Sådan hjælpes eks-indsatte ud af kriminalitet

SOCIALSTAFET: Organisationen Exit har gode erfaringer med at hjælpe folk til et liv uden for den kriminelle løbebane. Opskriften er et udgangspunkt i den enkeltes egen livssituation, skriver Bent Dahl Jensen fra Exit.
Foto: Bent Dahl Jensen/Exit

Mange indsatte kæmper nemlig med en stor gæld til det offentlige, når de løslades, fordi de skal betale for sagsomkostningerne. Det er for mange et sekscifret beløb, og det kan i høj grad bremse motivationen til at få et arbejde, medmindre man får en fornuftig ordning for at afdrage gælden.

Bent Dahl Jensen
Informationskoordinator, Exit

Af Bent Dahl Jensen
Informationskoordinator, Exit

For snart fem år siden begyndte organisationen Exit sit arbejde med at støtte og hjælpe indsatte og eks-indsatte, der ønsker at ”starte på en frisk”. Målet er at undgå, at de efter løsladelsen falder tilbage i kriminalitet.

I de forløbne fem år er omkring 300 mennesker blevet hjulpet på forskellig vis, og kontaktfladen er endnu større. Arbejdet begyndte i København, og det har siden bredt sig, så Exit i jubilæumsåret er en landsdækkende organisation med afdelinger flere steder i landet.

Fra ide til initiativ
Exit blev oprettet af flere grunde. Dels manglede Fangekoret fra Vridsløselille Statsfængsel et sted, hvor de kunne øve med de medlemmer, der blev løsladt eller flyttet i åbent fængsel, og som gerne ville fortsætte i koret. De kunne nemlig ikke øve med de øvrige indsatte i Vridsløselille.

Dels så fængselspræster i Vestre Fængsel behov for et sted, hvor indsatte, som ønskede at ”starte på en frisk”, kunne mødes efter løsladelsen og danne nye netværk. Derfor tog de sammen med Apostelkirken på Vesterbro initiativ til det arbejde, der siden har udviklet sig med mange forskellige aktiviteter.

Arbejdet begyndte som et projekt, og det har udviklet sig gennem en række projekter. Det første var et beskæftigelsesprojekt for mennesker ”på kanten af arbejdsmarkedet”. Det var et toårigt projekt, der sluttede i begyndelsen af 2010. I projektperioden gennemførte 106 ud af 132 visiterede borgere de planlagte aktiviteter, og ved afslutningen var 71 af dem kommet ”væsentligt tættere på arbejdsmarkedet”.

Rambøll, der løbende evaluerede projektet, skrev i den afsluttende evaluering: ”54 procent er kommet i job, uddannelse eller frivilligt arbejde over 10 timer om ugen, hvilket vurderes at være væsentligt bedre end resultatet af den ordinære indsats.”

Indsatte og eks-indsattes behov i centrum
På baggrund af erfaringerne fra projektet gennemførte Exit i 2010 et metodeudviklingsprojekt i samarbejde med Københavns Kommune. Blandt de visiterede kom 43 procent i aktivering, uddannelse, ordinært job eller job med løntilskud.

I Exit søger vi at imødekomme konkrete behov hos indsatte og eks-indsatte, når vi sætter nye aktiviteter i gang. Det har ført til oprettelsen af en retshjælp, kunstprojekter, kulturelle arrangementer, samtaleforløb hos psykolog eller terapeut, kvindeklub og senest et familieprojekt og oprettelsen af en gældsrådgivning.

Mange indsatte kæmper nemlig med en stor gæld til det offentlige, når de løslades, fordi de skal betale for sagsomkostningerne. Det er for mange et sekscifret beløb, og det kan i høj grad bremse motivationen til at få et arbejde, medmindre man får en fornuftig ordning for at afdrage gælden.

En helhedsorienteret indsats
Det grundlæggende princip i vores metode – Exit-metoden – er, at vi tilbyder en individuel helhedsorienteret indsats, hvor vi tager udgangspunkt i det enkelte menneske og dets konkrete situation.

Vi tilbyder forløb, hvor vores medarbejder ved den første samtale med en ny borger taler om, hvad vedkommende har af drømme. Herudfra drøfter man, hvad der er realistisk, og lægger i fællesskab en plan for, hvordan den pågældende kan nå målet.

Ofte vil det første skridt være at begynde på en uddannelse, der kan give de nødvendige kvalifikationer til at få sit ”drømmejob”.  Samtidig er der gennem vores øvrige tilbud mulighed for at deltage i sociale og kulturelle aktiviteter, hvor man kan danne nye netværk.

Vores motto er ”Fra indsat til værdsat”, for vi ser det enkelte menneske som unikt, og i vores arbejde vil vi gerne – som det udtrykkes i organisationens formål – formidle muligheder og give nyt håb til indsatte og ex-indsatte. I fællesskabet kan den enkelte erhverve sig indsigter og udvikle evner, der kan hjælpe til at tage ansvar for eget liv, bryde tidligere mønstre og indtage en plads i samfundet.

Og stafetten sendes videre til…
Exit giver Socialstafetten videre til Folkekirkens Feriehjælp. Det gør vi, fordi Folkekirkens Feriehjælp hvert år sørger for ferieophold til fattige og udsatte børnefamilier, som ellers ingen feriemulighed har. Det har rigtig stor betydning – ikke mindst for børnene – at de, når de møder deres kammerater i skolen eller fritidshjemmet, kan fortælle om, at har været på ferie og haft nogle gode oplevelser.

Fakta

Altinget | Social har startet en socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på socialområdet. Tiltag og projekter, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, som hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012.  

Foreløbige modtagere af stafetten:

Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren
Youth Explore - Et eksperiment
TV-Glad
Udsatsen
Place de Bleu
Kulturgyngen
Daghøjskolen FOKUS
Råd og Dåd
Hertha
Sidegadeprojektet
Områdefornyelse Centrale Vesterbro
Sundhedsplejen Nørrebro
Sundhedsplejen i Furesø
Sundhedsplejen i Sorø
Røde Kors' sundhedsklinik  
Projekt "Far Bag Tremmer"
 

For mange børn er det almindeligt, at de kan komme på ferie med deres forældre, om sommeren. Men for nogle familier er det en luksus, der ikke er råd til at give børnene, fordi de lever af en kontanthjælp eller har en lav indkomst, der ganske enkelt ikke rækker til den slags.
Fordi de fleste af os bliver rigere, slår den nye fattigdom ekstra hårdt for de stadig flere børnefamilier, som må lide afsavn. Derfor er det en meget værdifuld hjælp, Folkekirkens Feriehjælp har ydet siden, den begyndte som et pilotprojekt i 2007.

Vi er særligt glade for, at nogle af de familier, vi har kontakt med i Exit, i de seneste år har haft mulighed for at benytte Folkekirkens Feriehjælps tilbud. Disse ferieophold er højt værdsatte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00