Her er årets bedste politiske bøger

BØGER: 2018 har budt på et væld af politiske bøger. Se, hvilke bøger der har fået de bedste anmeldelser, og få inspiration til de sidste julegaver.

Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Mangler du stadig at købe en julegave eller to? Bare rolig. Her har du et overblik over de bøger, Altingets anmeldere har syntes bedst om i 2018.

Trier Mogensen: Retsstaten smuldrer under tidens Facebook-politikere
Tidens politikere har glemt de mest basale retsprincipper om at beskytte den enkelte borger mod overgreb fra staten, lyder den velargumenterede advarsel i ny bog af Preben Wilhjelm, der her anmeldes af Lars Trier Mogensen. 

Læs anmeldelsen af Preben Wilhjelms "Kampen for retsstaten"

Fra én førstedame til en anden: Obama-bog er fortællingen om et unikt familieliv
Michelle Obama frygtede, at hendes mand ville blive ædt råt, da han i 1996 stillede op som senator. Historien ville det som bekendt anderledes, og siden da har hendes historie været uløseligt forbundet med et politisk liv, som hun inderst inde ikke kan fordrage. Helt utrolig i sin oprigtighed og ærlighed, skriver Lone Dybkjær om den tidligere førstedames nye selvbiografi.

Læs anmeldelsen af Michelle Obamas "Min Historie"

Et lille mesterværk om vejen ud af det digitale mørke
Få fagbøger har holdt mig vågen langt over min sengetid eller fået mig til at gå hjem fra et selskab for lige at nå 20 sider mere den aften, skriver Tashia Dam om ny bog om den digitale tidsalder og kvitterer med seks A'er. 

Læs anmeldelsen af James Bridles "The New Dark Age – Technology and the End of the Future"

Den vigtigste bog i årevis: Finanskrisen ti år efter
Ved endt læsning af Crashed ved man, at den britiske historiker Adam Tooze har skrevet den bog om vores samtid, vi manglede. Uden en dyb forståelse af finanskrisen og håndteringen af den forstår vi simpelthen ikke den verden, vi lever i. For os europæere betyder det, at vi lever i et tysk Europa.

Læs anmeldelsen af Adam Toozes "Crashed: How a Decade of Financial Crisis Changed The World" 

David Trads: Man får sympati med Løkke i stærk portrætbog
I Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensens medrivende portrætbog om Lars Løkke Rasmussen kommer læseren helt tæt på de allermest dramatiske scener fra en politisk epoke, der har været rig på lav- og højdepunkter, skriver David Trads.

Læs anmeldelsen af Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensens "For enhver pris"

Forfatter advarer: Trumps krig mod medierne undergraver demokratiet
Den 88-årige journalistiske veteran Marvin Kalb har fået nok af Trumps angreb på medierne og kalder til modreaktion, hvis ikke demokratiet skal undergraves af en egocentreret populist, der tror, han er Guds gave til Det Ovale Kontor.

Læs anmeldelsen af Marvin Kalbs "Enemy of the People: Trump's War on the Press"

Bertel Haarder: Dansk folkestyre under kras anklage
Politikernes omdømme falder drastisk, og det kan de til dels takke sig selv for, lyder det i en ny debatbog af Eva Kjer Hansen (V) og hendes særlige rådgiver Morten Flindt. Bertel Haarder (V) anmelder.

Læs anmeldelsen af Eva Kjer Hansen og Morten Flindts "Det forsømte Folketing – En opsang til folkestyret"

Dan Jørgensen: Ny bog om velfærdsstaten er pligtlæsning for Macron, Sanders og alle os andre
Økonomiprofessor Torben M. Andersen har skrevet en fremragende bog, der imponerer med sin præcise beskrivelse af, hvordan det er muligt at forene et velfærdssamfund som det danske med en velfungerende økonomi, skriver Dan Jørgensen. 

Læs anmeldelsen af Torben M. Andersens "Har velfærdssamfundet en fremtid?"

Anmeldelse: På sporet af techgiganternes magt – god bog trods blinde punkter
Hvis ikke man i forvejen har forsøgt at danne sig et overblik over, hvordan den digitale tidsalder ændrer betingelserne for demokratiet, er amerikanske Franklin Foers bog "Verden fra forstanden" det helt oplagte sted at starte, skriver Tashia Dam, der er VP i edtechfirmaet Lix Technologies.

Læs anmeldelsen af Franklin Foers "Verden fra forstanden – Den eksistentielle trussel fra techgiganterne"

David Trads: Woodwards mesterværk tager os med helt ind i Trumps galehus
Stjernejournalisten Bob Woodwards bog "Fear" om Donald Trump og hans kaotiske regime i Det Hvide Hus er som at læse en medrivende insider-krimi, skriver David Trads, der giver bogen topkarakter.

Læs anmeldelsen af Bob Woodwards "Fear"

Kaare Dybvad: Rød blok gør klogt i at læse Lars Olsens bog om arbejderklassen
I modsætning til den typiske facon blandt venstrefløjsintellektuelle rammer Lars Olsen i sin nye bog en passende balance i sin kritik af det delte Danmark og reformerne fra starten af årtiet, skriver Kaare Dybvad (S).

Læs anmeldelsen af Lars Olsens "Det forsvundne folk"

Tarek Hussein: Ny bog om vrede unge mænd i ghettoen er pligtlæsning for enhver
Sociologen Aydin Soei har skrevet en fremragende bog om de udsatte boligområders beboere og deres oplevelse af modborgerskab, skriver forfatter og debattør Tarek Ziad Hussein.

Læs anmeldelsen af Aydin Soeis "Omar – og de andre: Vrede unge mænd og modborgerskab"

Anmeldelse: Fremragende bog om vores historie som demokrater
Den tyske idéhistoriker Jan-Werner Müllers 'Kampen om demokratiet' er en fremragende gennemskrivning af de politiske idéers historie i det blodige, krigshærgede og sidenhen fredelige Europa.

Læs anmeldelsen af Jan-Werner Müllers "Kampen om demokratiet"

Ove K. Pedersens nye bog om konkurrencestaten er samfundsanalyse, når det er bedst
Manden, der opfandt konkurrencestaten – Ove Kaj Pedersen – har skrevet en ny og tankevækkende bog, der bør læses (og forhåbentlig forstås) af alle politikere, skriver professor Jørn Henrik Petersen.

Læs anmeldelsen af Ove K. Pedersens "Reaktionens tid. Konkurrencestaten mellem reform og reaktion"

Anna Libak forstår populismen
Populisterne er først og fremmest antiglobalister – og de er ikke problemet. Snarere er de symptom på en udvikling, der ikke kommer almenvældet til gavn. Og når vælgerne stemmer på dem, er det i mangel af bedre, skriver Anna Libak i ny bog, som her bliver anmeldt af Niels Jespersen.

Læs anmeldelsen af Anna Libaks "Forstå populismen!"

Demokratiets midtvejskrise
David Runcimans "Sådan ender demokratiet" er en vigtig bog forfattet med en letflydende pen. Og så er den oversat og udgivet næsten samtidig med den engelske udgave. Sådan kan vi være helt med på vores eget sprog. Så gør det mindre, at den ikke er lige så god som Runcimans forrige bog.

Læs anmeldelsen af David Runcimans "Sådan ender demokratiet"

Bertel Haarder: "Jeg troede, jeg kunne alle historier om Folketinget. Men nej"
Historiker Hanne Rasmussen har skrevet en forrygende og rigt illustreret jubilæumsbog i forbindelse med Christiansborgs 100-årsdag, skriver Bertel Haarder. 

Læs anmeldelsen af Hanne Rasmussens "Folketinget"

Lisbeth Knudsen: Genfødsel af den objektive journalistik
Journalist og debatredaktør Pierre Collignon kalder til kamp for den kritisk objektive og empatiske journalistik. Medierne bør bevæge sig fra opmærksomhedsøkonomien til en ny tillidsøkonomisk dagsorden, mener han i ny bog.

Læs anmeldelsen af Pierre Collignons "Tilbage til virkeligheden – kampen mod fake news, løgne og manipulationer"

Paula Larrain: Nødvendig bog gør op med sproget i udlændingedebatten
"Bare fordi at" hedder Knud Lindholm Laus bog, der trin for trin argumenterer imod den efterhånden almindelige nedgørelse af udlændinge. Det er en vigtig bog, der forsøger at holde fast i det liberale, humanistiske menneskesyn, vi nu ikke længere kan tage for givet.

Læs anmeldelsen af Knud Lindholm Laus "Bare fordi at – sprog og forestillinger i udlændingedebatten"

Anna Thygesen: Fremragende manifest om kvinder og magt
Ny bog trækker tråde fra antikkens patriarkalske samfund til i dag, hvor vi på mange måder stadig holder kvinder væk fra magten og den offentlige debat. Det er befriende, men også skræmmende læsning, skriver Anna Thygesen, der kvitterer med både bund- og topkarakter.

Læs anmeldelsen af Mary Beards "Kvinder & Magt – Et manifest"

Jarl Cordua: Fremragende portræt af "den kætterske socialdemokrat"
Weekendavisens Arne Hardis har skrevet et fremragende portræt af socialdemokraten Jørgen S. Dich, hvis provokerende og opsigtsvækkende samfundskritik blev formuleret i den berygtede bestseller "Den herskende klasse" fra 1973.

Læs anmeldelsen af Arne Hardis' "Den kætterske socialdemokrat – Jørgen Dich og den herskende klasse"

Anmeldelse: Et læseværdigt gravskrift over Foghs værdikamp
Med værdikampen vandt V og K nøglerne til ministerkontorerne i 00'erne, men prisen var først deres sjæle, siden deres mandater, skriver Esben Schjørring og Michael Jannerup i ny bog, der på fornemste vis gør boet efter den borgerlige værdikamp op.

Læs anmeldelsen af Esben Schjørring og Michael Jannerups "Værdikæmperne – Slaget om danskernes sjæl"

Friis Bach: David Miliband leverer vigtig bog om flygtningekrisen
David Milibands bog 'Rescue' om flygtningekrisen er på én gang personlig biografi, opslagsværk og et dobbelt kampskrift til forsvar for flygtninge og vestlige værdier. Det gør den godt, skriver Christian Friis Bach.

Læs anmeldelsen af David Milibands "Refugees and the political crisis of our time"

Se alle Altingets boganmeldelser her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00