Debat

Genlæs debat om satspuljen

DEBAT: Lige før nytår havde Socialdebatten fokus på satspuljens fremtid, der bliver et hot politisk tema i 2015. Dyk ned i alle temaets indlæg her.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdebatten tager satspuljens fremtid op til debat
PRÆSENTATION: Hvad skal der ske med satspuljen? Det vil Socialdebattens ni debattører tage stilling til i den kommende måned. Mød panelet og læs mere.

Bragt d. 27. november – læs indlægget her

---

Udsatte tvivler på satspuljen som finansieringskilde
DEBAT: Satspuljen er for lille til at gøre en reel forskel, og de mest udsatte voksne bliver gang på gang nedprioriteret. Det tyder på, at puljen har udspillet sin rolle som finansieringskilde til den fornyelse og udvikling, som udsatte har behov for. Det mener Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Fakta
Oplægget til debatten
Satspuljeordførerne kunne i år ikke udpege konkrete organisationer eller projekter, der skulle modtage penge fra satspuljen. Det har de ellers kunnet. Men socialminister Manu Sareen ønskede at indføre et armslængdeprincip.

Samtidig har et politisk flertal givet udtryk for, at de ønsker at reformere satspuljen, der samlet set er oppe på over 12 mia. kr. Politikerne vil i højere grad give midlerne til permanente indsatser i stedet for tidsbegrænsede projekter.

Diskussionen har været der i mange år. Men nu er der muligvis momentum i debatten. Derfor stiller Altinget: social spørgsmålet: Hvad skal der ske med satspuljen?

Debatpanelet
Lotte Rod, socialordfører for Radikale Venstre.
Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.

Finn Sørensen, kommunal- og socialordfører for Enhedslisten.
Mai Mercado, socialordfører for Konservative.
Bent Hansen, formand for Danske Regioner.
Jesper Christensen (S), Københavns socialborgmester.
Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.

Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Om Socialdebatten
Socialdebatten på Altinget: social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Bragt d. 27. november – læs indlægget her

---

DF: Satspuljen er kun til udsatte
DEBAT: De oprindelige intentioner med satspuljemidlerne er gode, men vi er på vej væk fra udgangspunktet. Puljen skal kun være for dem, som bidrager, dvs. dem, der kan betragtes som udsatte. Det skriver Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.

Bragt d. 27. november – læs indlægget her

---

R: Satspuljen må ikke kvæles i bureaukrati
DEBAT: Satspuljens initiativer indeholder flere gode elementer, men man burde dog have sikret en bedre balance imellem de midlertidige puljer og den varige drift. Det dur ikke at låse alle pengene. Det mener Lotte Rod, udviklingsordfører for Radikale Venstre.

Bragt d. 27. november – læs indlægget her

---

Danske Regioner: Skyd ikke med spredehagl
DEBAT: Satspuljen bør målrettes, så man ikke giver små beløb til store udfordringer. Pengene skal ikke gå til administration, men komme ud og virke dér, hvor borgerne kan mærke det. Det skriver Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Bragt d. 27. november – læs indlægget her

---

EL: Satspuljen finansieres urimeligt
DEBAT: Enhedslisten vil gerne forhandle om satspuljens fremtid. Men det kræver, at der ændres ved den urimelige finansiering af puljen, skriver socialordfører Finn Sørensen.

Bragt d. 4. december – læs indlægget her

---

DH: Handicappede bliver dobbeltbeskattet
DEBAT: Satspuljens finansiering og skattereformen betyder, at mange handicappede bliver beskattet dobbelt. Samtidig går for mange penge i satspujlen til administration, skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Bragt d. 4. december – læs indlægget her

---

Ældre Sagen: Satspuljen skal på finansloven
DEBAT: Satspuljen er en god idé, men det er dens finansiering bestemt ikke. Som det er nu, finansieres puljen af de grupper i samfundet, som har de laveste indkomster. Det holder ikke, mener Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

Bragt d. 4. december – læs indlægget her

---

S-borgmester: Satspuljen hører til fortiden
DEBAT: I de 25 år, satspuljen har fungeret, har socialområdet gennemgået en mindre revolution. Problemerne, som puljen skulle løse, findes nærmest ikke længere, skriver Jesper Christensen, socialborgmester (S) i Københavns Kommune.

Bragt d. 4. december – læs indlægget her

---

K: Er satspuljen nødvendig?
DEBAT: Satspuljen kan snart fejre 25 års jubilæum, og man bør derfor tage en politisk debat om satspuljens udformning. Satspuljemidlernes størrelse svinger fra år til år, hvilket besværliggør langsigtede løsninger. Det mener Mai Mercado, socialordfører for Konservative. 

Bragt d. 4. december – læs indlægget her

---

Regionerne vil med i satspuljeforhandlinger
DEBAT: Fordelingen af satspuljemidlerne bør ikke være en politisk beslutning alene, men alle parter bør inddrages i forhandlingerne. Det skriver Bent Hansen, formand for Danske Regioner.

Bragt d. 11. december – læs indlægget her

---

Udsatte: Erstat satspuljen med fast udviklingspulje
DEBAT: Satspuljens opbygning og finansiering har på det seneste modtaget en del kritik. Satspuljen bør nedlægges og erstattes af en ny udviklingspulje til udsatte grupper, som er en del af finansloven. Det skriver Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Bragt d. 11. december – læs indlægget her

---

DF: Flere skal hjælpe de udsatte
DEBAT: Dansk Folkeparti er fortsat bekymret over satspuljens fremtid og finansiering. Det må ikke ende med minister-enevælde, skriver Karin Nødgaard, socialordfører for Dansk Folkeparti.

Bragt d. 11. december – læs indlægget her

---

Ældre Sagen: Satspuljen skal understøtte kreativitet
DEBAT: Det er godt at høre, at der er bred enighed om, at den nuværende opbygning af satspuljen er forældet. Selvom forslagene peger i forskellig retning, er der gode muligheder for enighed. Det mener Bjarne Hastrup, adm. direktør i Ældre Sagen.

Bragt d. 18. december – læs indlægget her

---

S-borgmester: Lær af hjemløsestrategien
DEBAT: Satspuljen har ikke kun været skidt. I 2008 blev der bevilliget 500 millioner kr. til at give hjemløseindsatsen et spark bagi. Det var et godt initiativ, som havde mange gode træk. Det skriver Jesper Christensen (S), socialborgmester i Københavns Kommune.

Bragt d. 18. december – læs indlægget her

---

DH: Husk de handicappede
DEBAT: Ændringer af satspuljens struktur er tiltrængte. Blandt andet skal finansieringen ændres, der skal tages mere hensyn til de handicappede, og projektmagerne skal have friere tøjler. Det mener Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Bragt d. 18. december – læs indlægget her

---

EL: Put satspuljen på finansloven
DEBAT: Alle parter bør inddrages i satspuljeforhandlingerne, på den måde undgår man studehandler. Desuden bør satspuljen i fremtiden blive en del af finansloven, så alle borgere bidrager til den. Det skriver Finn Sørensen, socialordfører for Enhedslisten.

Bragt d. 18. december – læs indlægget her

---

K: Satspuljen er ikke overflødig
DEBAT: Bør satspuljen nedlægges efter 25 år? Nej. Satspuljen blev skabt til at sikre nytænkning og udvikling, og dette gælder stadigvæk. Der bør desuden være mere plads til de frivillige initiativer. Det mener Mai Mercado, socialordfører for Konservative.

Bragt d. 18. december – læs indlægget her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

0:000:00