Tremmer” op i Vestre Fængsel. Vi har begge tidligere arbejdet som socialrådgivere i et kommunalt Børnefamilieteam og har deraf opnået en praksiserfaring fra socialt arbejde med sårbare familier, samt en faglig interesse for familiearbejdet. Igennem vores daglige arbejde med varetægtsfængslede på Københavns fængsler, så vi et behov for en familiefokuseret vejledning og rådgivning til varetægtsfængslede fædre.   

I forbindelse med pilotprojektet oplevede vi, at fædrene særligt efterspurgte råd og vejledning om forældrerollen, relationen til deres børn, om deres børns reaktioner og behov, om hvilken støtte deres børn/familie kunne få mv. Endvidere oplevede vi, at fædrene samstemmigt gav udtryk for, at de følte skam, frustrationer, usikkerhed og/eller savn - følelser som de sad alene med, men som de havde et stort behov for støtte og vejledning til, at håndtere og behov for at dele med andre ligestillede fædre. 

Tryg relation til børnene
Vi havde en forståelse for, at fædrene igennem deres deltagelse kunne motiveres til, at arbejde med deres forældrerolle og relationen til deres børn for herigennem at medvirke til at sikre en stabil og tryg relation til deres børn. På et overordnet plan var det således også målet, at fædrene i fremtiden vil fravælge en kriminel livsstil for i stedet at være en tryg og stabil forælder for deres børn. 

Fakta

I forbindelse med pilotprojektet oplevede vi, at fædrene særligt efterspurgte råd og vejledning om forældrerollen, relationen til deres børn, om deres børns reaktioner og behov, om hvilken støtte deres børn/familie kunne få mv. Endvidere oplevede vi, at fædrene samstemmigt gav udtryk for, at de følte skam, frustrationer, usikkerhed og/eller savn - følelser som de sad alene med.

Louise Storm og Lill Bløcher
Socialrådgivere

Vores erfaringer fra pilotprojektet førte til, at Københavns Fængsler ansøgte Egmont Fonden om økonomiske midler til at udvikle og forankre et socialfagligt gruppetilbud til fængslede fædre. Ansøgningen endte ud i 1 årsværk af 3 års varighed med start april 2011. 

Far bag tremmer fungerer som gruppebehandling og har frem til januar 2013 været med 2 gange 2 timer pr. uge i 3 uger. I forbindelse med behandlingen berøres emner som eksempelvis barndommens betydning for forældrerollen, børns normale udvikling, behov og reaktioner, en kriminel livsstils betydning for et barns opvækst, forældresamarbejdets betydning for et barns udvikling og trivsel.  

Fakta

Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012.  

Foreløbige modtager af stafetten:

Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren
Youth Explore - Et eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen
Daghøjskolen FOKUS
Råd og Dåd
Hertha
Sidegadeprojektet
Områdefornyelse Centrale Vesterbro
Sundhedsplejen Nørrebro
Sundhedsplejen i Furesø
Sundhedsplejen i Sorø
Røde Kors' sundhedsklinik 

Flytninger undervejs
Undervejs får fædrene tilbud om at blive fotograferet på deres celle. Disse billeder kan han sende til sit barn/børn, således de kan se, hvordan det ser ud der, hvor faderen sover, og hvad han har på sin celle. Derudover har han mulighed for at indtale en godnathistorie, som også sendes til barnet. 

Siden projektets start i april 2011 har der været flere udfordringer undervejs. Københavns fængsler er et arresthus, hvilket også betyder at det er vanskeligt at forudsige, hvor lang tid en indsat skal være hos os. De indsatte bliver enten løsladt eller overført til andre institutioner i Kriminalforsorgen, hvilket giver udfordringer i forhold til gruppebehandlingstilbud og gennemførselsprocenten. Ud over frafald på holdet kan det også være en udfordring at fastsætte hold således, at vi fortsat efterkommer de sikkerhedsmæssige rammer, der er i et fængsel. 

I projektperioden er der i 2011 og 2012 64 indsatte, som har været indskrevet Far Bag Tremmer. Det vurderes, at de indsatte hurtigt åbner sig over for hinanden og opnår en fortrolighed til hinanden i gruppen om deres roller som fædre. Der opstår et fællesskab! Flere indsatte har fået kontakt til deres børn eller oplever, at de er blevet styrket i deres allerede eksisterende kontakt til deres børn. 

Undervejs i projektet har der været en god opbakning fra Egmont Fonden, ledelsen og den øvrige personalegruppe på Københavns fængsler samt Direktoratet for Kriminalforsorgen. 

Projektperioden med Far Bag Tremmer løber frem til maj 2014. Det er på nuværende tidspunkt ikke afgjort, hvorvidt Far Bag Tremmer derefter skal fortsætte på Københavns fængsler samt om, hvordan det evt. ville skulle implementeres på andre af Kriminalforsorgens institutioner. 

Socialstafetten går til...
Far Bag Tremmer ønsker at overdrage socialstaffetten til Cafe Exit, som yder et kæmpe stykke arbejde for både indsatte i landets fængsler og arresthuse samt løsladte, som har svært ved at vende tilbage til samfundet.

Cafe Exit både støtter og hjælper de indsatte mens, deres liv foregår bag murene, og når de løslades hjælper de dem tilbage ved at yde hjælp som psykologsamtaler, vejledning og hjælp til job/uddannelse, gældsrådgivning og meget, meget mere.

Cafe Exit yder et beundringsværdigt og uundværligt stykke arbejde for en gruppe udsatte mennesker i vores samfund, og derfor skal de have socialstaffetten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00